Další dávka gastrozpráv z Mixéru je tu! Tentokrát se podíváme na otevření nové středomořské restaurace známé z Vídně, sezónní menu, nový pivní bar a nakonec přihodíme radostnou zprávu – ocenění pro český ovocný likér. Tak pojďme na to!

Mixér: nová restaurace se středomořskou kuchyní, svěží menu, pivní bar a další ocenění Zdroj: se souhlasem Seven North
Mixér: nová restaurace se středomořskou kuchyní, svěží menu, pivní bar a další ocenění Zdroj: se souhlasem Seven North
Další dávka gastrozpráv z Mixéru je tu! Tentokrát se podíváme na otevření nové středomořské restaurace známé z Vídně, sezónní menu, nový pivní bar a nakonec přihodíme radostnou zprávu – ocenění pro český ovocný likér. Tak pojďme na to!
Po úspěšném debutu ve Vídni zamířila oceňovaná restaurace Seven North do samotného srdce Prahy. Populární gastronomický koncept uznávaného šéfkuchaře Eyala Shaniho přináší do pražské metropole nápaditou středomořskou kuchyni založenou na sdílení pokrmů. První hosty přivítala v přízemí nově otevřeného hotelu Sir Prague.
Menu restaurace Seven North, které se denně obměňuje, čerpá inspiraci z domácí kuchyně Středomoří, Francie, Německa a Itálie. Všechna jídla jsou navržena tak, aby se přirozeně sdílela a vzájemně doplňovala. „Vždycky jsem se řídil spíš sny než logikou – právě sny jsou klíčovou ingrediencí i základem celé mojí kuchařské filozofie,“ říká Eyal Shani, vizionář stojící za podniky Seven North. Jeho citlivý vztah k vaření se promítá do každého detailu – od čerstvých sezónních surovin lokálních dodavatelů až po jídla rozmanitých chutí a nápadité prezentace. Nabídku doplňuje výběr autorských koktejlů, který podtrhuje uvolněný charakter podniku – ideální jak pro klidné večeře, tak pro větší společenská setkání.
Nabídka restaurace Seven North Zdroj: se souhlasem Seven North
Vizuálně přívětivý interiér navrhla renomovaná designérka Linda Boronkay, proslulá svou schopností vyprávět příběhy prostřednictvím prostoru. Její hřejivý rukopis zde snoubí nadčasovou eleganci s geniem loci budovy. Otevřená kuchyně hosty vtahuje do centra dění a přirozeně v nich probouzí pocit propojení a spontaneity. Výsledkem je prostředí, které působí intimně, přirozeně a ladí s osobitým, svobodomyslným rázem celé restaurace. Restaurace Seven North Prague se nachází na pražském Novém Městě, v bezprostřední blízkosti Tančícího domu a Vltavy a má ambici stát se novým pulzujícím místem nejen pro místní, ale i pro návštěvníky města a milovníky autentických zážitků.
Střídání jara a léta okouzluje barvami, vůněmi a chutěmi. Oslavuje návrat života a jeho krásu! Kuchaři toto období milují dvojnásob, protože si po dlouhé době můžou vybírat z plejády čerstvých, sezónních a lokálních surovin a kombinovat je, co jim představivost dovolí. „Může to znít jako klišé, ale pro nás je skutečně důležité přenést chuť sezóny co nejblíže k hostovi. Chceme, aby si mohl vychutnat to nejčerstvější, nejvoňavější a v té nejlepší formě, jakou příroda právě nabízí,“ popisuje Michal Štangler, manažer Vinograf Wine bar & Restaurant. Šéfkuchaři Andrej Mišutka a Radek David proto menu obměňují podle sezóny, zpravidla pětkrát až šestkrát ročně.
Králem aktuální sezóny je bezesporu chřest, ať už zelený či bílý. Ve Vinograf Wine bar & Restaurant ho odebírají z farmy v Hostíně u Vojkovic a podávají v předkrmech, salátech i v hlavních chodech. Můžete si tak užít dokonalý chřestový večer a zkoumat, jaká různá vína jej harmonicky doprovodí. Do slunné Itálie vás přenese svěží a krémová burrata s marinovaným chřestem, pestem ze sušených rajčat a s lehce sušenými rajčaty.
