Vědci vyvinuli robota, který dokáže napodobit lidské procesy žvýkání a ochutnávání. Pracuje se na tom, aby technologie budoucnosti dokázala produkovat jídlo, na kterém si lidé nejen pochutnají, ale také ho dostanou ochucené na míru.
Pomocník v kuchyni budoucnosti: Robot umí ochutnávat jídlo a hodnotit jeho kvalitu
Výzkumníci z University of Cambridge ve Spojeném království ve spolupráci s tureckým výrobcem domácích spotřebičů Beko vyvinuli robota „kuchaře“, který dokáže ochutnat jídlo v různých fázích procesu výroby stejně jako člověk, a posoudit tak chuť finálního pokrmu.
Robot se učí postupně
Výsledky tohoto ochutnávání jsou užitečné pro vývoj automatizované nebo poloautomatické přípravy jídla. V praxi to znamená, že by tento vynález mohl sloužit jako pomocník, který s přesností zkontroluje finální jídlo a navíc jej dokáže dochutit dle preferencí.
Robot se učí tak, že ochutná několik různých variant jednoduchého pokrmu v postupných fázích procesu a vytvoří tak chuťovou mapu pro každý pokrm. Tyto mapy pomohou robotům naučit se správnou chuť jídla a správně ho dokořenit.
Myslí i na sliny
Když se jídlo žvýká, lidé vnímají změny chuti a struktury. Například kousnutí do čerstvého rajčete uvolní šťávu a při žvýkání se navíc tvoří sliny a trávicí enzymy, které mění lidské vnímání chuti rajčat. Robot musí zohlednit všechny tyto děje. Díky různým procesům výroby tak dokáže přesně odhadnout kořeněnost finálního pokrmu.
Tento robot může být užitečným pomocníkem budoucnosti nebo zbytečným experimentem, který si oblibu v kuchyni nenajde. Uvidíme, jaký bude jeho osud.
Zdroj: news.sky
Spolehli byste se na robota při přípravě třeba svíčkové omáčky?
redaktorka FTV Prima