Jeho rubínově červená semena připomínají drahokamy – a přesně tak hodnotné pro naše zdraví taky granátové jablko je. Tento plod platil v antice za symbol plodnosti, krásy a věčného života.
Granátové jablko vás okouzlí barvou, chutí i výjimečnými účinky na zdraví
Svou domovinu má punica granatum na Blízkém východě, nyní se už pěstuje po celém světě, taky kolem Středozemního moře. Plody rostou na stromě, který je vysoký pět až osm metrů a může být i několik set let starý.
Dobré pro srdce, špatné pro rakovinné buňky. Co činí z granátového jablka superhrdinu, je především jeho úžasně vysoký obsah polyfenolů. Tyto rostlinné látky působí antioxidačně, chrání tedy naše buňky před agresivními kyslíkovými radikály. Tak posilují obranné síly organismu, zmírňují chronické záněty v těle a zpomalují proces stárnutí buněk. Podle studií brzdí extrémně vysoký obsah polyfenolu v granátovém jablku dokonce růst určitých rakovinných buněk.
Už jedna sklenice šťávy z granátového jablka zlepšuje navíc prokrvení srdečního svalu, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Kromě toho je v plodu obrovské množství vitaminů a minerálních látek – především vitamin C, což je rovněž velký lovec radikálů. Vitamin K podporuje zdraví kostí, vitamin B5 povzbuzuje látkovou výměnu a kalium se stará o řízenou výměnu tekutin v buňkách. Rostlinné hormony stimulují navíc vyplavení serotoninu a estrogenu.
Semínky můžete ozdobit sladké i slané pokrmy; foto: iStock
Jak používat granátová jablka
Od září do února mají granátová jablka sezonu, pak je najdeme i u nás v supermarketech. Pěkně zralé granátové jablko má hladkou červenožlutou nebo temně rudou slupku. Plody se silně vysušenou a hranatou slupkou jsou už přezrálé a jádra jsou pravděpodobně tvrdá a suchá. Doma při pokojové teplotě vydrží granátová jablka asi týden, v ledničce až měsíc. Načaté plody byste měli uchovávat v ledničce. Jedí se jen jádra granátových jablek, vnější slupka a bílé oddělující stěny nejsou dobře stravitelné, protože obsahují příliš mnoho kyseliny tříslové.
Ostatně v červené slupce jsou rovněž polyfenoly – proto se taky doporučuje šťáva z granátových jablek. Je lisovaná z celých plodů a má velkou antioxidační sílu. Protože je tato procedura dost náročná, není šťáva nijak levná. Často se proto nabízí zředěná vodou. Dbejte na to, aby do ní nebyl přimísen cukr nebo jiné přísady. Šťávu můžete pít čistou nebo ve smoothie a smíchat ji s jinými vylisovanými šťávami. Zrnka granátových jablek jsou skvělá jen tak ke chroupání, v salátech, ve výrazných rýžových pokrmech nebo prostě v müsli. Taky slouží jako zdravý poutač na dezertech nebo moučnících.
JAK SNADNO OTEVŘÍT GRANÁTOVÁ JABLKA
Existují různé metody jak dostat jádra z granátových jablek. Tato možná není nejelegantnější, ale je zřejmě nejrychlejší a nejjednodušší: Jablko ostrým nožem rozkrojte napříč. Dejte si půlku řeznou plochou na dlaň a držte ji nad co možná nejširší miskou. Vařečkou pořádně klepejte na slupku, dokud všechna jádra nepropadnou skrz prsty do misky. Jádra, která zůstanou ve slupce, uvolněte prsty.
Nejjednodušší způsob, jak z granátového jablka dostat semínka; foto: archiv Superpotraviny
Informace o dalších superpotravinách najdete v této knize:
Superpotraviny
Susanna Bingemerová
V této knížce najdete všechno důležité o zdravých látkách obsažených v superpotravinách a o jejich fantastických účincích.
25 podrobných portrétů nejdůležitějších superpotravin – exotických i domácích – s praktickými tipy a přes 40 veganských receptů, které obohacují kulinářský všední den.
Interview s experty na téma řasy, obilné trávy a divoké byliny.
Vydalo nakladatelství Noxi.