Jeřabiny, bezinky, šípky: sklízejte a zpracujte je podle babiček

Právě teď zkrášlují podzimní přírodu a dávají jí ten správný říz. Krásou jeřabin, černých bezinek a šípků se nemusíte kochat jen při procházkách, klidně je pozvěte do své kuchyně. Poradíme vám, jak na to.

Možná působí trochu starosvětsky sbírat šípky nebo jeřabiny, ale není to právě na podzimu krásné? Pokaždé s ním přivane vůně starých dobrých časů, kdy se nezíralo do mobilů, nespěchalo se na meetingy a prostě se žilo. Okolní příroda nabízela, a tak lidé přijímali a zpracovávali. Jeřabiny, bezinky a šípky navíc rostou na každé české a moravské mezi, a tak byly oblíbenou alternativou k ovoci. Plné vitamínů, zadarmo a výborné. Naučíme vás tři recepty, které letos můžete vyzkoušet, až se vrátíte z pomalé podzimní procházky.

Podzim ve skleničce

Plody jeřábu se dají sbírat od srpna do listopadu a kromě omáček k masu, džemů nebo kompotů z nich můžete uvařit čaj. Musíte si počkat na přezrálé, měkké plody, ve kterých sice klesá množství vitamínu C, ale stoupá sladkost. Jeřabiny si nemůžete jen tak zobat do pusy, nejprve je v každém případě musíte tepelně zpracovat! Jeřabiny nejlépe poslouží jako zavařený kompot nebo džem. Až se budete chtít blýsknout nedělní svíčkovou, s nimi ji dovedete k nebeské dokonalosti.

Jeřabinový džem

  • 500 g kuliček jeřabin
  • 500 g světlého třtinového cukru
  • 1–2 ks skořice
  • 10 hřebíčků
  • 20 ml vody
  • 1 lžička vloček agar-agar
  • 100 ml vody

Očištěné jeřabiny, cukr a veškeré koření vložte do hrnce s vodou a na mírném plameni vařte 15 minut. Často míchejte. Připravte si vedle v malém hrnci agar: do 100 ml vroucí vody nasypte vločky agaru a tři minuty míchejte a mírně vařte. Poté agarovou hmotu nasypte k rozvařeným jeřabinám a ještě 5 minut společně povařte. Vyndejte skořici i hřebíčky (odvážní je mohou nechat) a plňte do sterilizovaných zavařovacích sklenic. Uchovávejte na chladném místě.

Užijte si dobu bezovou

Až si budete chtít dát stopečku vína, sáhněte po svém, vlastnoručně vyrobeném z bezu. Argumenty budou jasné: bezinkové víno je lahodné a především léčivé. Pomůže zejména při bolestivých zánětech nervů, ischiasu, migréně a podobných obtížích.

Bezinkové víno

  • 2 l zralých plodů bezu černého
  • 4 l převařené a vychladlé vody
  • 3 zrnka pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 hřebíčky
  • 2 kg cukru
  • 5 dkg kvasnic

Očištěné plody bezinek zalijte vodou, přidejte koření a vařte půl hodiny. Odvar přeceďte přes plátýnko, vmíchejte cukr a dalších 10 minut povařte. Počkejte, až zchladne a do ještě vlažného roztoku vmíchejte rozdrobené droždí. Nechte 24 hodin odstát, znovu dobře promíchejte a opět nechte kvasit 24 hodin. Nápoj sceďte do pětilitrové sklenice, kterou pevně ovažte celofánem a v teple nechte stát klidně měsíc, kdy víno stočte do láhví.

Dobrota z divokých růží

Kančí se zelím nebo se šípkovou? Se šípkovou! Na tu budete potřebovat kvalitní domácí šípkový bio džem, který si ukuchtíte raz dva. Jediná práce, která vás čeká, je poctivé pasírování, protože šípky jsou plné peciček, tvrdých slupek a štětinek. Ale za tu práci to stojí, protože lepší zásobárnu vitamínů na zimu, byste sotva pohledali!

Šípkový džem

  • 1 kg čerstvých šípků
  • 300 g bílého cukru krupice
  • 300 g želírovacího cukru
  • voda

Šípky bez stopek a okvětních lístků rozkrájejte a dobře operte. Nasypejte je do hrnce a zalijte vodou. Pomalu vařte doměkka. Vzniklý rozvar poctivě propasírujte přes síto. Připravený protlak znovu uveďte do varu, přidejte cukr a vařte, dokud nezačne houstnout. Hotový džem nalijte do předehřátých a sterilizovaných sklenic a uzavřete víčkem. Pak otočte sklenice dnem vzhůru a nechte džem vychladnout.

Vyzkoušejte kančí hřbet se šípkovou omáčkou podle Zdeňka Pohlreicha

Kompletní recept najdete ZDE

Zdroj: autorský text

Autor článku

Kamila Ulčová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty