Novinky na trhu: koření na kuře, nové pokéčko, kuchařka i káva na cestách

Další várka novinek ze světa gastronomie je tu! Těšit se můžete na voňavé koření, tip na oběd z krabičky, novou kuchařku plnou zajímavých receptů, ale také na kávu, kterou si snadno připravíte na cestách. To by šlo, ne? Tak si pojďme číst dál!

Famózní kuře Piri-Piri od Království chuti

Už jste měli možnost ochutnat legendární kuře Piri-Piri, které vám nejčastěji nabídnou v Portugalsku či jiných portugalsky mluvících zemích, jako jsou například Brazílie, Mosambik či Angola? Pokud ne, nezoufejte, připravit si můžete tento kuřecí pokrm s kořenicí směsí Piri-Piri od rodinného kořenářství Království chuti i doma.

A bezpochyby sklidíte úspěch. Obliba tohoto pokrmu tkví v kombinaci jednoduchosti a výrazné chuti. Piri-Piri v portugalštině označuje termín používaný pro odrůdu chilli papričky, u nás známé také jako bird's eye. Právě chilli papričky jsou zásadním jednodruhovým kořením stejnojmenné kořenicí směsi. Nechybí v ní ani paprika, cibule, pepř, kerblík, česnek a mořská sůl. Tato směs koření se rozmíchá v olivovém oleji a citronové šťávě a maso se v ní nechá marinovat. A pak jen záleží na vás, zda celé kuře připravíte v troubě nebo stehna či prsíčka ugrilujete.

Kořenicí směs můžete použít bez obav i na marinádu jiných druhů mas, jako jsou krůtí či králičí maso, ryby nebo do salátů, těstovin či vaječných pokrmů.

Havaj v misce pro vegany od Titbitu

Tohle pokéčko od Titbitu je veganům ušité na míru, ale pochutná si na něm úplně každý. Kombinace uzeného tofu, rýžových nudlí nebo rýže, čerstvé zeleniny, thajské bazalky, máty a koriandru je taková dobrota, že si budete říkat „Proč jsem to neochutnal už dřív?“ Nejlepší na celém pokéčku jsou ale kousky sladkého manga, které se přetahují o pozornost se šťavnatými zrníčky granátového jablka.

Kdo chce, může si vše zakápnout limetkou a dochutit pikantní sweet chilli omáčkou. Čerstvá rawit paprička navrch slibuje závan něčeho ostřejšího. Pro masomilce je k dostání i varianta s kuřecím masem s rýžovými nudlemi nebo rýží. K dostání například v Bille, Globusu nebo na Košíku.

Kuchařka Sklizeň od Josefa Maršálka

Vstupte do světa, kde se tradice soběstačnosti setkává s moderními hodnotami udržitelnosti. Objevte kouzlo domácího pečení, vaření a zavařování prostřednictvím vzpomínek na dětství, rodiče, prarodiče a tety Josefa Maršálka – kuchařku Sklizeň. Tato kniha není jen souborem receptů, je to manifest lásky k přírodě, rodině a poctivému řemeslu.

V pěti přehledných kapitolách najdete více než 50 pečlivě vybraných receptů, stovky podreceptů, rad a tipů, čekají vás podrobné návody na dokonalé pečivo, včetně toho kvasového, na dorty jako z cukrárny, domácí těstoviny, zavařeniny a fermentované delikatesy. Všechny recepty využívají lokální suroviny a 99 % ingrediencí pochází z Česka, přičemž většina ovoce a zeleniny je z vlastní zahrady. Každý recept je obohacen o tipy a techniky, které vám pomohou stát se mistrem ve vlastní kuchyni a zároveň snížit ekologickou stopu. Knihu doprovází stovky výpravných fotografií výjimečného Ondřeje Košíka s dekor stylingem jedinečné Markéty Zindulkové.

Sklizeň je oslavou života, cestou zpět ke kořenům a pozvánkou k návratu k přírodě. Je to také připomínka koloběhu života a uvědomění si krátkosti bytí. Její příprava nebyla snadná, stála Josefa Maršálka mnoho, včetně přátelství, a silné vzpomínky ho několikrát dohnaly k slzám. Připojte se k němu na cestě objevování nejen hodnot poctivého pečení a vaření, ale také sebe samých.

Káva na cestách s doubleshot

Chystáte se v létě pod stan, na relaxační pobyt v hotelu nebo třeba dobrodružnou cestu karavanem? Na cestách už nemusíte s nostalgií vzpomínat na svou oblíbenou kávu z domova. Už žádný snídaňový hotelový čaj ani nekvalitní instantní pseudokáva. S výbavou od doubleshotu si vychutnáte prvotřídní kávu i na konci světa.

Stačí opravdu jen horká voda

Vypadá jako čaj, ale není. Je to sáčková káva, kterou si dopřejete kdykoliv a kdekoliv. Potřebujete jen horkou vodu a šálek. Nepoznáte ji od klasického zrnkového Flirtu, který možná z doubleshotu už znáte, protože je to ta stejná káva (mix lehké a květinové kávy z etiopského závodu Bule Hora a sladké kostarické kávy z farmy Macho), jen v jiném provedení. Má vyrovnanou chuť, krémové tělo a po napití na jazyku ucítíte sladkost medu a čokolády s jemnými tóny sušených meruněk. A jak si ji připravit? Prostě zalijete sáček kávy v šálku a necháte 5 minut louhovat. Od té z aeropressu nebo V60 bude k nerozeznání.

Vylepšení hotelové kávy

V hotelech už dost často najdete na pokoji kapslový kávovar. Proč toho nevyužít a nevzít si s sebou kapsle výběrové kávy? Ty od doubleshotu pasují do klasického kapslového kávovaru Nespresso standardu a během pár vteřin si můžete vychutnat šálek svého oblíbeného espressa. Na výběr máte ze tří druhů – divoké a hravé Funky, klasické a spolehlivé Start nebo Decaf pro pochutnání bez kofeinu.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty