Mixér: degustační menu několika kuchařů, den proti plýtvání nebo noc pivovarů

Tento měsíc přináší tři jedinečné akce pro milovníky dobrého jídla i odpovědné strávníky. Ochutnejte exkluzivní degustační menu, zapojte se do dne, který chce omezit plýtvání, a objevte tajemství řemeslného piva. Připravte se na nezapomenutelné zážitky, které potěší celou rodinu!

Večer šesti rukou: Sedm chodů a tři šéfkuchaři

Ve středu 9. dubna se v restauraci Vinograf sejdou tři špičkoví šéfkuchaři, aby hostům naservírovali unikátní degustační menu Šest rukou. Kreativní šéfkuchař Vinografu Radek David a domácí šéfkuchař Andrej Mišutka pozvali ke spolupráci Marka Fichtnera, šéfkuchaře restaurace Červený jelen a Trezor Špork.

Křupavý košíček s lososem a citronovým pyré s yuzu kaviárem doplňuje křupavá kachní kroketa s kečupem z řepy. Hovězí svíčková se představuje ve formě plátků tataki s anticuchos omáčkou z volského srdce. Bisque s křupavou krevetou zdobí mandlový krém, chřestové duo se skrývá v bramborové taštičce obklopené hedvábnou smržovou omáčkou. Jemné maso candáta vynikne pošírováním a díky máslové omáčce s dashi. Telecí líčka na Marsale harmonicky vyváží krémové topinamburové risotto s fermentovaným citronem. Čokoládový dezert sedmichodové menu slastně zakončí.

Tipněte si, kdo vytvořil který pokrm, a pokud se trefíte ve všech sedmi chodech, získáte jako odměnu láhev Champagne. Menu doplňuje vybrané vinné párování tak, aby se každé sousto proměnilo v zážitek a oslovilo všechny chuťové pohárky. Vína pečlivě vybírá someliér Tomáš Melich, který v restauraci Vinograf vytvořil pozoruhodnou kolekci více než 400 vín převážně z menších rodinných vinařství z význačných vinařských regionů. Degustační menu stojí 2 800 Kč, vinné párování 1 990 Kč, dohromady 4 790 Kč.

Den proti plýtvání

Jak ušetřit jídlo, peníze i planetu? Plýtvání jídlem je jedním z největších problémů současnosti. Podle statistik každý Čech ročně vyhodí přibližně 61 kilogramů jídla, což nejen zbytečně zatěžuje naše peněženky, ale také přispívá ke klimatické krizi. Organizace Zachraň jídlo proto pořádá Den proti plýtvání, který se uskuteční 10. dubna 2025 ve Skautském institutu na Staroměstském náměstí. Cílem akce je upozornit na problematiku plýtvání jídlem, nabídnout praktická řešení a inspirovat širokou veřejnost k odpovědnějšímu přístupu k potravinám. Program je navržen tak, aby oslovil jak dospělé, tak děti, a ukázal, že omezování plýtvání může být nejen smysluplné, ale i zábavné.

Co akce nabídne?

Den proti plýtvání přinese pestrý program, který návštěvníkům nabídne inspiraci, vzdělání i zábavu. Těšit se mohou na:

  • Workshopy zaměřené na zero waste vaření – třeba přípravu mrkvového pesta z natí nebo kreativní způsoby využití zbytků.
  • Živá knihovna přinese sdílení příběhů od odborníků na rozličná témata. Chybět nebude ani vhled do dumpster divingu.
  • Diskuze o darování zbylých nevydaných porcí z jídelen – jaké byly začátky, jak funguje projekt nyní a komu pomáhá? Povídat si bude manažerka projektu Zachraň oběd Denisa Rybářová s Markétou Strakovou ze Zátiší group a Hanou Štěpánovou z Azylového domu sv. Terezie.

  • Zábavná výzva, která vás provede světem záchrany jídla. Kolik toho víte o plýtvání a jeho prevenci?
  • Promítání filmu Just Eat It od Jednoho světa s úvodním slovem ředitelky Zachraň jídlo Michaely Číhalíkové.
  • Fotokoutek s vtipnými rekvizitami.
  • Chill out a baby koutek pro ty, kteří přijdou s dětmi. Koutek plný her a aktivit na téma neplýtvání, společné zábavy a příjemnou formou učení nových věcí.

