Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Užijte si Boží hod s dokonalou drůbeží pečínkou! Je libo kachna, krůta nebo perlička?

Božohódové drůbeží pečínky

Božohódové drůbeží pečínky Zdroj: iStock

  • Zavřít
Božohódové drůbeží pečínky

Božohódové drůbeží pečínky Zdroj: iStock

Boží hod je svátkem, kdy se setkáváme s rodinou a přáteli, odpočíváme nebo si prostě užíváme volna. A k tomu dobré jídlo prostě patří. Tradičně se v tento den podává drůbež, ať už je to kuře, kachna nebo třeba perlička. Kde se tato tradice vzala a jak je možné si s ní pohrát dnes?

Seznam.cz banner

Je dobře známé, že Vánoce se kryjí s pohanskými oslavami slunovratu. Slunce se znovu vrací po nejdelší noci v roce, proto byly tyto svátky pojímány jako očista těla i ducha. Všude hořely ohně, po dobu oslav se nemohly vykonávat těžké práce ani obchodovat nebo bojovat.

Také dnes je Boží hod vánoční především časem odpočinku, rodiny a přátelé se navštěvují a přejí si klid a mír, k tomu patří také sváteční jídlo. A proč právě drůbež? Na Boží hod se totiž připravovalo to nejlepší, co domácnost měla – a to byla právě často husa nebo kachna.

Pernatá drůbež se v Česku připravuje i na Štěpána, kuře nebo kachna se pekly k uctění tohoto světce.

Kuře: klasika, která nenudí

Kuře může na první pohled působit obyčejně, na druhou stranu ale platí, že má jemné, variabilní maso, které můžete upravit na mnoho způsobů. Takže se nemusíte bát, že by vás mohlo nudit. A jeho zpracování je velmi jednoduché, zvládne jej připravit i začínající kuchař nebo kuchařka. Stačí jej potřít kořením a počkat, až se propeče. Můžete jej upéct třeba s citronovou marinádou, v hořčičné omáčce nebo s mandlovou nádivkou.

Upéct krůtu stojí za to

Věděli jste, že krůta je po pštrosovi největším domestikovaným ptákem? „I kvůli tomu, jak je krůta velká, není její úprava tak jednoduchá jako u kuřete, ale pokud vytrváte a počkáte, až bude upečená, bude to určitě stát za to,“ radí Vít Morkus z Pražského řeznictví. Také proto, že její maso je všeobecně považováno za dietní a obsahuje mnoho vitamínů a minerálů: například důležitý vitamín B12 nebo D. Vyzkoušejte ji třeba v medovo-citronové marinádě, díky níž maso zkřehne a nebude k propečení potřebovat tak dlouhou dobu.

Kachnu zvládne i začátečník

Kdo by neměl rád dozlatova upečenou kachničku? Začátečníci se kachny často bojí, upéct ji tak, aby byla vynikající, přitom není žádný problém. Trik spočívá v pomalém pečení, kachnu můžeme péct na nižší teplotu klidně pět nebo šest hodin. Pak se bude její maso krásně rozplývat na jazyku. A vychutnat si ji můžete klasicky s knedlíkem a zelím nebo třeba v exotičtější variantě na pomerančích.

Pečená kachna

Pečená kachna. Foto: archiv Pražské řeznictví

• 2,5 kg kachna

• 1 jablko

• 2 cibule

• sůl, kmín

• 1 lžíce sladké papriky

• 2 lžíce medu

• 1 dcl vody

Kachnu omyjeme a očistíme. Celou kachnu osolíme a posypeme kmínem. Do dutiny břišní vložíme jablko.

Kachnu vložíme do pekáče, podlijeme vodou, přidáme oloupanou cibuli a přiklopíme poklicí. Pečeme na 150 °C cca 4 hodiny. Poté odkryjeme, smícháme med se sladkou paprikou. Celý povrch kachny směsí potíráme (podle potřeby podléváme) a dopékáme dozlatova ještě cca 1,5 hodiny. Na posledních 30 minut zvýšíme stupeň pečení na 180 °C.

Servírujeme s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.

Na husu se nemá spěchat

Husa se chuťově i vizuálně podobá kachně, je však větší a také tučnější. Patří mezi svatomartinské delikatesy, ale udělat si ji můžeme samozřejmě i na Vánoce. Stejně jako u kachny i zde platí, že bychom na husu neměli spěchat a měli ji nechat pomalu péct – klidně až sedm hodin. Kromě klasiky se zelím ji můžeme upéct třeba s jablky nebo fíky, které na jih od nás dozrávají na podzim.

Pozapomenutá, ale vynikající perlička

Tento krásný pták býval dříve v Čechách velmi populární: perličku jsme mohli najít na každém druhém dvorku. Časem ale chov vymizel a to je škoda. „Maso perliček chuťově předčí kuře, je libové, obsahuje málo cholesterolu, zato ale velké množství bílkovin, vitamíny B a E a železo. Jedinou nevýhodou je to, že se hůře shání – v supermarketu ji nekoupíte, ale u nás Pražském řeznictví pro vás máme perličky nachystané,“ dodává Vít Morkus. A jak na ni? Pokud máte z podzimu schované zamrazené nebo nasušené hříbky, neváhejte, maso perličky a houby se krásně doplňují.

Perlička s citronovou šťávou

Perlička s citronovou šťávou. Foto: archiv Pražské řeznictví

• Suroviny:

• 1 perlička

• 1 citron

• 3 snítky rozmarýnu

• 1 řapík celeru

• 1 hruška

• 2 stroužky česneku

• sůl, drcený kmín

Omáčka:

• 4 cibule

• 4 lžíce másla

• 4 lžíce octa balzamico

• 4 lžíce javorového sirupu

• 1 dcl vývaru

Perličku omyjeme, osušíme a osolíme. Hrušku vložíme do dutiny břišní společně s česnekem, rozmarýnem a nakrájeným řapíkatým celerem. Párátkem otvor uzavřeme. Maso pokapeme citronovou šťávou.

Troubu rozehřejeme na 150 °C, zvolna pečeme pod pokličkou 45 minut, potom zvýšíme na 180 °C, pokračujeme v pečení další 60 minut, podléváme podle potřeby vodou, maso průběžně poléváme výpekem. Asi v polovině pečení maso otočíme, aby se propeklo dozlatova z obou stran.

Omáčka:

Na pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme oloupanou a rozčtvrcenou cibuli, za občasného míchání restujeme pod pokličkou asi 20 minut dozlatova. Podle potřeby zlehka podlejeme vývarem, přidáme balzamikový ocet, javorový sirup a dusíme dalších 15 minut do zhoustnutí.

Perličku podáváme se šťouchaným bramborem.

TZ, (klam)

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky jak na to jablko česnek maso sůl med kachna Boží hod škola vaření paprika celer hlávkové zelí pečená kachna krůta perlička

Návrhy pro vás

Kuře tandoori – tradiční indický recept v domácím provedení Recepty

Kuře tandoori – tradiční indický recept v domácím provedení

Jablečné cupcaky s krémem a broskvemi – rychlý recept na malé dortíky Sladké

Jablečné cupcaky s krémem a broskvemi – rychlý recept na malé dortíky

Snadný sýrový sendvič s fermentovaným kimchi – tip na zdravý oběd (nejen) do krabičky Vegetariánské

Snadný sýrový sendvič s fermentovaným kimchi – tip na zdravý oběd (nejen) do krabičky

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce Recepty

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Nepečený piškotový dort s krémem a borůvkami – osvědčená klasika, která nikdy nezklame Sladké

Nepečený piškotový dort s krémem a borůvkami – osvědčená klasika, která nikdy nezklame

Domácí hovězí fajitas s paprikou – užijte si barevnou fiestu na talíři Maso

Domácí hovězí fajitas s paprikou – užijte si barevnou fiestu na talíři

Pikantní kuřecí špízy s ananasem Recepty

Pikantní kuřecí špízy s ananasem

Salát z červené řepy s tvarůžky a rukolou – lehký oběd plný nevšedních chutí Saláty

Salát z červené řepy s tvarůžky a rukolou – lehký oběd plný nevšedních chutí


Přečtěte si také

Recepty
Kuře tandoori – tradiční indický recept v domácím provedení

Kuře tandoori – tradiční indický recept v domácím provedení

Prostřeno!
Prostřeno: Ražniči na plechu s rýží

Prostřeno: Ražniči na plechu s rýží

Prostřeno!
Prostřeno: Bramborové košíčky s vejcem podle Šárky

Prostřeno: Bramborové košíčky s vejcem podle Šárky

Prostřeno!
Prostřeno: Zelňačka z uzených žeber

Prostřeno: Zelňačka z uzených žeber

Prostřeno!
Prostřeno: Vydra na mechu

Prostřeno: Vydra na mechu

Sladké
Jablečné cupcaky s krémem a broskvemi – rychlý recept na malé dortíky

Jablečné cupcaky s krémem a broskvemi – rychlý recept na malé dortíky

Novinky
Stracciatella – pod jedním slovem se skrývají hned tři typické chutě Itálie. Znáte je všechny?

Stracciatella – pod jedním slovem se skrývají hned tři typické chutě Itálie. Znáte je všechny?

Soutěžící
Šárka Junková připraví dezert na počest Václava Vydry

Šárka Junková připraví dezert na počest Václava Vydry

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Saláty
Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Zapečené těstoviny s ricottou, lilkem a cuketou – letní recept na těstovinový koláč Těstoviny

Zapečené těstoviny s ricottou, lilkem a cuketou – letní recept na těstovinový koláč

Tagliatelle s bazalkovým pestem, rajčaty, rukolou a mozzarellou Recepty

Tagliatelle s bazalkovým pestem, rajčaty, rukolou a mozzarellou

Sladké
Jablečné cupcaky s krémem a broskvemi – rychlý recept na malé dortíky

Jablečné cupcaky s krémem a broskvemi – rychlý recept na malé dortíky

Nepečený piškotový dort s krémem a borůvkami – osvědčená klasika, která nikdy nezklame Sladké

Nepečený piškotový dort s krémem a borůvkami – osvědčená klasika, která nikdy nezklame

