Suroviny
- máslo 2 lžíce
- citronová šťáva (nebo bílý vinný ocet) 1–2 lžíce
- cukr krupice 1–2 lžíce
- sůl
- růžový pepř
- jarní cibulka 4 svazky
Špízy
- šalvěj (čerstvá) 4 delší snítky
- vepřová panenka 500 g
- olej 2 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Cibulky omyjte, osušte a odkrojte z nich kořínky. Na pánvi nechte zahřát máslo, a když začne pěnit a vonět, přidejte do něj cibulky a lehce opečte po obou stranách. Zalijte je citronovou šťávou nebo octem, zasypte cukrem, promíchejte a duste na mírném ohni asi 8 minut, až se tekutina odpaří a cukr zkaramelizuje. Osolte a opepřete čerstvě drceným růžovým pepřem.
- ŠPÍZY: Snítky šalvěje omyjte a osušte. Lístky otrhejte a nechte jen několik vrcholových lístečků. Maso lehce naklepejte, osolte, opepřete čerstvě drceným pepřem, přehněte a navlékněte na snítky šalvěje. Na pánvi rozpalte olej a maso zprudka opečte po obou stranách (po každé asi 3 minuty).
- Prima tip: Místo šalvěje můžete použít snítky rozmarýny.