Sezona oblíbeného burčáku je tady! Už v průběhu srpna bude tolik očekávaný a oblíbený mok k sehnání. Vybírejte jej pečlivě, a ještě pečlivěji jej uchovávejte. Jedině tak si na něm doopravdy pochutnáte.
Čas burčáku je tady! Víme, jak ho správně vybírat i uchovávat
„Mléko starců“, jak je burčák také někdy nazýván, patří k našim unikátům. Najdeme ho ještě v omezené míře v Rakousku pod názvem Sturm, v Německu jako Junger nebo Neuer Wein (mladé nebo nové víno) a na Slovensku. Nikde se ale nestal natolik srdcovou záležitostí jako na Moravě a v Čechách.
Přitom jde o jeden z nejpřírodnějších nápojů vůbec. Stačí se mu příliš neplést do cesty a nechat přírodu, aby dělala to, co umí nejlépe. Čerstvě vylisovaný vinný mošt po několika dnech zkvasí na mírně alkoholický sladký nápoj, který se pije během poměrně krátkého období. Právě v tomto období obsahuje ideální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu. Díky vysokému obsahu kvasinek je zaručena přítomnost vitamínu B, díky čemuž je burčák nejen chutný, ale i zdraví prospěšný. Blahodárně působí především na vlasy, nehty, pokožku, ale i na nervovou soustavu.
Jak poznat dobrý burčák?
Správně vyrobený a skladovaný burčák stále kvasí, takže jsou v lahvi nebo sklence dobře pozorovatelné drobné perličky uvolňujícího se oxidu uhličitého. Burčák by měl mít okrovou barvu, může mít i mírně nahnědlé tóny. Neměl by však být příliš kalný, větší množství kalu se totiž objevuje při pozdějších fázích kvašení. Tehdy bývá burčák alkoholičtější a už není tak sladký, svěží a chutný. Od poctivého vinaře bývá už v počátku velmi dobře cítit po odrůdě, z které byl vyroben. V jeho vůni by neměla být ani stopa po zápachu hniloby nebo zatuchliny, které svědčí o chybách v procesu výroby!
Jestliže bude burčák trochu cítit po droždí, nejde o vadu, ale o důkaz činnosti kvasinek. I přes kvasinky by však měl mít stále svěží chuť a vůni. Na trhu se nejčastěji setkáváme s burčákem vyrobeným z bílých hroznů, existuje ale také červený burčák z modrých hroznů, který si, ač méně běžný, našel také řadu příznivců.
Důležitým bodem ve výběru správného burčáku je místo nákupu. Stánky u hlavních silničních tahů nejsou nejlepší volbou. Ano, můžete zde sice narazit na dobrý burčák, ale je to spíš náhoda. Burčák vyžaduje chladnější a temnější prostředí, což bývá u silnice jen málokdy. Navíc nemáte jistotu z čeho, ani jak byl vyroben. Ideální je tedy zajít do vinotéky nebo přímo k vinaři. Nejlepší je burčák vypít ihned po zakoupení nebo následující den, ale v lednici vám také chvíli vydrží.
Burčák nakupujte nejlépe přímo od vinaře nebo v dobrých vinotékách, Foto: Vinařský fond
Burčák může být i trochu nebezpečný, ale nebojte se. Pokud úplně nedotáhnete uzávěr láhve, nehrozí, že si uvolňující oxid uhličitý najde z přetlakované nádoby svou vlastní cestu. Nechte tedy lahve povolené, ať může oxid unikat.
Říká se, že bychom burčáku měli vypít tolik, kolik máme v těle krve, ale určitě záleží na každém, kolik zvládne a kdy má dost, protože nic se nemá přehánět.
Pouze české a moravské hrozny
Jako vše, tak i burčák má svá pravidla a náležitosti. Musí být vyroben pouze z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v České republice a může se prodávat pouze od 1. srpna do 30. listopadu. Nesmí být prodejci ředěný vodou a při prodeji musí být spotřebitel informován o tom, že se jedná o burčák a kdo je jeho výrobcem.
Jestliže máte rádi sladkou a svěží chuť burčáku a toužíte ochutnat ten letošní, vydejte se nejen na jižní Moravu, ale i do Čech. Vinaři si pro vás připravili nespočet akcí, kde ho budete mít šanci ochutnat. Více informací o akcích a událostech naleznete na www.wineofczechrepublic.cz.
TZ, (klam), foto: Vinařský fond / Shutterstock