Křehké broskvové růžičky s mascarpone – variace na populární dortíky s letním ovocem Sladké

Křehké broskvové růžičky s mascarpone – variace na populární dortíky s letním ovocem

Recepty
Kuře tandoori – tradiční indický recept v domácím provedení

Kuře tandoori – tradiční indický recept v domácím provedení

Domácí hovězí fajitas s paprikou – užijte si barevnou fiestu na talíři Maso

Domácí hovězí fajitas s paprikou – užijte si barevnou fiestu na talíři

Pikantní kuřecí špízy s ananasem Recepty

Pikantní kuřecí špízy s ananasem

Vegetariánské
Snadný sýrový sendvič s fermentovaným kimchi – tip na zdravý oběd (nejen) do krabičky

Snadný sýrový sendvič s fermentovaným kimchi – tip na zdravý oběd (nejen) do krabičky

Pikantní kuřecí špízy s ananasem Recepty

Pikantní kuřecí špízy s ananasem

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina Přílohy

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina

Recepty
Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem Nápoje

Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí

Saláty
Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské Recepty

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské

Recepty
Pho Bo – vietnamská polévka s hovězím masem a rýžovými nudlemi

Pho Bo – vietnamská polévka s hovězím masem a rýžovými nudlemi

Stracciatella alla romana – italská polévka s trhaným vajíčkem ve vývaru Polévky

Stracciatella alla romana – italská polévka s trhaným vajíčkem ve vývaru

Kuřecí polévka s citronem a kuskusem – vydatný pokrm, který hravě nahradí hlavní chod Polévky

Kuřecí polévka s citronem a kuskusem – vydatný pokrm, který hravě nahradí hlavní chod

Recepty
Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Jihočeský Šmitec podle Pepy Nemravy – pikantní pivní pomazánka s nivou, která má říz Předkrmy a chuťovky

Jihočeský Šmitec podle Pepy Nemravy – pikantní pivní pomazánka s nivou, která má říz

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu Recepty

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu

Vegetariánské
Snadný sýrový sendvič s fermentovaným kimchi – tip na zdravý oběd (nejen) do krabičky

Snadný sýrový sendvič s fermentovaným kimchi – tip na zdravý oběd (nejen) do krabičky

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce Recepty

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina Přílohy

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina

Sladké
Jablečné cupcaky s krémem a broskvemi – rychlý recept na malé dortíky

Jablečné cupcaky s krémem a broskvemi – rychlý recept na malé dortíky

Nepečený piškotový dort s krémem a borůvkami – osvědčená klasika, která nikdy nezklame Sladké

Nepečený piškotový dort s krémem a borůvkami – osvědčená klasika, která nikdy nezklame

Pikantní kuřecí špízy s ananasem Recepty

Pikantní kuřecí špízy s ananasem

Saláty
Salát z červené řepy s tvarůžky a rukolou – lehký oběd plný nevšedních chutí

Salát z červené řepy s tvarůžky a rukolou – lehký oběd plný nevšedních chutí

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina Přílohy

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina

Tradiční tabouleh – svěží blízkovýchodní salát z bulguru s čerstvými bylinkami a rajčaty Saláty

Tradiční tabouleh – svěží blízkovýchodní salát z bulguru s čerstvými bylinkami a rajčaty

Recepty
Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu Recepty

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina Přílohy

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Benda: ANO kampaní rozděluje společnost. My nevytváříme ideologický monopol, odvětil Juchelka Skupinka Čechů uvízla v Grónsku. Tamní letiště zastavilo všechny mezinárodní lety Obsazení Zrádců se rozšiřuje. V další řadě si zahraje autorka detektivek či kriminalistka

prima-zeny

Kamarádi se vracejí po letní pauze: Nevěra na obzoru? Majerovi čelí dalšímu otřesu Aneta Kernová jako zavražděná Iveta. Její smrt změní ve městě v okolí Polabí vše Kdo je kdo v novém seriálu Polabí. Hlavní postavy a jejich herečtí představitelé

prima-zoom

Zásadní objev prastarého chrámu Fotky z otevření největší muniční továrny. Německo chce vybudovat nejsilnější konvenční armádu v Evropě Hladina oceánů by mohla stoupnout o tři metry. Hrozící katastrofa na Antarktidě se týká celého světa

prima-fresh

Kuře tandoori – tradiční indický recept v domácím provedení Jablečné cupcaky s krémem a broskvemi – rychlý recept na malé dortíky Stracciatella – pod jedním slovem se skrývají hned tři typické chutě Itálie. Znáte je všechny?

prima-cool

Nový Rambo je totálně nabušený 7 nejlepších komedií o cestování časem: Od Návratu do budoucnosti k Návštěvníkům Alternativní svět po 2. světové válce. Wargaming odhalil novou hru a největší aktualizaci pro World of Tanks

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Když vám kočka přinese domů mrtvou myš, nemyslí to jako dárek Muchomůrka červená je symbolem jedovatých hub. Jaké jsou příznaky otravy? Využijte léčivou sílu rakytníku! Jak céčkem nabité plody sklízet a zpracovat?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.