Další ikonický italský sýr – stracciatella – korunuje salát z chřestu. Jeho smetanovou chuť zvýrazňuje smažený žloutek, čerstvý polníček a pražené lískové oříšky. Zemitější chuť bílého chřestu souzní s jemným masem candáta, nasládlým hráškovým pyré a s lehce pikantním velouté z medvědího česneku. Nadýchaná omáčka působí jako políbení lesní víly. Naopak výrazné akcenty přináší telecí hřbet s hráškovým risottem s citronem, zeleným chřestem, sušenými olivami a s telecím jus. Přímořskou atmosféru vykouzlí chobotnice s marinovanou červenou cibulí, cherry rajčaty, bramborami, salátovou okurkou a s kečupem z červených paprik. Naopak na léto na chalupě si vzpomenete už při první lžičce smetanové panna cotty s marinovanou rebarborou, grenadinovým gelem a s rebarborovým sorbetem. Osvěžující dezert vás na závěr příjemně pohladí.
Nové menu ve Vinografu Zdroj: se souhlasem Vinografu
Italská lehkost, důraz na sezónu i nápaditost kombinací se prolínají celým menu. Moderní postupy nechávají vyniknout výjimečnou kvalitu lokálních surovin, což vystihuje filozofii Vinograf Wine Bar & Restaurant. Spolupráce šéfkuchařů Radka Davida a Andreje Mišutky působí jako kreativní ping-pong a rozšiřuje paletu chutí a kombinace surovin. Letos se společně pustili do fermentace a přípravy oleje s medvědím česnekem.
Nemůžete-li se rozhodnout, co všechno ochutnáte, dejte si degustační menu. „Pětichodové menu představuje průřez celým naším jídelním lístkem. Stojí na sezónních surovinách a odráží svěží charakter jara. Každý chod je pečlivě vyladěný tak, aby nabídl jak chuťový zážitek, tak i vizuální potěšení,“ doporučuje Michal Štangler. Menu stojí 1150 Kč a lze jej doprovodit pečlivě napárovanými víny od someliéra Tomáše Melicha. Ten osobně vybírá všechna vína v rodinných a méně známých vinařstvích ze zajímavých vinařských lokalit v Evropě.
Manifesto Market Anděl otevřelo svůj nejnovější pivní bar. Od týmu, který stojí za milovaným SOOT barem v Manifestu a oceňovaným Himitsu Speakeasy v Berlíně. Bez názvu, bez brandu – jen skvělé pivo, dobré jídlo a živá atmosféra. Oslava toho nejlepšího z české pivní tradice a rostoucí scény řemeslných pivovarů. Na čepu mají až 12 piv—od ikonických ležáků jako je Pilsner Urquell a Budvar 33, a rotující nabídku piv z menších řemeslných pivovarů jako je Zichovec, Matuška či Antoš. Manifesto tím dál rozvíjí gastronomickou nabídku a sází na to nejlepší z domácí produkce. „Spotřeba průmyslově vyráběného piva v Česku možná klesá, ale sledujeme rostoucí zájem a posun preferencí směrem k řemeslnému pivovarnictví a kvalitním domácím značkam,“ říká Martin Barry, CEO a zakladatel Manifesta. „Pivo je u nás dlouhodobě jedním z nejprodávanějších produktů. Je na čase mu dát větší prostor, abychom podpořili naše partnery jako Pilsner Urquell a Vinohradský Pivovar, a zároveň ukázali, co všechno umí menší české pivovary, které zvedají laťku řemeslnému pivu.“
Nový pivní bar v Manifestu Zdroj: se souhlasem Manifesto Market
Vedle stálic jako Únětická 12° nefiltrovaná, dlouhodobým favoritem Manifesta, Vinohradská 11, nebo Mustang, pivní bar zavede rotaci speciálních craftových piv, obměňující se každé dva měsíce, které budou lákat zákazníky si vždy vyzkoušet něco nového. V nabídce bude také přes 30 lahvových piv. Nejde jen o samotné pivo. Pod vedením Alexandrose Gavarilidise, tvůrcem značky Manifesto SOOT Baru, vznikl i nový jídelníček chuťovek k pivu z lokálních surovin od místních dodavatelů. Program baru doplní tap takovery každý měsíc, řízené degustace, nebo tématické pairing akce, které pobaví a poučí jak příležitostné pivaře, tak i skutečné znalce. „Chceme prostřednictvím čepovaného piva vyprávět příběhy a ukazovat rozmanitost české pivní scény,“ říká Daniel Prokeš, nově jmenovaný Bar Manažer SOOT koktejl a pivního baru v Manifestu, který dříve působil v barech Almanac X Alcron, nebo Andaz.
