Sója luštinatá je jedna z nejstarších kulturních plodin. Je to dvouděložná samosprašná rostlina dorůstající až 1,5 m výšky. Jako potraviny se využívají semena – sójové boby.
Sója je rostlina budoucnosti, ale…
Má široké použití. Používá se nejen přímo jako potravina pro lidi, ale je to i významná surovina při výrobě krmiv pro hospodářská zvířata. Sója se také používá při výrobě bionafty, plastů, oleje, kosmetických přípravků a podobně.
Sójové mléko – vyráběné z namáčené a rozdrcené sóji, jedná se o náhražku kravského mléka vhodnou pro osoby s intolerancí na mléko nebo ve veganské kuchyni
Sójový olej – vhodný do salátů, k nakládání a k vaření s vodou, nevhodný na smažení
Sójová mouka – neobsahuje lepek a jen malé množství škrobu
Tofu - vysrážené sójové mléko, následně zbavené přebytečné vody: vhodné jako náhražka masa
Sójová omáčka – tradiční asijská omáčka vyráběná fermentací sóji popř. s malým množstvím pšenice
Tempeh – sójové boby fermentované plísňovou kulturou s vysokým obsahem vitamínu B 12, ve vegetariánské kuchyni považován za náhražku masa
Proč je sója tak rozšířená?
Sójové produkty (zejména sójový protein) jsou levné a poměrně trvanlivé.
Obecně je sója považována za zdravou potravinu, a proto ji mnoho strávníků preferuje.
Zatím stále zůstává nejdostupnější a nejrozšířenější alternativou pro osoby s laktózovou a lepkovou intolerancí.
Často diskutovaná „ale“
Některé látky (obsažené v některých sójových produktech) mohou:
– potlačit funkci štítné žlázy
– vést k nepravidelné menstruaci a zvýšené únavnosti
– omezovat trávení bílkovin
– omezovat využití minerálních látek
Sójové polotovary jsou dnes vyráběny ve velkém a s vysokým podílem průmyslové výroby. Ta často používá chemicko-technologické postupy, které s přirozenou potravinou nemají nic společného.
Velká část produkce sóji je dnes geneticky modifikována a dopady na zdraví člověka této tzv. GM sóji nejsou v současné době dostatečně zmapovány.
Sójové produkty by neměly jíst děti do 1. roku a kojící matky:
– existuje reálné riziko vzniku alergií
– samotné sójové boby jsou špatně stravitelné
Nezapomínejme ale i na základní plusy:
– sója neobsahuje nebezpečný cholesterol
– obsahuje kvalitní bílkoviny a tuky
– nahradí maso bez poškození cév
Existuje „zdravá“ sója?
Jednoznačně ano. Většina asijských zemí používá převážně fermentovanou sóju. Bohužel naopak ve vyspělých západních zemích, kde se konzumování sóji stalo i jistou módní záležitostí, se používá především v nefermentované podobě. A sójové proteiny můžeme dnes objevit v různých produktech: od müsli tyčinek až po párky. Při používání fermentované sóji můžete snížit riziko negativních vlivů na minimum. Mimo jiné správně fermentované sójové výrobky jsou zdrojem bílkovin, probiotik a vitamínu K2, který je významným antioxidantem. Používejte kvalitní, fermentovanou sójovou omáčku (ne chemickou náhražku).
Tip na jednoduchý, rychlý a zdravý pokrm
Tento recept je ideální pro osoby s intolerancí k lepku, zapadá do vegetariánské kuchyně, ale pro jeho jednoduchost a hlavně vynikající chuť ho do svého jídelníčku může zařadit každý.
Suroviny:rýže 300 g, tempeh (uzený) 200 g, cibule 1 ks, pórek 1 větší kus, olej, pepř, sůl a bylinky dle chuti
Postup: Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji a přidáme na kolečka nakrájený pórek. Za chvíli přidáme nakrájený tempeh a chvíli restujeme. Ke konci směs osolíme, opepříme a přidáme libovolné bylinky. Podáváme s rýží.
Zařaďte do svého jídelníčku sóju v rozumné míře, druhu a kvalitě. Při zachování těchto pravidel určitě obohatí váš jídelníček!
redaktorka FTV Prima