Mixér: kulatá výročí v gastronomii, sezónní menu, humři nebo celodřevěná prodejna potravin

Zase se nám nakupilo několik zajímavostí ze světa gastronomie, tak se na ně pojďme společně podívat. Tentokrát tu máme hned dvě výročí známých podniků, sezónní menu plné masa nebo také nově rostoucí prodejnu potravin, která bude komplet ze dřeva. Zajímá vás víc? Čtěte dál!

Ambiente si připomíná 30 let od otevření první restaurace

V srpnu uplynulo 30 let od chvíle, kdy Tomáš Karpíšek otevřel v pražské Mánesově ulici svou první restauraci The Living Restaurant. Kulaté výročí si lidé z Ambiente připomenou společným setkáním – 9. září v odpoledních hodinách všech 31 podniků zavře a všichni zaměstnanci se sejdou, aby se společně ohlédli za uplynulými třemi dekádami.

„Jsem hrdý na to, že tu po třiceti letech stále jsme. A ještě víc na to, že jsou mezi námi skvělé mezilidské vztahy,“ říká zakladatel Ambiente Tomáš Karpíšek. Ten ve své první restauraci v úvodu jídelního lístku hostům vzkázal: „Žijte, bavte se, vychutnejte každé sousto na Vašem talíři, každý doušek z Vaší sklenky a buďte laskaví ke každému, koho potkáte.“ Podle Karpíška tato myšlenka dodnes vystihuje atmosféru, kterou se Ambiente snaží otisknout do tuzemské gastronomie.

Za tři dekády prošlo Ambiente přirozeným vývojem – od mexické, přes italskou a brazilskou kuchyni až po fine dining, který nakonec vedl k hlubšímu pochopení české kuchyně. A právě české, potažmo středoevropské kuchyni, je dnes napříč koncepty věnována mimořádná pozornost. V roce 2005 se v Café Savoy poprvé objevila tradiční česká jídla jako pečená kachna nebo řízek s bramborovým salátem, o čtyři roky později přišel první Lokál s pečlivě ošetřeným čepovaným pivem a v roce 2015 začal v Esce vonět český kvasový chléb z pece na dřevo. Zásadním milníkem bylo také otevření michelinské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise v roce 2006. Díky tehdejšímu šéfkuchaři, dnes chef patronovi podniku Oldřichu Sahajdákovi a objevu kuchařky Marie B. Svobodové vznikl koncept postavený na národní kuchyni.

„Za jednu z největších lekcí považuji zkušenost s Hospodou – restaurací, kterou jsme v roce 2011 otevřeli v New Yorku. Naučila nás, jak to chodí ve velkém světě a taky nás přivedla k hlubšímu porozumění tomu, co máme doma. Pochopili jsme, že česká kuchyně je tak hodnotná a cenná, že je naším úkolem lépe jí porozumět a více ji rozvíjet,“ vysvětluje Karpíšek.

Silný důraz klade Ambiente také na oživování tradičních řemeslných postupů. Napříč podniky se čepuje pečlivě ošetřené tankové pivo – výčepní mají na starost, aby pivo hostům chutnalo od prvního do posledního loku. V Cukrárně Myšák se navazuje na prvorepublikovou tradici českého cukrářství: vznikají tu poctivé zákusky a sladké pečivo ze sezónních surovin, připravované podle původních receptur. A v podnicích jako Naše maso, Kantýna nebo Čestr se zase pokračuje v řemesle českých řezníků – maso se zpracovává s respektem k surovině, staří se nasucho, porcuje se ručně a uzeniny vznikají podle osvědčených receptur.

Aktuálně Ambiente tvoří čtyři desítky subjektů, ve kterých pracuje přibližně 1600 lidí. Většina provozů sídlí v Praze, další pak v Brně či Plzni. Každý podnik má vlastní vedení, všechny ale spojují společné hodnoty – mistrovství, tradice, houževnatost, konceptuální myšlení, zdravý rozum a výjimečná péče o nespokojené hosty. Dlouhodobou vizí Ambiente je kultivovat českou gastronomii, šířit know-how, vzdělávat a věnovat se surovinám od jejich původu až po zpracování.

