Káva je více než jen nápoj. Díky své nahořklé chuti a bohaté vůni je oblíbenou součástí mnoha ikonických dezertů i nápojů. Jemné italské tiramisu, tradiční francouzský dort Opera nebo lahodný koktejl Espresso Martini – kávové pochoutky si skutečně podmanily svět. V čem ale spočívá jejich popularita a jaký příběh se za nimi skrývá? Ponořte se do fascinující historie a objevte tajemství, které stojí za oblibou kávových dezertů.
Káva nepatří jen do šálku, dokáže povznést i lahodné dezerty a originální koktejly
O tom, že je káva jednou z nejžádanějších surovin na světě, není pochyb. Lze si ji vychutnat nejen ze šálku – káva je totiž oblíbenou ingrediencí i při přípravě nespočtu pokrmů. Je náplní do čokoládových pralinek a bonbónů, kávovým krémem se plní dortíky a koláče a je součástí mnoha receptů na oblíbené vánoční cukroví. Kromě sladkostí se však velmi dobře kombinuje třeba i s hovězím masem v podobě hedvábné kávové omáčky!
Inspirujte se receptem na steak z hovězí svíčkové v espresso-chilli marinádě s glazírovanou mrkví podle návodného videopostupu
Historie s kapkou kávy
Kromě povzbuzujících účinků nás káva láká především svou výjimečnou chutí a kouzelnou vůní. Lidé milují sladké, a tak spojení těchto dvou skvělých věcí dalo vzniknout mnoha kávovým dezertům. Mezi ty nejpopulárnější patří třeba italské tiramisu, vrstvený kávový dort Opera, klasický německý Kaffeekuchen, anebo dezertní nápoje a koktejly jako italské affogato či britské Espresso Martini. Přestože jsou některé recepty složitější než jiné, můžete si namíchat kávu na mnoho způsobů i doma.
„Vezmi si mě“ po italsku
Věděli jste, že známé tiramisu vychází ze slovního spojení „tireme su“, což v překladu znamená „vezmi si mě“? Podle legendy se tento sladký dezert zrodil v italském městě Treviso už v roce 1800, kdy s ním přišla chytrá metresa z domu lásky. Tiramisu totiž mělo sloužit k povzbuzení klientů, aby po návratu z její náruče zvládali bez potíží plnit manželské povinnosti i doma. Kvůli původu receptu byl tento dezert dlouhá léta ignorován kuchařskými knihami. I přesto se ale šířil, nejčastěji tichou poštou, mezi rodinami, přáteli a známými. V současnosti si mnoho lidí na původ receptu ani nevzpomene, co ale přetrvává, je vyvážená chuť kávou nasáklých piškotů a mascarpone.
Na pravé italské tiramisu potřebujete 2 lžíce kakaového prášku, 20 cukrářských piškotů, 100 ml smetany ke šlehání, 500 g mascarpone, 50 g cukru krupice, 2 žloutky a na závěr to nejdůležitější - 200 ml silného espressa. Na tento recept můžete využít ledovou kávu v plechovce (např. Hell Ice Coffee Double Espresso), do které můžete namáčet cukrářské piškoty.
Vyzkoušejte tradiční italské tiramisu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Tradiční italské tiramisu s mascarpone
Trocha kofeinu, alkoholu a odvahy
Ideálním drinkem na večer plný zábavy může být i Espresso Martini. Tento koktejl je nejen vynikající, ale také velmi jednoduchý na přípravu. Hlavními ingrediencemi jsou vodka, kávový likér, cukrový sirup a silné espresso. Poslední dvě ingredience lze jednoduše vyměnit za jemně slazenou ledovou kávu v plechovce. Pro abstinenty je jistě také zajímavá i nealkoholická verze s nealko destilátem místo vodky. Tento drink se tradičně podává v elegantní skleničce na martini, koktejl lze na závěr ozdobit i pár zrnky kávy.
Historie tohoto oblíbeného drinku, který je znám i pod názvem Vodka Espresso, sahá do konce 80. let. Tehdy si v jednom londýnském baru zákaznice poručila, aby jí barman Dick Bradsell vytvořil koktejl dle jejího extravagantního požadavku: "Wake me up, and then fuck me up". Ve volném překladu zákaznice baru žádala o koktejl, který by ji probudil a pak pořádně nakopl. Večer se odehrával v Soho Brasserie v Londýně, kde na baru stál velký kávovar, a tak Bradsella hned napadlo zkusit spojit kávu a alkohol. Vytvořil tak povzbuzující nápoj s hedvábnou texturou a opojnou chutí – přesně to, co si žena přála. Jméno zákaznice s jedinečným stylem objednávání Bradsell nikdy neprozradil, ale podle legendy šlo o slavnou modelku Kate Moss. Ať už to byla ona nebo ne, Espresso Martini stále i po všech těch letech dokonale plní svůj původní účel!
Zdroj: www.hellenergy.com
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH