Komerční sdělení

Jak co nejefektivněji vybavit malou kuchyň?

Kuchyně nebývají těmi největšími místnostmi našich domovů, přesto v nich potřebujeme najít místo pro celou řadu věcí. Při správné organizaci a využití prostoru ovšem může i malá kuchyň skvěle plnit svou funkci. Přinášíme pár organizačních tipů, které vám pomohou využít prostor na maximum.

1.   Výběr správného tvaru

Každá místnost snese něco trochu jiného. Zatímco ostrůvek si můžete dovolit jen u větších kuchyní, a nejlépe pak u těch, které jsou propojené s obývacím pokojem, rohová kuchyňská linka může být ideálním řešením i pro menší a středně velké kuchyně. Pokud se k vám rohová linka vejde, určitě je vhodné zvážit její pořízení. Oproti jednoduché rovné lince vám nabídne více úložného prostoru a také větší pracovní plochu. I z ergonomického hlediska navíc funguje velmi dobře, protože vám umožní správné poskládání spotřebičů i pracovních zón.

2.   Skříňky až ke stropu

Skříňky do stropu jsou skvělým řešením pro všechny kuchyně, u těch menších jsou ovšem skutečnou nezbytností. Díky nim využijete celou výšku místnosti, což se vždy hodí. Jen je třeba věci ve skříňkách správně zorganizovat, abyste ty nejpoužívanější měli vždy po ruce. Ani umístění v nejhornějších patrech ale nemusí znamenat, že už se k věcem nikdy nedostanete. Moderní kuchyně nabízejí řadu promyšlených řešení. Může to být třeba výsuvný schůdek – jak jinak než s úložným prostorem.

3.   Chytrá řešení úložných prostorů

Když už jsme u promyšlených řešení, je třeba zmínit i některá další. Dnes často klademe důraz právě na využití veškerých úložných prostorů, a to včetně těch, které by se jinak staly „hluchými místy“. Řeč je především o rozích nebo zadních částech skříní. V rohových kuchyních dnes přirozeně nechybí rohové skříňky, které jsou řešené tak, abyste k uloženým věcem měli stálý přístup. Oblíbené jsou výsuvy, které nejen v případě rohů umožňují využít celou hloubku skříněk. V rozích lze dále využít i otočné police nebo koše. Řešení je zkrátka víc než dost a stačí si jen vybrat to pravé. K lepšímu uspořádání nádobí a dalších pomůcek v zásuvkách i skříňkách potom velmi dobře poslouží nejrůznější organizéry. Ty umožňují například uložení talířů a poklic do vertikální polohy nebo zavěšení hrnků a skleniček. Takové řešení potom usnadňuje nejen orientaci ve vaší kuchyni, ale také efektivně využívá a šetří místo.

4.   Poličky, závěsné lišty a výsuvná pracovní plocha

Abyste měli při nejen vaření po ruce vše potřebné, a současně se nemuseli potýkat s přeplněnou pracovní plochou, budou se hodit nejrůznější poličky, na kterých můžete mít stojan s noži, kořenky nebo třeba i některé drobné spotřebiče. Esteticky zajímavým a praktickým doplňkem je potom i závěsná nebo magnetická lišta, na kterou lze umístit nejen nože. Pokud přece jen bojujete s nedostatkem pracovní plochy, řešením může být výsuvná deska, která v případě potřeby poslouží i jako provizorní stolek.

5.   Světlé barvy opticky zvětší prostor

Při výběru kuchyňské linky do menšího prostoru záleží i na designu. Černé skříňky sice vypadají elegantně, do malé kuchyně ovšem nebudou tím pravým ořechovým. Raději sáhněte po světlých tónech, které místnost na pohled zvětší. Pokud navíc zvolíte lesklé provedení, které lépe odráží světlo, a moderní bezúchytková dvířka, dosáhnete skutečně vzdušného řešení. To lze ještě podtrhnout začleněním otevřených nebo prosklených polic do kuchyňské sestavy.

Autor článku

Komerční sdělení

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty