Letní čtení plné jídla – 6 tipů na knihy o gastronomii, které si můžete přečíst během prázdnin
Zdroj: iStock
Letní čtení plné jídla – 6 tipů na knihy o gastronomii, které si můžete přečíst během prázdnin
Zdroj:
iStock
Chcete si letní měsíce zpříjemnit pohodovým čtením a zároveň rozšířit znalosti ze světa gastronomie? Knihy totiž nemusí být jen plné receptů, ale i příběhů, které se za pokrmy skrývají. Nebo výživných rad! Pokud vás zajímá, jak vznikají kulinářské tradice nebo jak kultura ovlivňuje naše stravování, máme pro vás šest knih, které nejsou klasickými kuchařkami, které dobře znáte.
1. Jídlo pro radost
Antropoložka jídla Eva Ferrarová ve své knize Jídlo pro radost rozplétá příběhy o tom, proč vlastně jíme to, co jíme, a jak kultura formuje naše stravovací návyky. Provede vás fascinujícími souvislostmi od pravěku po současnost a dá jídlu nový význam. Kniha nabízí inspirativní pohled na svět stravování a je ideální tip pro ty čtenáře, kteří se chtějí ponořit do hloubky gastronomie a pokrmů.
Rok vydání: 2021
2. Výživná kniha o jídle
Karolína Fourová přináší přehlednou a srozumitelnou publikaci o potravinách, jejich složení a vlivu na zdraví. Výživná kniha o jídle pomáhá lépe porozumět tomu, co jíme, a nabízí praktické rady pro výživově hodnotnější stravu v moderním světě. Karolína je velmi populární na sociální síti Instagram, kde její tipy a recepty sleduje 116 tisíc lidí. Tentokrát ale můžete načerpat informace v tištěné podobě!
A pokud chcete na téma stravování edukovat i své děti, můžete se podívat na nejnovější knihu od Karolíny – Moje první kniha o jídle. Ta totiž pomůže dětem i rodičům odpovědět hravě na všechny důležité otázky týkající se jídla, a to i díky ilustracím, které připravil ilustrátor Lukáš Tomek alias Luke Tomski.
Rok vydání: 2022 a 2025
3. S chutí po Česku
Michaela Burgisová, známá také pod jménem Back Pack Lady, vás ve své knize S chutí po Česku provede třinácti českými kraji a představí vám tradiční speciality spolu s příběhy lidí, kteří stojí za jejich přípravou. Kniha propojuje gastronomii s historií a kulturou a nabízí autentický pohled na českou kuchyni.
Rok vydání: 2021
4. Jak jsem proje(d)la svět
Lenka Požárová sepsala 14dílnou sérii kuchařek, které získaly prestižní cenu Gourmand Cookbook Award. V minulosti ale vydala také knihu Jak jsem proje(d)la svět, ve které vypráví o svých cestách napříč kontinenty a sdílí své kulinářské zážitky. Kniha je osobní zpovědí i cestopisem, který ukazuje, jak jídlo propojuje lidi, kultury a tradice z celého světa.
Rok vydání: 2010
Knihy o gastronomii na léto
Zdroj: archiv
Knihy o gastronomii na léto
Zdroj:
archiv
5. Dějiny jídla ve 100 receptech
Tato kniha je sice plná receptů, ale jejich prostřednictvím představuje historii jídla a mapuje vývoj kulinářských tradic. Autor William Sitwell hezky propojuje v publikaci Dějiny jídla ve 100 receptech fakta s chutí a přináší zajímavé informace i inspiraci pro všechny milovníky jídla.
Rok vydání: 2014
6. Tip pro dětské čtenáře: Kniha plná jídla
Zábavná a poutavá kniha pro děti od Petry Tajovské Pospěchové, která píše blog Pospěška u plotny. Publikace vás seznámí s různými druhy jídla, jejich původem a významem. Kniha plná jídla je ideální pro malé čtenáře, kteří chtějí poznávat svět skrze příběhy o známých dobrotách. Petra napsala také knihy Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska nebo Outdoorovou kuchařku.
Rok vydání: 2025
Většinu těchto knih seženete v knihkupectvích nebo na knižních e-shopech, ale některé starší tituly už možná nebudou tak snadno k dostání. V takovém případě doporučujeme mrknout po e-knihách nebo navštívit knihovnu, tam jistě alespoň jeden výtisk najdete!
Zdroj: autorský text + anotace knih