Too Good To Go rozšiřuje spolupráci s Costa Coffee
Too Good To Go, společnost se sociálním dopadem a největší světové tržiště pro hospodaření s přebytky potravin, i nadále pokračuje v rozšiřování spolupráce se sítí kaváren Costa Coffee. Uživatelé si nyní mohou koupit přebytečné, ale stále dobré jídlo už z 25 kaváren v Praze, Brně a Liberci. Kavárny Costa Coffee jsou mezi českými uživateli Too Good To Go jedním z nejpopulárnějších podniků. Doposud se z řetězce kaváren podařilo před vyhozením zachránit více než 5 000 Dobrovaků. To umožnilo snížit množství potravinového odpadu, ušetřit peníze, objevovat nové chutě a pomoci v boji proti změně klimatu.
Aplikace Too Good To Go je v Česku dostupná od června roku 2024. Od spuštění na českém trhu si ji stáhlo přes 90 000 uživatelů, kteří zachraňují jídlo před vyhozením z více než 370 partnerských podniků po celém Česku. Doposud se jim společně podařilo zachránit více než 70 000 Dobrovaků obsahujících celkově přibližně 70 tun jídla. To odpovídá zamezení 189 tunám emisí CO2e, přibližně 56,7 milionům litrů vody a 196 tisícům m2 půdy, které by byly zbytečně využity.
Dobrovaky s pečivem vedou v žebříčku popularity
Too Good To Go se nedávno ptala svých nejaktivnějších uživatelů v Česku na jejich preference a motivace v souvislosti s používáním aplikace. Uživatelé mimo jiné potvrdili také to, že v Česku nejraději zachraňují Dobrovaky s pečivem a Costa Coffee je jedním z jejich nejoblíbenějších podniků. Dělají tak rozhodnutí šetrná ke svému rozpočtu, zkouší nové chutě a pomáhají bojovat proti změně klimatu.
Uživatelé mohou z kaváren Costa Coffee zachraňovat mix produktů jako jsou bagety, croissanty, sendviče, sladké pečivo a nápoje ve dvou cenových kategoriích: 99 Kč za potraviny v hodnotě 300 Kč nebo 125 Kč místo původních 375 Kč. Z poboček doposud zachránili více než 5 000 Dobrovaků, což odpovídá přibližně 5 tunám dobrého jídla, které by jinak skončilo v koši. Obě společnosti plánují pokračovat v rozšiřování spolupráce i v blízké budoucnosti.
Asijská restaurace Taro na nové adrese
Milovníci moderní asijské kuchyně mají důvod k oslavě. Oblíbená restaurace Taro, kterou vedou bratři Giang a Khanh Ta, otevřela na nové adrese. Po úspěšných letech na Smíchově se podnik přestěhoval do atraktivnější lokality s jasným cílem – na Národní 10 chce hostům nabídnout komplexní kulinářský zážitek.
Nový začátek ve velkém stylu
Nové Taro si zachovává své ikonické barové sezení kolem otevřené kuchyně a degustační menu, které hosté předem neznají. Tím ale podoba s původním konceptem končí. Vylepšení zahrnuje příjemný lounge s welcome drinkem na úvod, prostornější barové sezení i celkově intimnější atmosféru restaurace. Tu dotváří sofistikovaná hra světel od české sklárny Lasvit, která evokuje rýžová pole. Promyšlený interiér doplňují designové prvky od české umělkyně Elis Moonsport. Architektem je Vitalij Borisov ze studia Kist Design.
Známá restaurace Taro na nové adrese
Zdroj: restaurace Taro
Známá restaurace Taro na nové adrese
Zdroj:
restaurace Taro
Návrat ke kořenům s novou vizí
Menu v novém Taru se vrací k vietnamským kořenům bratrů Ta. „Recepty zakládáme na tradičních vietnamských jídlech, která vylepšujeme a dáváme jim novou, lehce provokativní podobu. Hosté menu neznají dopředu, proto se může průběžně měnit podle dostupnosti surovin a sezóny,“ vysvětluje Khanh Ta, který je také šéfkuchařem. Od úterý do pátku mohou hosté přijít na dvouchodový Business Lunch (790 Kč) či pětichodovou večeři s welcome drinkem (2 550 Kč). V sobotu rychlý oběd nahrazuje tříchodové Chefs menu (1 450 Kč). Jednotlivá menu doplňuje vinné i nealkoholické párování. „Jde o logickou alternativu pro ty, kteří nechtějí nebo nemohou pít alkohol. Bez této nabídky by host mohl přijít o důležitou část chuťového zážitku, a to bychom neradi,“ dodává Giang.
Místo, kam se budete chtít vracet
Nové Taro je příslibem nejen pro gurmány, ale i pro ty, kteří hledají nepoznané chutě a výjimečný zážitek. „Od založení si restaurace vybudovala pověst jednoho z nejlepších gastronomických míst v Praze a rádi bychom na to navázali. Jsme malý podnik s velkým zápalem pro dobré jídlo a pití,“ říká Khanh Ta. Restaurace má otevřeno od úterý do soboty, přičemž obědy servíruje od 12:00 do 15:00, večeře v časech 17:30 do 23:00.
