Pravděpodobně jste si všimli, že hliníková fólie má dvě strany: jednu lesklou a tu druhou matnou. Někteří lidé rádi vaří na té lesklé a jiní dávají přednost druhé straně. Kdo tedy alobal používá správně?
Zjistěte jednou provždy, jak používat lesklou a matnou stranu alobalu
Možná jste se nad rozdílnou podobou stran alobalu sami zamysleli. Proč se jedna leskne jako zrcadlo a druhá je naopak zcela matná? Vysvětlení je velmi jednoduché.
Dvě odlišné strany alobalu
Rozdíl ve vzhledu souvisí s procesem frézování, při kterém jedna strana přichází do kontaktu s vysoce leštěnými ocelovými válci mlýna. Frézování je proces, při kterém se aplikuje teplo a tlak, aby se fólie natáhla na požadovanou tloušťku.
Tímto způsobem se frézují dvě vrstvy hliníku, které jsou ve vzájemném kontaktu. Pokud by se to takto nedělalo, fólie by se při procesu frézování zlomila. Tam, kde je fólie v kontaktu s druhou hliníkovou vrstvou, je výsledná strana matná. Lesklá strana je strana vyfrézovaná, aniž by byla v kontaktu s jiným plechem.
Vlastnosti lesklé a matné strany alobalu
Otázka však zůstává, zda jsou vlastnosti fólie z obou stran stejné. Odráží snad lesklá strana více tepla, což má za následek křupavější povrch? Nebo je matná strana lepším vodičem a vytváří rovnoměrnější povrch vaření? Podle předního světového výrobce Reynold's Kitchen nemá rozdíl mezi oběma stranami nic společného s vařením. Je to jen výsledek výroby. Jinými slovy, je zcela na vás, kterou stranu hliníkové fólie si k pečení vyberete.
Zdroj: huffpost
redaktorka FTV Prima