Jarní edice festivalu Restaurant Week poběží od 19. března do 13. dubna 2025. Festivalu se zúčastní přes 80 výjimečných restaurací ze čtyř největších měst v Česku. V Praze se už tradičně můžete těšit na Pohlreichův Next Door a také michelinskou Dejvická 34. Tím to ale jen začíná. Počet podniků je totiž rekordní.
Jako vždy se můžete těšit na zajímavé podniky, a protože Restaurant Week si získává stále více popularity, je zřejmé, že se počet podniků rozšíří. Na podzim se úspěšně podařilo zapojit brněnskou restaurační scénu, a tak se nyní připojí i další města. Tentokrát Plzeň a Ostrava.
Heslem jarního festivalu je: BUĎ FOODIE!. “Do restaurací tak chce přivítat i ty, kdo mají pocit, že polovinu jídelního lístku bez google nepřečtou, že se v luxusních menu nevyznají a nevědí, jak chutná lanýž. Restaurant Week tak bude nejen průvodcem a zárukou kvality, ale také objevitelem nových podniků i v regionech,” vysvětluje Anna Grosmanová alias Foodpioneer, která tento festival úspěšný po celém světě do Česka přivedla.
Restaurant Week 2025 - Ricefield
Zdroj: Restaurant Week
Restaurant Week 2025 - Ricefield
Zdroj:
Restaurant Week
Festival podle ní chce také odstranit blok u těch, kdo se bojí faux pas v restauraci. “Nevíte, jak se vyslovuje slovo braising? Nevadí, díky tomu, že jste si menu objednali prostřednictvím našeho webového portálu dopředu, můžete si všechny neznámé termíny vyhledat na webu a nemusíte se bát trapného momentu s obsluhou. Do restaurace přijdete připraveni,” dodává Anna.
“Všem, kdo se v oboru chtějí vyznat, má pomoct Abeceda správného foodie. Na sociálních sítích proto Restaurant Week připravil osvětovou kampaň, “ popisuje Nikol Pavlíčková, která festival spolupořádá.
Oblíbenou součástí menu na RW bývá tatarák. Vyzkoušejte verzi podle Zdeňka Pohlreicha
Kompletní recept najdete ZDE: Oblíbený recept na tatarák z hovězího masa podle Zdeňka Pohlreicha
Dalším lákadlem jarního ročníku jsou hotelové restaurace. Podle Nikol Pavlíčkové je lidé stále nedoceňují a dost nezkoušejí. “Lidé nemají ponětí, jaké gastronomické klenoty se často skrývají právě v hotelech, šéfkuchaři zde připravují špičková menu, služby jsou na vysoké úrovni a přesně tyhle restaurace jsou vhodné nejen k obchodním jednáním, ale i k běžné návštěvě. Jenže lidé z venku se mnohdy zdráhají překročit práh hotelu a restauraci navštívit,” říká.
Letos se kromě oblíbeného Artisanu v hotelu Marriott zapojí také Zinc Bar v Hiltonu, Alcron, Andaz s restaurací Zem a nově vítáme například Kafka Restaurant z hotelu MGallery, Brasserii Maximilian nebo Monkey Bar nacházející se v populárním řetězci Falkensteiner. Za zmínku pak stojí i restaurace hotelu Orea, který se zapojil jak v Praze, tak i Brně.
Restaurant Week 2025 - restaurace Zem Prague
Zdroj: Restaurant Week
Restaurant Week 2025 - restaurace Zem Prague
Zdroj:
Restaurant Week
V Plzni se můžete těšit například na Da Pietro Grill. Jako hlavní chod tam můžete ochutnat hned tři ukázky neapolského street foodu v podobě tří miniburgerů. Zajímavé budou i další podniky, z nichž dva získaly ocenění v prvním českém průvodci Gault&Millau - Štipec a pizzerie Da Pietro.
Zajímavá je také brněnská scéna s hitem loňského roku restaurací La Domenica a dalšími devíti podniky. Ostravská foodie scéna se sice zdá jako malá, ale i tam jsme našli sedm zajímavých restaurací. Jednou z nich je třeba Gokana Sushi Bar.
Rezervujte si svůj stůl
Rezervace na festival je v plném proudu na webových stránkách https://restaurant-week.cz/. Stejně jako každý rok se můžete těšit na tříchodová autorská menu v masové i vegetariánské verzi. Ceny budou opět dvojí: 490 nebo 790 korun za menu (+ rezervační poplatek 24 Kč). Restaurace, které k tříchodovému menu podávají ještě amuse bouche, lze poznat podle hvězdičky a označení “premium” u svého názvu. V ceně je zahrnutý i festivalový koktejl.
Už minulé ročníky ukázaly, že konkurence umí být velká. Připomeňme, že v anketě, která hodnotila loňskou edici, zvítězila restaurace V Zahradě, bodovaly Dejvická 34 a River's Smokelab. Na všechny se můžete těšit i letos. Stejně tak nebudou chybět ani podniky, které se na špičce drží opakovaně. Jednou z nich je restaurace Artisan. Ta na podzim získala ocenění za nejlepší atmosféru. Na jaře ji přitom návštěvníci ocenili za obsluhu.
Restaurant Week 2025 - Rivers Smokelab
Zdroj: Restaurant Week
Restaurant Week 2025 - Rivers Smokelab
Zdroj:
Restaurant Week
Do pomyslného boje se na jaře zapojí také nováčci festivalu karlínská Spojka, Vinograf, Gardens, Benjamin 17, nebo třeba Arthur's Pub, Deer, Slavia, Mánes a mnoho dalších. Již tradičně budeme moct zajít do italské La Bottega Bistroteka, vietnamské Nhà hai hành, španělské Lola, oblíbenou etnickou kuchyni zastupuje například ukrajinské Tatyšo a tradiční českou pak například Babiččina zahrada.
Partnery festivalu jsou opět společnosti Martini a Kinley, které přinášejí festivalový koktejl Martini Fiero. I letos bude možné ochutnat také jeho nealkoholickou variantu, Martini Floreale. Dostanete ho k menu ve všech restauracích zdarma. Jen si dejte pozor, abyste při objednávání na webu zaškrtli, že na něj máte chuť a vybrali si správnou variantu.
Zdroj: Restaurant Week