7 zajímavostí o boršči: Hádky, pověsti a příprava z jedovaté rostliny

Boršč se jí teplý nebo studený. Některé jsou čiré a lehké, jiné husté a výrazné. Mnoho receptů vyvažuje sladkost řepy přidáním kvašené zeleniny. Chuť boršče je zkrátka různorodý pokrm pocházející z oblasti dnešní Ukrajiny. Za dobu své existence o sobě posbíral řadu zajímavých faktů.

  • Existuje mnoho pověstí spojené právě s borščem. Například se věřilo, že duše zesnulého odlétá spolu s párou horkého boršče. Proto je tento pokrm mnohdy součástí ukrajinských smutečních hostin.
  • Ukrajinská média často používají neoficiální „borščový index“ k posouzení kupní síly různých měn a také ke stanovení skutečné hodnoty ukrajinské měny. Jedná se o obdobu známého hamburgerového indexu, který slouží jako srovnávač cen v různých zemích. Vytváří jej časopis The Economist již od roku 1986.
  • V USA, nedaleko New Yorku, se nachází místo zvané Borščský pás. Tato oblast dostala jméno po přistěhovalcích z Ruska, Ukrajiny a Polska, kteří se zde usadili a často připravovali svůj tradiční pokrm.
  • Boršč vyvolal hádku mezi Ruskem a Ukrajinou v roce 2019, kdy ruské Ministerstvo zahraničí zveřejnilo příspěvek na Twitteru, kde jej označilo za své tradiční národní jídlo. Ukrajinci vzápětí dali jasně a hlasitě najevo, že boršč je rozhodně jejich a Rusko se jim ho snaží ukrást.
  • Existuje nespočet variant boršče. Ukrajinský klade důraz na červenou barvu, je jemnější a sladší. Typický recept se vaří z hovězího a vepřového maso. Kyjevská varianta používá k těmto masům i skopové nebo jehněčí. Přidání cukety, fazolí a jablek je pak charakteristické pro oblast Černihova. Boršč může být také bílý, zelený a dokonce i černý. V některých oblastech se jí studený.
  • V Polsku se v některých regionech dodnes říká „levný jako borčš“. Toto přirovnání odkazuje na skromný počátek polévky, kdy byla především obživou chudých rolníků. Vařila se z nejrůznějších rostlin, například z kopřiv či šťovíku.
  • Polévka se původně připravovala z bolševníku. Nejedná se však o jedovatý bolševník obrovský, který při kontaktu s kůží napáchá obrovskou bolest a popáleniny, ale o bolševník obecný. V něm se sice také vyskytuje jedovatá látka, ale ne v takovém ohromném množství jako u většího bráchy.

Zdroje: economist.com, uk.wikipedia.org; foto: iStock.com

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty