Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Chcete elixír života? Jezte hlívu ústřičnou!

Hlíva ústřičná je elixír života

Hlíva ústřičná je elixír života Zdroj: iStock

  • Zavřít

Hlíva ústřičná je elixír života Zdroj: iStock

Hlíva ústřičná je lékárničkou v houbovém balení a na talíři nikdy nezklame. Roste i v prosinci v lese, je šíleně zdravá a opravdu dobrá. Vedle fešáckých hřibů možná vypadá jako ošklivka, kterou nikdo nechce, ale když jí dáte šanci v kuchyni, zamilujete si ji.

Pokud si zamilujete nenápadnou houbu s názvem hlíva ústřičná, uděláte radost svému kardiologovi, alergologovi, diabetologovi a všem dalším doktorům, které právě navštěvujete. Je to totiž pravý zázrak ve světě hub a bez přehánění skutečný elixír života!

Po staletí ji hojně využívala tradiční východní medicína a moderní výzkumy jí daly jen za pravdu. Hlíva ústřičná neboli také hirataké obsahuje totiž celou řadu látek, které naše tělo potřebuje, a to v tak harmonické míře a optimálních poměrech, že to už nemůže být ani lepší.

Pomáhá při kardiovaskulárních i onkologických malérech

Hlíva v první řadě významně upravuje hladinu cholesterolu v krvi, krev také čistí a upravuje krevní tlak, dále snižuje hladinu cukru v krvi, léčí kloubová onemocnění, pomáhá astmatikům a alergikům, zlepšuje metabolismus a významně posiluje imunitu, regeneruje orgány a pomáhá při zánětech. A aby toho nebylo málo, konzumace hlívy prokázala významné zmírnění vedlejších účinků při chemoterapii a její pomocí se úspěšně léčí i ty nejvážnější choroby, jako jsou rakovina, infarkt a mozkové příhody!

Zázračný dřevokaz najdete i v prosinci

Tato houba obsahuje totiž beta-glukany, což jsou známé imunostimulanty, před kterými smekají klobouk i ty největší lékařské kapacity. A jak se všechny ty báječné látky do té hlívy vlastně dostaly? Inu, něco za něco. Hlíva je totiž tak trochu parazit, patří mezi houby dřevokazné. To znamená, že si roste na kmenech stromů a vesele z nich vysává ty nejcennější organické a minerální látky, které se v ní kupí jako v zásobárně.

Nejčastěji se dá nalézt na kmenech nejrůznějších listnáčů tam, kde je dost vláhy a vody. Navíc houbařům příjemně prodlouží sezonu, protože se vyskytuje od září, vrcholně v prosinci a běžně roste až do března.

Celoroční zázrak v kuchyni

Pokud se bojíte, že co je zdravé, není dobré na chuť, neznáte hlívu. Nemá sice krásu a pevnost pravého hřibu, neoplývá šarmem lišky a štíhlou ladností bedly, ale prominete-li jí vady na kráse, chutná prostě báječně. V kuchyni je všestranně využitelná od tradiční české bramboračky, po delikátní houbové omáčky nebo klasické řízečky v trojobalu. Má výbornou chuť a patří k několika málo druhům hub, které se dají konzumovat i za syrova, například jako doplněk zeleninových salátů.

Hlíva ústřičná se dá pěstovat i uměle a pro své neuvěřitelně léčivé vlastnosti se také pěstuje, ale vy nemusíte čekat, až se urodí. Hlívu jednoduše koupíte běžně v obchodě a pak si z ní můžete zkusit uvařit třeba takovouhle dobrotu.

Vepřové s hlívou ústřičnou na černém pivu

Vepřové s hlívou ústřičnou na černém pivu. Foto: iStock

Potřebujete:

• 600 g vepřové kýty

• 200 g hlívy

• 1/2 litru černého piva

• 1 větší cibule

• 2 stroužky česneku

• olej

• hladkou mouku

• 1 lžičku cukru

• sojovou omáčku

• ocet

• pepř a sůl

Postup:

1) Kýtu nakrájenou na kostky obalíme v mouce a zprudka opečeme na oleji.

2) Pak přidáme nakrájenou cibuli, česnek a hlívu.

3) Okořeníme podle chuti solí, pepřem a sójovkou, přidáme cukr a lžičku octa a celé zalijeme černým pivem.

4) Za občasného míchání dusíme doměkka a podle potřeby doléváme vodou nebo jemným bujonem.

5) Jako příloha se hodí brambory nebo pečivo.

Autor: Kamila Ulčová

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky jak na to škola vaření houbové recepty hlíva ústřičná zdravé vaření recept z hlívy ústřičné

Návrhy pro vás

Sladké
6

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy

Recepty

Kedgeree: Britská kari rýže s uzeným lososem a vejcem

Těstoviny

Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Recepty

Pečená špagetová dýně se smetanovým špenátem a dvěma druhy sýrů

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem


Přečtěte si také

Sladké

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy

Recepty

Kedgeree: Britská kari rýže s uzeným lososem a vejcem

Těstoviny

Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Připravte vyhlášenou libečkovou sůl z Esky a uchovejte tak vůni výrazné bylinky na zimu

Prostřeno!

Prostřeno: Bezlepkový čokoládový dort

Prostřeno!

Prostřeno: Bažantí polévka s nudlemi

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Sladké
6

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

prima-cnn-news

Lipavský dorazil do Kyjeva. Počítáme s tím, že se Ukrajina připojí k evropské rodině, pronesl Antimonopolní úřad si posvítí na prodej Mafry. Vydavatelství od Babišových fondů kupuje Pražák Není komunista jako komunista. Vietnam se vyzbrojí americkými letouny, chce i české zbraně

prima-zeny

Vítězka talentové soutěže Patricie Janečková v 25 letech podlehla rakovině Eva Hecko Perkausová prozradila pohlaví druhého miminka. Znala ho díky vlastnímu snu Nejlepší momenty z cen Thálie: Burešová v obří róbě, dojatá Holišová i Kolářová

prima-zoom

Unikátní planeta bez atmosféry Přežil brutální útok a dostal doživotí za vraždu manželky. Nespravedlnost byla prokázána po 40 letech Válčili s nepřítelem i zažíváním. Zoufalí nacisté postavili divizi zdravotně postižených

prima-fresh

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy Kedgeree: Britská kari rýže s uzeným lososem a vejcem Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

prima-cool

VR hry mají obrovský problém V nových Star Wars se bude hodně umírat. Díky unikátnímu příběhu to však nebude vadit Leonardo DiCaprio jako batmanovský záporák? Konečně víme, koho měl hrát a v jakém filmu

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? V případě Elona Muska nepadlo jablko daleko od stromu, děda Joshua věřil ve spiknutí a svět řízený technologiemi Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá

lajk

Dopita je strhaný životem, vrásky má jak brázdy od traktoru. Agátě to ale vůbec nevadí LGBT farářka Martina Viktorie Kopecká o miminku: Pořád se mě ptali, kdy budu mít dítě Radostná zpráva! Youtuber Jirka Král oslavil narození dvojčat. S krásnou partnerkou už mají velkou rodinu

prima-living

Jsou věci, které v koupelně rozhodně nemají co dělat. A přesto je tam zřejmě máte Říjen na zahradě: Zasaďte tulipány, skliďte dýně, postarejte se o růže a přilákejte ježka Dýně jsou podzimní ozdobou a skvělou pochoutkou. Udělejte si dýňový retro kompot à la ananas

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.