Do konce roku se Ambiente rozroste o čtyři nové podniky – v Holešovické tržnici přibudou pobočky řeznictví Naše maso a Cukrárny Myšák. Novinkou bude také restaurace Skô šéfkuchaře Tomáše Valkoviče a snackbar s obchodem Biskup v Hradební ulici v centru Prahy pod vedením Jirky Horáka a Alžběty Zemanové.

Humří menu v SenSa Bistru – zážitek, který si nesmíte nechat ujít

V samotném srdci Prahy najdete SenSa Bistro – místo, kde se Peru setkává s Japonskem v jedinečné kuchyni Nikkei. V každém soustu se zde propojují sluncem prohřáté chutě Jižní Ameriky s jemností a precizností japonských technik.

Právě v září vás čeká gastronomická událost sezóny: šéfkuchař Martin Čermák a jeho tým pro vás připravili humří menu, které je oslavou čerstvosti, lehkosti a kreativity. Každý chod je navržen tak, aby podtrhl jedinečnost humra a zároveň vás překvapil originálními kombinacemi. O dokonalou harmonii se postará pečlivě vybrané vinné párování, které povznese váš zážitek na novou úroveň. Objevte víc a rezervujte si své místo.

La Gare: Kousek Paříže v srdci Prahy, kde ochutnáte i legendární ruánskou kachnu

V samotném srdci Prahy, jen pár kroků od Masarykova nádraží, najdete restauraci La Gare, která už 15 let přináší autentický zážitek francouzské gastronomie. Po rozsáhlé rekonstrukci v roce 2019 získala interiér pařížské brasserie s dřevem, bronzovými detaily a atmosférou, která vás přenese přímo na Montmartre. Pod taktovkou šéfkuchaře Romana Rataje nabízí La Gare poctivou francouzskou kuchyni – a to nejen v moderním provedení, ale také s hlubokým respektem k tradici. Mezi stálé hvězdy patří šneci po burgundsku, kachní rilletky, jemný quiche či ikonický coq au vin.

Skutečným kulinářským zážitkem, který v Česku jen tak nenajdete, je však Caneton à la Rouennaise – ruánská kachna. Tento slavný pokrm má kořeny v Normandii a je považován za jednu z nejikoničtějších specialit francouzské kuchyně. V La Gare ji připravují podle tradiční receptury, při níž se kachna nejprve upeče dozlatova, poté se maso a kůže oddělí a z kostí se lisováním získá silný vývar, který se následně redukuje na výraznou omáčku. Výsledek? Pokrm plný chuti, s hlubokým respektem k francouzské gastronomické historii. V La Gare je ruánská kachna zážitkem nejen pro chuťové buňky, ale i pro milovníky kulinářského divadla – servírování probíhá přímo u stolu.

Restaurace si zakládá na skvělých surovinách, propracovaném servisu a rozmanité nabídce vín – nechybí klasická bordeauxská vína, elegantní burgundská ani svěží alsaské odrůdy. Suterén restaurace navíc ukrývá vlastní pražírnu Made In Coffee, kde si můžete dopřát špičkovou výběrovou kávu.

La Veranda uvádí nové sezónní menu inspirované vůní lesa a výraznými chutěmi masa

Restaurace La Veranda představuje nové sezónní menu, ve kterém se snoubí čerstvé suroviny, kreativní kombinace a kuchařská preciznost. Šéfkuchař sází na harmonii chutí a inspiraci přírodou – od lesních hub přes sladkou zeleninu až po šťavnaté maso v různých úpravách.

