Hliníková fólie má mnoho použití v kuchyni i mimo ni. Jednoduše do ní zabalíte potraviny, vyčistíte grilovací rošt a pomůže i při úklidu domácnosti. V mnoha případech se používání alobalu však nedoporučuje. Koukněte se, kde byste tento materiál používat neměli.
Nikdy nepoužívejte alobal na těchto 6 věcí. Může být nebezpečný a nefunkční
Použití hliníkové fólie se nedoporučuje v některých případech, neboť nemusí fungovat podle představ, ale dokonce dokáže být nebezpečná. Alobal umí být skvělým pomocníkem v kuchyni, nicméně se ujistěte, že se nedopouštíte žádné z těchto běžných chyb.
Nepečte na alobalu sušenky
Při pečení sušenek sáhněte po pečicím papíru místo alobalu. Hliník je totiž extrémně vodivý a jakákoli část těsta, která se dostane do přímého kontaktu s fólií, bude vystavena mnohem koncentrovanějšímu teplu než zbytek těsta. To, co nakonec upečete, je sušenka, která je zespodu spálená a nahoře nedopečená.
Upečte výborné americké cookies s čokoládou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Nevkládejte alobal do mikrovlnné trouby
Tato rada je samozřejmostí, nicméně malá připomínka neuškodí. Pokud hliník vložíte do mikrovlnky a zapnete, můžete způsobit velké škody, a dokonce až požár. Stejně tak si dejte pozor na zlaté proužky na talířích.
Nevykládejte dno trouby alobalem
Vyložení dna trouby hliníkovou fólií může znít jako dobrý způsob, jak zachytit vyteklý omastek a jednoduše se tak vyhnout čištění trouby. Nedělejte to, trouba by se tak mohla poničit. Místo toho dejte kousek alobalu na mřížku přímo pod pečené jídlo. Nedávejte zbytečně velký kus, neboť teplo v troubě by nemuselo cirkulovat správně.
V alobalu neskladujte zbytky jídla
Zbytky vydrží v lednici tři až čtyři dny. Hliníková fólie však není pro jejich skladování ideální. Není totiž vzduchotěsná, a proto se na jídle tvoří bakterie mnohem rychleji než v uzavíratelné krabičce či sáčku.
Alobal nevyhazujte po jednom použití
Je to škoda, protože fólii lze znovu použít. Pokud není příliš zmačkaná nebo znečištěná, opláchněte ji, nechte uschnout a použijte znovu.
Nepečte brambory v alobalu
Hliníková fólie zadržuje teplo, ale také vlhkost. To znamená, že zabalené brambory v alobalu budou ve srovnání s pečenými více rozmočené. Bude jim chybět křupavost. Navíc uložení pečené brambory do lednice v hliníkové fólii z trouby dává botulinovým bakteriím potenciál k růstu. Takže i když se rozhodnete péct brambory v hliníkové fólii, před uložením do lednice ji odstraňte.
Zdroj: allrecipes
redaktorka FTV Prima