Cobbler s jablky a vločkami je přesně to, čím si potřebujete osladit letošní podzim
Jablečný cobbler
Zdroj: istock.com
Jablečný cobbler
Zdroj:
istock.com
Když se zahrady, obchody a farmářské trhy začnou plnit jablky, není pochyb o tom, že jsou na obzoru nejrůznější jablečné koláče a jiné dobroty. Tento jednoduchý pečený moučník je nadčasovou klasikou, která nikdy neomrzí. Díky dokonalému kontrastu křupavé drobenky a jemných vařených jablek je neodolatelný.
Cobbler obsahuje běžné ingredience, lze jej tedy vytvořit, kdykoliv se vám doma sejdou jablka a neutuchající chuť na sladké.
Na druhu jablek záleží
Nejlepší druhy jablek jsou Honeycrisp, Granny Smith, Golden Delicious a Jonagold. Tyto odrůdy se perfektně hodí na pečení, udrží si tvar a nestane se z nich kaše.
Ovoce zbavte jádřince, oloupejte a poté nakrájejte na menší kostičky.
Předehřejte troubu na 190 stupňů.
Pánev rozpalte na střední teplotu a přidejte 2 lžíce másla. Počkejte, až se máslo rozpustí. Přidejte nakrájená jablka, ½ šálku cukru krystal a 1 lžičku skořice. Jablka za stálého míchání zahřívejte 4–5 minut, aby se plátky řádně obalily.
Jakmile jsou jablka měkká, vypněte oheň a přesuňte jablka do větší zapékací misky nebo formy na koláč.
Připravte malou mísu a smíchejte mouku, hnědý cukr, ovesné vločky, vlašské ořechy, skořici a sůl.
Poté rozpusťte zbývajících máslo a přidejte ho do mísy.
Ingredience promíchejte dohromady, dokud nebude směs drobivá a bez suchých míst.
Drobenku rozprostřete na vrstvu jablek v pekáči tak, aby se propekla rovnoměrně. V tuto chvíli by měla být vaše trouba předehřátá. Dejte koláč do trouby a pečte ho 40 minut.
Jakmile povrch koláče získá teplou zlatohnědou barvu, vyjměte pekáč z trouby. Před podáváním nechte trochu vychladnout, ale nečekejte příliš dlouho – teplý moučník je totiž nejlepší.
Moučník neobsahuje těsto, na kterém by jablka držela jako u klasického koláče. Jezte ho proto lžičkou nebo rovnou ze zapékací mísy. Cobbler můžete připravit i do malých misek a servírovat ho tak návštěvě či rodině. Na závěr přidejte vanilkovou zmrzlinu nebo šlehačku, které celé pečené dílo povznesou do nebes.