Velikonoce se kvapem blíží – a bez čeho se pravé Velikonoce doopravdy neobejdou, jsou barvená, pestře malovaná či jinak zdobená vajíčka, která na velikonočním stole prostě nesmí chybět.
Vejce jsou velikonoční jednička
Pokud máte doma malého koledníka, jistě si položíte otázku, co s tolika vykoledovanými vajíčky. Možností je opravdu mnoho, některé najdete v tomto článku, a zároveň se na tuto potravinu podíváme trochu zblízka.
Rady při nákupu vajec
Hlavní zásada je kupovat vajíčka co možná nejčerstvější. Ideální je nakupovat přímo od chovatelů, taková vajíčka jsou sice dražší, ale díky pestřejší stravě slepic se chuťově s těmi běžnými ze supermarketu nedají vůbec srovnat. Poznáte je podle toho, že žloutek má krásnou, jasně žlutou až okrovou barvu a ne jen mdlou žlutou barvu jako ty z velkochovů.
Při koupi vajíček v obchodech se vyplatí nekoukat jen na cenu, ale i na velikostní kategorii vajec – existují malá S, střední M, velká L a extra velká XL. Pokud mají vajíčka naprasklou nebo jinak nevábnou skořápku, raději se jim vyhněte.
Tip: Pokud máte doma vajíčka už delší dobu a nejste si jisti jejich čerstvostí, můžete si udělat jednoduchý test: ponořte je do vody, čerstvá zůstanou ponořená, ale ta méně čerstvá vyplavou díky vzduchové bublině na povrch.
Na co si dát pozor: Právě snesená vejce nikdy neoplachujte, ani pokud je skořápka od slepičího trusu či jinak znečištěná, poškodila by se tak ochranná vrstva skořápky. Stačí je otřít suchým hadříkem.
Proč jíst vajíčka?
Vajíčka mají velmi dobrou výživovou hodnotu, jsou bohatá nejen na obsah bílkovin, ale i vitamínů, minerálních látek a aminokyselin nezbytných pro náš organismus. Z vitamínů obsahují především vitamíny skupiny B a vitamín A, v menší míře pak také vitamíny D a E. Z minerálních látek obsahují vejce především vápník, dále pak hořčík, železo a fosfor.
Tip: Pokud vás čeká bujarý večírek, posilněte se právě vajíčky, zmírňují totiž nepříjemné následky kocoviny.
Tip: Pokud dáváte před pestrými barvami přednost těm přírodním, můžete vajíčka na velikonoční stůl obarvit slupkami z cibule nebo červenou řepou.
Vajíčka se v kuchyni neztratí
Z vajíček se dá připravovat mnoho různých pokrmů nebo se dají použít jako příloha či do pomazánek, různých těst, domácích majonéz či tatarek nebo na chlebíčky. Dají se vařit, smažit, péct. Z vykoledovaných vajec můžeme připravit například vaječnou tlačenku, plněná vejce, Ruská vejce nebo klasickou vajíčkovou pomazánku či vajíčkový salát. Jaký je mezi vajíčkovou pomazánkou a vajíčkovým salátem vlastně rozdíl? V podstatě skoro žádný – jen do vajíčkové pomazánky se dávají vajíčka nakrájená na menší kousky, aby šla pomazánka lépe mazat na pečivo.
Uvařená vajíčka jsou také velmi dobrá v kombinaci s tuňákem a zeleninou (cherry rajčátka, mrkev, okurka, ledový salát, červená, žlutá, oranžová paprika či kapie), vytvoříte tak chutný a pestrý salát, který zasytí a potěší nejen žaludek, ale i oko. Vařené vajíčko také skvěle funguje například s koprovou omáčkou, kde může nahradit hovězí maso, pokud dáváte přednost bezmasým jídlům. Klasikou je také vařené vajíčko s chlebem a máslem, který můžete navrch posypat čerstvou pažitkou.
Pokud máte vajíčka v syrovém stavu, tak klasikou jsou volská oka, která jsou vhodná především ke steakům nebo čočce na kyselo. Pokud nemáte doma lívanečník, a přesto dbáte na atraktivní vzhled pokrmů, můžete volská oka připravit na klasické pánvi a pak je vykrojit například sklenicí.
Z vyfouknutých vajíček, která chcete zdobit, si můžete připravit například chutnou omeletu, která je rychlá a snadná na přípravu – můžete do ní přidat uzeninu či různou zeleninu – například pórek, papriku či rajčata a vhodně okořenit. Vyfouknuté vajíčko můžete také použít na zahuštění různých polévek a vývarů. Dobrá a zdravá je například brokolicová polévka zahuštěná vejcem, navrch ji můžete posypat strouhaným sýrem.
Tip: Aby se vám vajíčka po uvaření lépe loupala, ponořte je na chvíli do studené vody, loupání pak půjde snáze.
Autor: Dana Špatenková