Se slovní hříčkou jsme si pohráli v titulku, ale nadále budeme tomuto pikantnímu, sladkému, slanému a kořeněnému pokladu indické kuchyně říkat hezky česky - čatní.
Naučte se 3 báječné recepty na chutné chutney
Čatní má tolik variant a chutí, kolik je indických regionů. A že je Indie pěkně veliká…Naučte se s námi několik druhů a povyšte podzimní stolování na hostinu par excellence!
Kdybychom chtěli čatní představit někomu z našiců, kdo nemá ani zdání, asi bychom řekli, že je to pikantní ostro-sladko-kyselá marmeláda, kterou je skvělé si dát jako přílohu k masu. Milovníci svíčkové by si vzpomněli na nezbytný brusinkový terč, a kterak se jeho ostře sladká chuť hodí k plátku hovězího, a byli by doma. Nějak podobně, i když velice exoticky, funguje tato (převážně) ovocná omáčka.
Čatní se na evropské stoly dostalo jako koloniální dědictví britského impéria a už tam zůstalo. Ve Velké Británii je asi stejnou klasikou, jako u nás třeba okurkový salát k řízku s kaší. Prostě bez svého “chutney” by britská kuchyně nebyla kompletní. A protože svěží gastro-vánek už nějakou dobu duje právě z ostrovního království, pojďme si čatní představit.
Bude se krásně vyjímat na podzimním stole, nejen pro svou zemitou barevnost, ale i spektrum chutí a vůní, které se perfektně hodí, když nám začne být poněkud zima.
Čatní podle vévodkyně Kate
A abychom se nedrželi u podlahy, vyneseme se rovnou do královských výšin a naučíme se verzi, kterou miluje vévodkyně Kate i Její Veličenstvo královna Alžběta II.
Potřebujete:
• 1800 g cukety oloupané, zbavené semínek a nakrájené na malé kousky
• 4 střední cibule,
• 3 jablka zbavená jádřinců a nakrájená na malé kousky,
• 1 šálek rozinek,
• 1 šálek hrubě nasekaných datlí,
• 2,5 šálku sladového octa,
• 4 šálky třtinového cukru,
• 1 lžička soli,
• 2 lžíce mletého zázvoru,
• 2 lžička muškátového oříšku
Do velkého hrnce vložte nakrájenou cuketu, cibuli, jablka, přidejte zbytek přísad a koření a promíchejte. Přiveďte k varu, snižte teplotu a duste asi 1,5 až 2 hodiny, dokud nebude všechno krásně spojené. Hrnec odstavte z plotny, nechte vše vychladnout a propasírujte. Pak naplňte sterilované sklenice a uzavřete je, podobně, jako když děláte domácí džem. Čatní uložte na chladné místo, kde vydrží i rok. Po otevření dejte čatní do lednice a do měsíce zkonzumujte.
Výborné je k pečenému nebo grilovanému masu, podává se s miskou rýže, která vyvažuje jeho pikantní chuť.
Švestkové čatní
Přetéká vám kuchyň švestkami? Zkuste švestkové čatní! Postup na přípravu je totožný jako u prvního receptu, jen se mění ingredience.
Potřebujete:
• 1 kg švestek (vypeckované a nakrájené)
• 3 jablka (oloupaná a nakrájená)
• 3 hrušky (oloupané a nakrájené)
• 1 mango (zralé, vypeckované, oloupané a nakrájené)
• 1kg přírodního cukru
• 2 cibule (nakrájené)
• 3 stroužky česneku (nasekaný najemno)
• 1 lžička skořice
• 500 ml jablečného octa
• 100 g nastrouhaného zázvoru
• 1 lžička koriandu
• 1 lžička pomerančové kůry
• 1 žička drceného chilli
• 1 lžička soli
Pikantní jablečné čatní
A do třetice vyzkoušejte pikantní verzi jablečného čatní s vůní podzimu.
Potřebujete:
• 4 velká jablka (oloupaná a nakrájená)
• 2 hrušky (oloupané a nakrájené)
• 100 g nastrouhaného zázvoru
• 5 stroužků česneku
• 5 lžic rozinek
• 5 ks hřebíčku
• 1 lžička pepře
• 1 lžička soli
• 1 lžička chilli
• 1/2 lžičky muškátového květu
• 1 lžička skořice
• 2 bobkové listy
• 400 g přírodního cukru
• šťáva a kůra z jednoho citronu
Autor: Kamila Ulčová