Akce je vhodná pro všechny věkové kategorie a je zdarma.

První Noc pivovarů

Malé i velké pivovary v Plzeňském kraji se 25. dubna otevřou veřejnosti v rámci nové akce Noc pivovarů. Ta nabídne exkluzivní prohlídky míst, kde se vaří pivo, setkání se sládky, ochutnávky, školy čepování, dobré jídlo, hudbu i netradiční zážitky. Noc pivovarů vznikla z iniciativy místních sládků, kteří ve svých pivovarech provedou návštěvníky jedinečnou cestou od surovin až k načepovanému pivu.

Noc pivovarů je netradiční akce, která propojí lidi a příběhy českého pivovarnictví. První ročník se uskuteční příznačně v Plzeňském kraji, regionu, kde se zrodil český ležák, který proslavil české pivo po celém světě. Jde o iniciativu sládků, kteří se rozhodli veřejnosti názorně a poutavě ukázat pivovarské řemeslo, jeho krásu, náročnost i propojení tradice s moderními postupy. A samozřejmě nabídnout k ochutnání finální výsledek jejich snažení – skvělé pivo. To vše přímo na „místě činu“ – v pivovarech. „Máme radost, že můžeme naši práci a náš pivovar ukázat široké veřejnosti v neobvyklém čase a neobvyklé atmosféře. Srdečně zveme zájemce k návštěvě, abychom společně oslavili české pivovarnictví,“ uvádí Tomáš Sladký z pivovaru Zlatá kráva, který se zapojí do letošní Noci pivovarů.

„Pivo a Plzeň k sobě neoddělitelně patří. Přeji organizátorům akce, aby se její první ročník vydařil do té míry, že se stane každoroční tradicí, která přispěje ke známosti našeho regionu, přivede do něj více návštěvníků a také příznivců zlatavého moku. Účastníkům akce přeji, aby se jim u nás v Plzeňském kraji líbilo, dobře se bavili a vychutnali si každý doušek piva, který v rámci akce z produkce místních pivovarů okusí,“ říká hejtman Plzeňského kraje Kamal Farhan, který převzal nad Nocí pivovarů záštitu.

Noc pivovarů se uskuteční v pátek 25. dubna a termín nebyl zvolen náhodně. Právě koncem dubna si pivovarníci připomínají výročí zrušení tzv. Propinačního práva z roku 1869, které do té doby výrazně omezovalo zakládání pivovarů a určovalo, kdo může vařit a prodávat pivo. „Na konci dubna 1869 ale toto omezení padlo a v českých zemích začaly vznikat pivovary všech možných velikostí a zaměření. Nastal obrovský boom pivovarnictví, který trvá v podstatě dodnes. My jsme dědici a pokračovatelé tohoto rozmachu, který doprovází stále širší nabídka pivních stylů. A tuhle rozmanitost chceme v dubnu společně se všemi milovníky piva oslavit,“ dodává Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.

Během Noci pivovarů se návštěvníci budou moci podívat sládkům a pivovarníkům přímo pod ruce, a to i v pivovarech, které za normálních okolností exkurze pro návštěvníky nepořádají. Každý ze zúčastněných pivovarů si v rámci Noci pivovarů připravil pro své návštěvníky speciální program. V současné době je do akce zapojeno 20 pivovarů z Plzeňského kraje a postupně se hlásí další.

Své brány tak otevře například plzeňský pivovar Raven, který patří k nejvýraznějším experimentátorům české pivní scény. Návštěvníky zve i Plzeňský pivovarský dvůr Purkmistr, kde široký sortiment piv od ležáků po pivní styl bock připravují v prostředí původního selského dvora. Svoji účast potvrdily také pivovar Zhůřák, přeštický pivovar U Přeška, nebo pivovar Radouš z Druztové. Mezi účastníky Noci pivovarů nechybí ani Plzeňský Prazdroj, který reprezentují plzeňské pivovary Pilsner Urquell, Gambrinus a experimentální pivovar Elektrárna.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty