Suroviny
- červené chilli papričky (čerstvé) 8–10 ks
- červená paprika (velké) 8 ks
- olivový olej
- červená cibule (střední) 2 ks
- rozmarýn (čerstvý) 1 snítka
- bobkový list 2 ks
- celá skořice 5 cm kousek
- mořská sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- hnědý cukr 100 g
- balzamikový ocet 150 ml
Mála rada na začátek: Při práci s chilli papričkami se vyplatí obléknout gumové rukavice. Pálivost se totiž na rukách drží poměrně dlouho, i když si je důkladně umyjete.
Postup přípravy
- Připravte si malé sterilizované sklenice, do kterých dáte hotové chutney.
- Chilli papričky a velké papriky dejte na gril, na grilovací pánev nebo na plech do trouby pod rozehřátý gril. Průběžně je otáčejte a počkejte, až budou ze všech stran opečené dočerna. Opatrně je přendejte do misky (malé chilli papričky budou hotové dřív, takže je vyndejte první) a misku zakryjte potravinovou fólií, aby se zapařily. Jakmile lehce zchladnou, jednoduše z nich stáhněte slupku.
- Oloupané papriky a chilli papričky ještě očistěte od stopek a semínek. Směs ručně nasekejte najemno a dejte stranou.
- Rozehřejte pánev s trochou olivového oleje. Přidejte najemno nasekanou cibuli, nasekaný rozmarýn, bobkový list a skořici a vše osolte a opepřete. Na velmi mírném ohni restujte asi 20 minut, až bude cibule zlatá a lepkavá.
- Poté přidejte do pánve k cibuli nasekané papriky, cukr a ocet a nechte dál probublávat. Jakmile se tekutina vyvaří, ochutnejte hotovou omáčku a případně dochuťte. Odstraňte bobkové listy a skořici. Chutney přendejte lžící do sterilizovaných sklenic a uchovávejte je na tmavém místě nebo v lednici, kde by mělo vydržet několik měsíců.