Zdeněk Pohlreich oceněn Cenou za celoživotní přínos české gastronomii na MAKRO Czech Gastro Festu 2025
Na slavnostním zahájení 3. ročníku MAKRO Czech Gastro Festu, konaném v pražském O2 universu, byl šéfkuchař Zdeněk Pohlreich oceněn Cenou za celoživotní přínos české gastronomii. Toto prestižní ocenění mu předal prezident festivalu a generální ředitel makro ČR, Jiří Nehasil, jako uznání za jeho mnohaletou práci v oblasti vzdělávání a propagace kvality české kuchyně napříč regiony České republiky.
Zdeněk Pohlreich je jednou z nejvýraznějších osobností české gastronomické scény. Jeho kariéra zahrnuje působení v renomovaných restauracích, autorství úspěšných kuchařek a moderování populárních televizních pořadů, jako je "Ano, šéfe!". Jeho neúnavná snaha o zvyšování úrovně české gastronomie a vzdělávání nových generací kuchařů významně přispěla k rozvoji kulinářské kultury v České republice.
Předání ceny na MAKRO Czech Gastro fest
Zdroj: Makro Czech Gastro Fest
Předání ceny na MAKRO Czech Gastro fest
Zdroj:
Makro Czech Gastro Fest
„Zdeněk Pohlreich svou vášní a odhodláním inspiroval nespočet profesionálů i nadšenců v oblasti gastronomie. Jeho přístup k vaření a důraz na kvalitu surovin nastavily nové standardy v české kuchyni. Jsme hrdí, že mu můžeme předat toto ocenění, a jsme pyšní, že je od prvního ročníku ambasadorem našeho festivalu," uvedl Jiří Nehasil při předávání ceny.
Dva kohouti a Pult pořádají akci USA na čepu
Do Prahy zavítají dvě americké sládkové, Brienne Allan z pivovaru Sacred Profane a Lindsay Steen z pivovaru Wild East. S sebou samozřejmě přivezou i svá piva, která bude možné ochutnat v pivních barech Dva kohouti a Pult v rámci akce USA na čepu. Ta se uskuteční ve středu 9. dubna, každý z podniků ten den, v 15 hodin, narazí po třech pivech z pivovarů Sacred Profane a Wild East.
Ve Dvou kohoutech bude možné ochutnat světlý ležák ze Sacred Profane, Pale Lager 11,5°. Pivovar Wild East bude zastoupen stylem IPA (Attitude Dancing 15,4°), který zaujme tóny citrusů, borovice a sušené trávy, a pivem Turnstyle Blueberry 12°, což je Berliner Weisse s chutí borůvek a heřmánku.
Pult nabídne tmavý ležák Dark Lager 11° ze Sacred Profane a z Wild East světlé stolní Lucidity 9° – lehké, suché pivo, které dozrávalo v dubovém sudu. Díky tomu má jemné tóny citronu, limetky, sena a měkkého dubu s náznaky jádrového ovoce a zimolezu. Šestici uzavírá pale ale Second Down 12°, taktéž z pivovaru Wild East. Toto pivo má středně lehké tělo s vyváženými tóny pikantního grapefruitu, limetky a borovice.
USA na čepu
Zdroj: se souhlasem Ambiente
USA na čepu
Zdroj:
se souhlasem Ambiente
K dispozici bude také degustační kartička, na niž se zaznamenají jednotlivá vypitá piva. Kdo ochutná všech šest kousků ve Dvou kohoutech i Pultu, může se zapojit do slosování o ceny. Soutěžit se bude v obou podnicích, každý ve dnech po akci vylosuje pět výherců.
Česko-americké přátelství
Spojení s těmito pivovary není náhodné. Sládková Brienne Allan ze Sacred Profane se zaměřuje na ležáky – takové, jako se vaří u nás. Česko navštívila již v roce 2019, aby se zde přiučila pivovarským technikám. Loni, když zástupci Lokálu, Pultu a Dvou kohoutů odjeli do Las Vegas na Craft Brewers Conference, uvařil v USA vrchní sládek pivovaru Dva kohouti Lukáš Tomsa spolu s Brienne Allan kooperační várku. Toto pivo pak čeští výčepní servírovali hostům během svého pub takeoveru v Tenaya Creek.
Také s Lindsay Steen, jejíž pivovar se proslavil spontánně kvašenými pivy a využíváním kvasinek z rodu Brettanomyces, se zástupci Dvou kohoutů a Pultu nesetkávají poprvé. Spoluzakladatelka Wild East Brewing Co. navštěvuje Prahu pravidelně. Výčepní Pultu Magda Hoppová pak byla v newyorském pivovaru na stáži a podílela se zde na vaření piva.
Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