Tuňák je mořská ryba z rodu makrelovitých. Obsahuje mnoho prospěšných látek, napomáhá pleti a zdraví zubů. U nás se nejčastěji setkáváme s konzervami tuňáka pruhovaného nebo tuňáka žlutoploutvého.

Tuňák - mořský favorit v rybí kuchyni Zdroj: Thinkstock
Tuňák je mořská ryba z rodu makrelovitých. Obsahuje mnoho prospěšných látek, napomáhá pleti a zdraví zubů. U nás se nejčastěji setkáváme s konzervami tuňáka pruhovaného nebo tuňáka žlutoploutvého.
Čerstvý tuňák se nakupuje nejčastěji ve tvaru podkov nebo steaků v prodejnách se sortimentem chlazených ryb. Je možno sehnat i mraženou variantu. Konzervovaného tuňáka lze sehnat ve všech supermarketech.
Čerstvý tuňák vydrží v lednici nejvýše 1 den. Nejlépe je spotřebovat ho co nejdříve. Konzervovaný tuňák je limitován spotřební lhůtou uvedenou na obalu.
U mraženého tuňáka vždy zkontrolujte spotřební lhůtu. U konzerv dávejte navíc pozor, jaké procento rybího masa obsahuje a zda se jedná o celé kousky, nebo drť.
Čerstvého tuňáka krájejte raději na tlustší plátky a jen minimálně propékejte. Uprostřed by maso mělo zůstat růžové.
Maso z tuňáka ať konzervovaného, mraženého, nebo čerstvého nabízí široké spektrum využití.
Nejrozšířenější konzervované maso se hodí do těstovin, do salátů, různých pomazánek nebo jako součást náplně do plněných baget.
Čerstvé maso má velmi podobnou strukturu jako hovězí, jemnou, šťavnatou chuť a je s minimem kostí. Konzumuje se jako syrové (v sushi nebo jako carpaccio). Tuňákové steaky se podávají se zeleninovými nebo bramborovými přílohami i se studenými salsami.
Suroviny:
• 2 menší konzervy tuňáka ve vlastní šťávě
• 2 rajčata
• 1 cibule
• 1 malá konzerva cukrová kukuřice
• 2 vejce (vařená natvrdo)
• 1 lžíce majonézy
• sůl, pepř
Postup: Z konzervy slijeme přebytečnou šťávu a maso rozmělníme vidličkou (v případě, že se nejedná o konzervu s velmi malými kousky – drtí). Potom smícháme s nadrobno nakrájenými rajčaty a cibulí, slitou kukuřicí a pokrájenými vejci. Spojíme majonézou, osolíme a opepříme. Podáváme jako salát s pečivem.
Suroviny:
• 2 steaky z tuňáka
• šťáva z jedné poloviny pomeranče
• 1 lžička citronu
• 1 lžíce černého pepře
• 1 lžíce hrubé soli
• 1 lžička tymiánu
• 1 lžíce olivového oleje
Postup: Maso (steaky) posypeme solí a vetřeme nahrubo rozdrcený pepř. Potom steaky přelijeme pomerančovou a citronovou šťávou, přidáme tymián a necháme 20 minut marinovat. Omarinovaného tuňáka smažíme z každé strany 3 minuty na olivovém oleji.
Podáváme s pečenými (americkými) brambory.
Autor: Alžběta Krchová
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living