Jarní cibulka je vlastně mladá cibule, sklizená dříve, než dozraje. Její chuť není tak ostrá a štiplavá jako u klasické cibule, navíc je jemně nasládlá.
Jarní cibulka je posel jara
Pro mnoho lidí je tedy v syrovém stavu lépe konzumovatelná než klasická kuchyňská cibule, díky čemuž bude například váš boj proti nachlazení úspěšnější. Její sezona právě začíná, pojďme si tedy o ní povědět více.
Rady při nákupu a skladování
Ideální je kupovat jarní cibulku v hlavní sezoně na farmářských či zeleninových trzích, která začíná v dubnu a končí v červnu. V supermarketech je jarní cibulka k dostání celoročně. Nekupujte jarní cibulku povadlou či s narušeným stvolem. Jarní cibulku skladujte v chladu a temnu, díky světlu může totiž jarní cibulka přijít o některé své cenné vitamíny. V chladničce vydrží bezmála týden (někdy i více), ale je dobré otrhávat seschlé části. Samozřejmostí je před použitím důkladné omytí. Máte-li jarní cibulky větší množství, můžete ji nakrájet a zamrazit.
Prima tip: Nemáte-li zahrádku či květináč a chcete-li mít čerstvou jarní cibulku stále po ruce, stačí její spodní část s kořínky vložit do sklenice s vodou, za pár dní vám krásně poroste zelená nať, kterou můžete pravidelně ustřihovat – zase vám doroste. Nezapomeňte pravidelně vyměňovat vodu a proplachovat kořínky, aby cibulka nezačala zahnívat.
Jarní cibulka léčí
Jarní cibulka obsahuje řadu vitamínů, především pak vitamíny skupiny B a vitamín C. Důležitý je obsah kyseliny listové, kterou by do svého jídelníčku měly zařadit především těhotné ženy, kyselina listová totiž působí na správní vývoj plodu. Obsahuje i řadu minerálů, například hořčík, jód, draslík, železo nebo vápník. Jarní cibulka vám udělá dobrou službu při nachlazení, má totiž antibiotické a antibakteriální účinky – pomáhá proti kašli a rýmě. Kdo špatně snáší syrovou cibuli, ocení jarní cibulku dvojnásob – jarní cibulka tolik nedráždí trávicí trakt jako klasická cibule, ba mu spíše prospívá. Jarní cibulka působí blahodárně i na srdce, vysoký krevný tlak nebo dýchací cesty.
Jak využít jarní cibulku v kuchyni?
Vhodné je jarní cibulku používat především syrovou či jen velmi krátce tepelně upravenou, vařením totiž přichází o své cenné vitamíny. Jarní cibulka se hodí především do různých tvarohových pomazánek, můžete si třeba připravit domácí lučinu či žervé. Skvělá je také v různých omeletách, posypat jí můžeme i míchaná vajíčka, chleba s máslem či vařené brambory a bramborovou kaši. Také může být součástí zeleninových či těstovinových salátů. Přidává se i do různých omáček typu salsy.
Přidat ji můžeme také do zeleninové polévky, karbanátků či játrových knedlíčků. Výborná je ve šťouchaných bramborech nebo grilovaná. Hodí se i do jarních nádivek, pokud nemáte k dispozici kopřivy. Může se i nakrájet na špalíčky a podusit s trochou soli a cukrem, který krásně zkaramelizuje a takto upravenou cibulku přidat jako přílohu k masu.
Jarní cibulkou společně s čerstvým libečkem, šalvějí, bylinkovým či normálním máslem můžete naplnit například pstruha či pražmu a budete mít opravdu zdravou a chutnou rybu. Jarní cibulka se dá i zapékat, nevýhodou ale je, že během zapékání přijde o zdraví prospěšné látky.
Zajímavost: Chcete-li si užít vášnivou jarní noc, dejte si k večeři jarní cibulku, má totiž afrodiziakální účinky.
Autor: Dana Špatenková