Tuňák je mořská ryba z rodu makrelovitých. Obsahuje mnoho prospěšných látek, napomáhá pleti a zdraví zubů. U nás se nejčastěji setkáváme s konzervami tuňáka pruhovaného nebo tuňáka žlutoploutvého.
Tuňák – mořský favorit v rybí kuchyni
Jak nakupovat:
Čerstvý tuňák se nakupuje nejčastěji ve tvaru podkov nebo steaků v prodejnách se sortimentem chlazených ryb. Je možno sehnat i mraženou variantu. Konzervovaného tuňáka lze sehnat ve všech supermarketech.
Jak skladovat:
Čerstvý tuňák vydrží v lednici nejvýše 1 den. Nejlépe je spotřebovat ho co nejdříve. Konzervovaný tuňák je limitován spotřební lhůtou uvedenou na obalu.
Na co si dát pozor:
U mraženého tuňáka vždy zkontrolujte spotřební lhůtu. U konzerv dávejte navíc pozor, jaké procento rybího masa obsahuje a zda se jedná o celé kousky, nebo drť.
Čerstvého tuňáka krájejte raději na tlustší plátky a jen minimálně propékejte. Uprostřed by maso mělo zůstat růžové.
Užití v kuchyni:
Maso z tuňáka ať konzervovaného, mraženého, nebo čerstvého nabízí široké spektrum využití.
Nejrozšířenější konzervované maso se hodí do těstovin, do salátů, různých pomazánek nebo jako součást náplně do plněných baget.
Čerstvé maso má velmi podobnou strukturu jako hovězí, jemnou, šťavnatou chuť a je s minimem kostí. Konzumuje se jako syrové (v sushi nebo jako carpaccio). Tuňákové steaky se podávají se zeleninovými nebo bramborovými přílohami i se studenými salsami.
Tuňákový salát (rychlá varianta)
Suroviny:
• 2 menší konzervy tuňáka ve vlastní šťávě
• 2 rajčata
• 1 cibule
• 1 malá konzerva cukrová kukuřice
• 2 vejce (vařená natvrdo)
• 1 lžíce majonézy
• sůl, pepř
Postup: Z konzervy slijeme přebytečnou šťávu a maso rozmělníme vidličkou (v případě, že se nejedná o konzervu s velmi malými kousky – drtí). Potom smícháme s nadrobno nakrájenými rajčaty a cibulí, slitou kukuřicí a pokrájenými vejci. Spojíme majonézou, osolíme a opepříme. Podáváme jako salát s pečivem.
Steak z marinovaného tuňáka
Suroviny:
• 2 steaky z tuňáka
• šťáva z jedné poloviny pomeranče
• 1 lžička citronu
• 1 lžíce černého pepře
• 1 lžíce hrubé soli
• 1 lžička tymiánu
• 1 lžíce olivového oleje
Postup: Maso (steaky) posypeme solí a vetřeme nahrubo rozdrcený pepř. Potom steaky přelijeme pomerančovou a citronovou šťávou, přidáme tymián a necháme 20 minut marinovat. Omarinovaného tuňáka smažíme z každé strany 3 minuty na olivovém oleji.
Podáváme s pečenými (americkými) brambory.
Maso z tuňáka svou nenápadnou slanou chutí připomíná moře, není téměř cítit rybinou a bývá tak přijatelné i pro odpůrce rybích pokrmů.
Autor: Alžběta Krchová