Komerční sdělení

Kvalitní kuchařský nůž vám usnadní přípravu pokrmů

Kvalitní kuchařský nůž je základem každé kuchyně. V kombinaci s jednoduchými krájecími technikami s ním snadno zvládnete širokou škálu tvarů, velikostí a textur.

Velkému kuchařskému noži se také říká nůž šéfkuchaře. A ne nadarmo, tento nůž zvládne naporcovat maso, naplátkovat lilek, nasekat žampiony nebo rozsekat najemno bylinky.

Krájení na stejné kousky

je důležité zejména při tepelné úpravě – při stejné velikosti se všechny kousky zeleniny zpracovávají rovnoměrně a u všech kousků tak snadno dosáhneme stejného stupně úpravy. Tímto způsobem můžeme nakrájet cuketu, brambory, červenou řepu nebo třeba maso do asijských pokrmů i guláše.

Důležité je upravit před krájením surovinu do pravidelného tvaru tak, aby příčnými řezy následně vznikly stejné kousky. Při samotném krájení prsty sbalíme a lehce ohneme. Surovinu držíme proti prkénku tak, aby nehty byly schované. Nůž opřeme o špičku a pravidelnými kolébavými pohyby krájíme napříč.

Plátkování

je vhodné všude tam, kde potřebujeme tenký pravidelný tvar. Takto připravujeme lilky a cukety na grilování nebo třeba do zapečených pokrmů. Seřízneme podél, aby nám vznikla rovná plocha, přitlačíme mírně ohnutými prsty proti prkénku a krájíme jedním tahem nože od špičky při využití celé délky čepele.

Sekání

žampionů, jahod a podobně měkkých surovin. Rozkrojíme podélně napůl, přidržíme sbalenými prsty a nožem pravidelnými pohyby rovnoběžně s prkénkem sekáme jako sekáčkem. Pokud máme dřevěné prkénko, nůž přitom vydává charakteristický klapavý zvuk.

Sekání najemno

používáme u bylinek, kde je žádoucí je mít hodně najemno. Tento způsob najde tedy využití při přípravě bylinek do pomazánek, bylinkového másla, nádivek atd... Svazek bylinek chytíme ohnutými prsty a se špičkou nože opřenou o prkénko nejprve překrájíme napříč. Potom uchopíme opatrně nůž i druhou rukou u špičky a sekáme překrájené bylinky kolébavými pohyby při současném otáčení nože dokola.

Více informací naleznete na www.fiskars.cz.

Autor článku

Komerční sdělení

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty