Také jste měli jako děti nejraději bílou čokoládu? Patří mezi nejoblíbenější druhy sladkostí a díky své neobvyklé barvě naláká denně spoustu mlsounů. Proč by se bílé čokoládě vůbec čokoláda říkat nemělo? Je barva to jediné, čím se liší od kakaově hnědé klasiky?
Proč je bílá čokoláda bílá? To zjistíte v našem článku!
Jak se říká, sto lidí, sto chutí. Každý je má jiné, a zatímco někdo nedá dopustit na vysokoprocentní hořkou čokoládu, jiný si rád smlsne na kvalitní mléčné. Bílá čokoláda se jeví i dnes, kdy jsou obchody plné nejrůznějších exotických příchutí, jako něco opravdu speciálního. Sem tam si ji rád dá téměř každý. Na první pohled se možná zdá, že se liší pouze barvou. Nejzásadnější rozdíl však hledejte ve složení. Kakaová hmota, která se objevuje ve všech tmavých čokoládách, mezi ingrediencemi na výrobu bílé čokolády chybí. Někteří „čokoládoví vědátoři“ kvůli tomu dokonce ani nenazývají bílou čokoládu čokoládou, ale pouhou cukrovinkou.
Za všechno může kakaová hmota
Tato tajná ingredience je základem každé tmavé čokolády. Kakaová hmota se získává pražením a rozemletím kakaových bobů. Kvalita a chuť kakaové hmoty je velice důležitým faktorem pro finální kvalitu, chuť i aroma výsledného čokoládového produktu. Často bývá označována jako 100% čokoláda nebo „nesladká čokoláda“. Neobsahuje žádný cukr a je stoprocentně hořká. Má typickou hnědou barvu a zjednodušeně můžeme říci, že rozhoduje o výsledné barvě čokoládové tabulky. Právě absence této ingredience tedy vysvětluje světlou barvu bílé čokolády.
Jak poznat kvalitní bílou čokoládu?
I když bílá čokoláda neobsahuje kakaovou hmotu, neznamená to automaticky, že se jedná o nekvalitní produkt. Důležité je, aby čokoláda neobsahovala žádnou náhražku kakaového másla. V tomto případě tvoří nejdůležitější složku celé čokolády. Podle směrnice evropského parlamentu by měla bílá čokoláda obsahovat minimálně 20 % kakaového másla. Kvalitní čokolády mívají podíl kakaového másla ještě vyšší. Například česká čokoládovna Carla uvádí u své čokolády bílé dokonce 29% podíl kakaového másla v sušině. Druhou ingrediencí, kterou byste měli v kvalitní bílé čokoládě ve vyšším zastoupení nalézt, je sušené mléko či smetana pro zjemnění chuti. Pak již ve složení nehledejte nic jiného než cukr, vanilkový extrakt a přírodní emulgátor. Čas, který obětujete výběru kvalitního produktu, se vám mnohokrát vrátí ihned, jakmile se vám ústech rozlije sladká chuť kvalitní čokolády.
redaktorka FTV Prima