Znáte to. Vaříte a tu do koše letí kůrka chleba, tu zbytek banánu nebo kost od masa. Dřívější hospodyňky by to však nevyhodily, ale vykouzlily by z toho nové dobroty. Co při vaření už nikdy nevyhazujte?
Které zbytky od vaření by vaše babička nikdy nevyhodila? Použijte je znovu!
Nejde o to, že na to máme a můžeme si koupit nové. Ani o to, že dříve babičky neměly supermarket na každém rohu. Zkuste to prostě vzít jako svoji osobní výzvu! Opravdu musíme vším tak plýtvat? Opravdu musíme házet jídlo do koše jen proto, že si ho můžeme koupit dostatek? Vzpomeňte si na triky vašich babiček a zkuste je, třeba jen z nostalgie a úcty, zavést u sebe v kuchyni. Uvidíte, jak budete na sebe pyšní! Co by vaše babička nikdy nevyhodila?
Starý chléb
Pokud je už plesnivý, nakrmte s ním kačeny. Ale pokud je jen tvrdší, neházejte ho do koše! Za prvé jsou z tvrdého chleba dokonalé topinky, takové z čerstvého nikdy neuděláte. Můžete si připravit i chlebové krutony do polévky nebo do salátu, dokonalé jsou s česnekem a olivovým olejem. A nejvíce geniální použití starého kváskového chlebu je, že z něj vyrobíte zavářku do omáček. Starý chleba nakrájejte na kousky a pak rozmixujte na strouhanku, se kterou dobře zahustíte guláš i bramboračku, nejlepší jsou na to chlebové kůrky.
Chlebové krutony jsou hlavní ingrediencí italského salátu panzanella. Foto: iStock
Skelet z kuřete
Zbyl vám skelet z kuřete, zbytky jako křídla nebo kus krku, drůbeží droby nebo biskup? Za dob našich prababiček se maso využívalo do posledních možností a z podobných zbytků se vařila ta nejpoctivější drůbeží polévka na světě. Funguje jako životabudič, zahání zimu a zmírňuje záněty, nemluvě o zlepšování nálady. Důležité je nevařit, ale dlouho táhnout, nejlépe dvě až čtyři hodinky.
Voda z kysaného zelí
Otevřeli jste sáček nebo sklenici kysaného zelí a zbyla vám z něj šťáva? Pozor, nemluvíme o láku nebo sladkokyselém nálevu, ale čistě o zbylé vodě, kterou kysané zelí pustilo. Máte? Nevylévejte ho a dejte si z něj každé ráno panáka. Lepší probiotickou bombu po ránu neseženete. V některých supermarketech se už tato šťáva prodává samotná za hříšné peníze a v plastovém obalu. Tak přemýšlejte, co se vám vyplatí více…
Dužina z odšťavené zeleniny a ovoce
Zbyla vám po odšťavnění ovoce nebo zeleniny vymačkaná drť z dužiny? Skvěle, nevyhazujte ji! Můžete ji smíchat s bílky, semínky a třeba parmazánem a udělat si doma výtečné zeleninové krekry nebo zeleninovou dužinu přidat do palačinkového těsta. Z mrkvovo-jablečných zbytků zase upečte vláčný karotkový koláč.
Vaječné bílky
Babičky by nikdy nevyhodily vaječné bílky! Někdy zbydou, když potřebujete do pečení jen žloutky, ale vylévat bílky by byla obrovská škoda! Můžete jimi skvěle zahustit vývar, přidat je do ranní omelety nebo si ušlehat tuhý sníh s cukrem a vyrobit fantastické pusinky, třeba s kokosem. A pokud jich máte opravdu hodně, zkuste rovnou legendární dort Pavlova!
Omeleta z bílků je hitem redukčních diet. Foto: iStock
Přezrálý banán
Má už hnědou slupku, je trochu moučný a moc se nám do něj nechce. Nemusíte ho však vyhazovat. Pokud máte banánů v podobném stavu více, rozmixujte je a použijte jako stavební kámen pro luxusní banánovou bábovku nebo chlebíček. V moučníku se nedokonalosti banánů hravě ztratí a navíc budete mít zdravou a lehkou verzi zákusku.
Jablečné ohryzky
Dělali jste ku příkladu jablečný kompot a zbyla vám hromádka jablečných ohryzků? Nakrájejte je na kostky a nechte je kvasit! Budete mít vlastní skvělý jablečný ocet! Z oloupaných slupek zase vykouzlíte skvělý jablečný čaj tak, že je na pět minut zalijete horkou vodou, přidáte skořici a cukr.
Kávový lógr
Ne, nebudeme vám radit, abyste si ho znovu zalili, ale dá se skvěle použít jako domácí přírodní kosmetika! Naneste lógr na mokré vlasy, nechte působit asi hodinu a následně vlasy důkladně umyjte šamponem, má to skvělé regenerační schopnosti. A smícháním s kokosovým olejem získáte jemný tělový peeling, navíc kávová sedlina účinně bojuje proti celulitidě!
Recyklační vývar
Nasbírejte si postupně zbytky na vývar. Do mrazáku dejte velký zipový sáček a průběžně do něj házejte odřezky z masa, obrané kosti z pečeného kuřete, hnědé slupky z cibule, omyté odkrojky zeleniny, stonky z bylinek, nožičky z hub, kůrky parmazánu nebo slaniny. Když se pytel zaplní, přendejte obsah do velkého hrnce a uvařte si vývar do zásoby. Stačí přidat jen koření, případně kousek masa navíc, pokud chcete silný masový vývar.
Autor: Kamila Ulčová