Nový vzhled baru navrhla architekta Sara Gomes. Její koncept „Brewed Elegance“ kombinuje řemeslnou preciznost s elegantní atmosférou: jantarové a šafránové obklady, teplé tóny ořechového dřeva, měděné trubky a osvětlení inspirované barvami a texturou piva. Funkčnost a estetika se zde snoubí v jednom celku – včetně originální chladničky na pivo, která promění výběr lahvových piv ve vizuální dominantu prostoru.
Český ovocný řemeslný likér Višnička značky Ratafia Almond Spirit získal nejvyšší možné ocenění – platinovou medaili na jedné z nejstarších a nejprestižnějších soutěží lihovin na světě San Francisco World Spirits Competition 2025 (SFWSC). Platinová medaile je udělována pouze produktům, které tři roky po sobě získají od všech porotců jednomyslně maximální známku Double Gold – a právě to se podařilo Višničce s dotykem kalifornských mandlí jako vůbec prvnímu českému přírodnímu likéru v historii.
Za tímto mimořádným úspěchem stojí manželé Růženka a Jan Kleinerovi z moravského Žešova u Prostějova, kteří v malém rodinném lihovaru vyrábějí ovocné likéry bez aromat, náhražek či chemie – jen z čistých přírodních surovin. Jejich Višnička s dotekem kalifornských mandlí tak dobyla svět nejen chutí, ale i poctivostí a příběhem.
Český přírodní likér získal platinovou medaili Zdroj: se souhlasem Ratafia Almond Spirit
„Je to obrovská čest nejen pro nás, ale i pro Českou republiku. Podařilo se nám, že i malá rodinná značka z Moravy může vytvářet produkty, které patří mezi světovou elitu. Jsme nesmírně hrdí, že jsme se mohli zapsat do světové historie lihovin,“ říká Jan Kleiner.
Soutěž SFWSC je považována za nejprestižnější a nejvlivnější soutěž svého druhu na světě. Letos se do ní přihlásilo více než 6 000 vzorků lihovin z celého světa, které hodnotila odborná porota složená ze 70 světově uznávaných degustátorů, destilatérů, sommelierů a kritiků. Hodnocení probíhá anonymně a slepě, aby byla zaručena maximální objektivita. „Získat ocenění Double Gold tři roky po sobě je samo o sobě výjimečné. Získat za to Platinovou medaili je pocta, kterou dosahuje jen naprostá světová špička,“ dodává Jan Kleiner.
Višnička je nízkoalkoholický (18%) ovocný likér vyráběný z plně vyzrálých višní a 100 % kalifornských mandlí. Je zcela bez aromat, barviv a umělých složek – právě díky tomu si získala srdce mezinárodních porotců a chuťových kritiků. Za tři roky získala celkem 210 zlatých hodnocení od porotců z celého světa. Slovo Ratafia označuje tradiční ovocný likér, jehož výroba sahá až do 13. století. Ve Středomoří má hluboké kořeny – zejména ve Francii, Itálii a Španělsku. Značka Ratafia Almond Spirit však tuto tradici přenáší do 21. století, kdy spojuje staré řemeslo s moderní precizností.
Likéry se vyrábějí v malých šaržích v moravském Žešově, ručně plněné do lahví a pečlivě kontrolované. Rodina Kleinerových využívá mezinárodní ingredience, například 100% čistou mandlovou silici z kalifornských mandlí, která je mimořádně ceněna pro svou čistotu, intenzitu a jemnost oproti levným náhražkám aromat, které napodobují pouze vůni mandlí. Dále višňovou šťávu z Francie, extra velejemný obilný líh, který podtrhuje chuťové nuance pro její výslednou čistou chuť.
Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH
redaktorka FTV Prima
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living