Hvězdy menu v La Veranda

  • Houbová tartaletka s cibulovým krémem a lesními houbami: Jemné máslové těsto ukrývá bohatou náplň z pomalu tažené cibule a čerstvých lesních hub. Předkrm, který pohladí i probudí chuťové pohárky.
  • Hovězí striploin s grilovanou mrkví, hráškem a hořčičnou omáčkou: Dokonale propečený prémiový steak doplněný sladkostí grilované mrkve, svěžím hráškem a pikantní omáčkou, která propojuje francouzskou eleganci s moderní úpravou.
  • Kuřecí roláda s liškami, kachními srdci, cibulovou marmeládou a kukuřičnou tartaletkou: Originální kombinace jemného kuřecího masa, lesních hub a kachních srdcí. Sladkokyselá cibulová marmeláda a křehká kukuřičná tartaletka dotvářejí nezapomenutelný gastronomický zážitek.
  • Vepřový hřbet s uzeným jazykem, konfitovanou kedlubnou a omáčkou z Pernodu s fenyklem a kyselým jablkem: Plná chuť vepřového masa, jemnost uzeného jazyka a svěžest fenyklu s jablkem v netradiční kombinaci, která překvapí i zkušené gurmány.

„Naše sezónní menu je postavené na čerstvých surovinách a chutích, které právě teď chutnají nejlépe. Chceme, aby hosté v každém soustu cítili příběh – od vůně lesa po šťavnatost plodů zahrady,“ říká majitel La Verandy Yurij Kolesnik.

V Senohrabech vyroste nejmodernější celodřevěná BILLA

V Senohrabech u Prahy začala výstavba celodřevěné prodejny BILLA. Na pozemku těsně sousedícím s hlavním tahem z Prahy na jih Čech vyroste v následujících měsících nejmodernější celodřevěná prodejna, jejíž technologie potvrzují odpovědný přístup obchodního řetězce BILLA při rozvoji své prodejní sítě. V souladu s jeho závazky v oblasti udržitelnosti bude v jejím okolí vysázeno na 80 stromů a stovky keřů a různých druhů travin.

BILLA vloni otevřela svoji první ekologicky šetrnou prodejnu ve Vracově na Hodonínsku. V letošním roce na tento pilot navazuje výstavbou celodřevěné prodejny, jejíž stavbu započala na konci srpna a která vyroste v průběhu následujících měsíců na sjezdu u Senohrab ve směru na Benešov.

„Odpovědný přístup k podnikání je jedním z našich strategických cílů. To dokládá i naše nedávno zveřejněná Zpráva o udržitelnosti za rok 2024, která shrnuje naše hlavní milníky a výsledky. BILLA se má čím chlubit a mne velmi těší, že v těchto oblastech neustále postupujeme vpřed. V oblasti ochrany přírody pro nás bylo významným milníkem otevření první ekologicky šetrné prodejny ve Vracově. Její úspěch nám ukázal, že cesta k udržitelnému rozvoji je správná – a právě na ni navazujeme výstavbou celodřevěné prodejny v Senohrabech,“ řekl při zahájení stavby Marek Doležal, generální ředitel BILLA ČR.

Nový retail park bude mít rozlohu téměř 2 400 m², z toho plocha prodejny BILLA činí 1 425 m² (1 039 m² prodejní plocha a zbytek zázemí pro zaměstnance a sklad). Zbývající prostor této dřevostavby bude využit čtyřmi nájemními objekty. Otevření nové prodejny je plánováno v průběhu druhého čtvrtletí roku 2026.

„Nová prodejna přinese zákazníkům moderní a komfortní prostředí, které je zároveň energeticky úsporné a šetrné k přírodě. Při výstavbě i následném provozu se zaměřujeme na řešení, která snižují spotřebu energií a zároveň zajišťují příjemnější prostředí pro každodenní nákupy. Tímto projektem zároveň pokračujeme v naplňování našeho ambiciózního plánu, jehož cílem je do dvou let překročit hranici 300 prodejen po celé České republice,“ uvádí Andreas Jüterbock, provozní ředitel BILLA ČR.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů