Kopr vonný se v české kuchyni dobře zabydlel, už léta je nedílnou součástí některých oblíbených jídel. Může za to jeho originální chuť i aroma. V kuchyni se dá využít nať z kopru, ale i jeho semínka. Dobrou zprávou je, že kopr vám vichřici v peněžence neudělá, je totiž poměrně levný.
Kopr vonný – bylina s tradicí
Kopr a skladování
Čerstvý kopr je vhodné skladovat ideálně v ledničce, vydrží tam i několik dní. Může se i na kratší dobu dát do sklenice s vodou, tím si krásně udrží svou čerstvost.
Skladovat se dá i sušený kopr, ale ten na světle bledne a může až zešednout, také má jen omezenou trvanlivost a sušením kopr ztrácí svou charakteristickou vůni. Kopr se suší ideálně na slunci, ale můžeme ho usušit i v troubě nastavené na mírnou teplotu.
Plánujete-li skladovat kopr delší dobu, ideální je pro vás kopr konzervovaný – naložený v soli, octu nebo ve sladkokyselém nálevu. Kopr se dá i zmrazit, mrazí se opraný a nadrobno nasekaný v malých sáčcích (hrubé stonky je vhodné odstranit) nebo zalitý vodou či vývarem v drobných formičkách. Skladovat se dají i usušená semena, v těsně uzavřených nádobách vydrží usušená semena až tři roky.
Využití kopru v kuchyni
I když se to možná nezdá, i kopr má bohaté kulinářské využití. Samozřejmě se bez něj neobejde koprová omáčka, klasika školních jídelen, která ale, je-li správně připravená, může být velice chutná, dobrá je nejen s houskovým knedlíkem, ale i vařeným bramborem, případně těstovinami, podávaná s masem nebo vařeným vajíčkem. Kopr patří i do kulajdy, která je výborná především z pravých hříbků nebo klouzků.
Chcete-li si připravit osvěžující salát, přidejte do něj trochu čerstvého kopru, (využít se dá nejen nať, ale i semínka). Vhodný je nejen přímo do salátu, ale i do salátových dresinků. Velmi chutný je v kombinaci s koprem i losos (ale i jiné ryby), až si budete chtít tuto zdravou pochoutku uvařit, přidejte trochu čerstvého nebo sušeného kopru do marinády.
Větší části kopru nebo koprová semínka se přidávají do nakládaných okurek. S koprem se dají připravit i různé zálivky, například jogurtová zálivka s koprem, která vhodně doplňuje vařenou brokolici s bramborem, nebo různé salátové zálivky s olejem, octem nebo majonézou. Připravit se dají s koprem i chutné lehké pomazánky, ideálně s tvarohovým a zeleninovým základem. Kopr může být i součástí bylinkových octů.
S kým je kopr kamarád?
Ze zeleniny ladí kopr dobře s celerem, mrkví, hlávkovým salátem, květákem, pórkem, brambory, česnekem, křenem nebo okurkami. Dobrý je i s vejci. Z koření se kopr dobře sladí s bazalkou, petrželí nebo paprikovým kořením.
Zdravý kopr
Kopr – především pak jeho semínka – je bohatý na vitamín C. Obsahuje i vitamín A a minerální látky. Pomáhá při nadýmání, zažívacích potížích, bolestech hlavy nebo nechutenství. A především, kopr má zklidňující účinky, takže výborně pomáhá při nespavosti. Trápí-li vás nespavost, připravte si večer čaj z koprových semínek, příprava je snadná, stačí, když dvě lžičky koprových semínek (ideálně rozdrcených) přelijete čtvrt litrem horké vody, necháte 15 minut vylouhovat a scedíte. Čaj se pije ve vlažném stavu.
Autor: Dana Špatenková