Dejte odřezkům a zbytkům ze zeleniny druhou šanci, je v nich ještě dost života a vůbec nemusí skončit na kompostu nebo v koši. Od jarní cibulky přes římský salát, celer a mrkev až po kořen zázvoru – oživit se dá ledaco. Pobavte se experimentováním a přizvěte i děti. Pokud se vám příčí plýtvání, máme pár tipů přesně pro vás.
Vypěstujte si čerstvou zeleninu z odřezků a zbytků, jednoduše a zábavně
Všimli jste si, kolik slupek a odřezků ze zeleniny končí v koši s organickým odpadem? V lepším případě si na nich pochutná domácí mazlíček nebo je alespoň odneseme na kompost. Přitom právě takové zbytky si samy říkají o další využití. Čisté slupky z bio kořenové zeleniny se dají přihodit do vývaru stejně jako různé košťály a holé stonky bylinek. Odlomené spodní části zeleného chřestu můžete poslat do druhého kola a rozlámat ještě jednou. Kousky, které projdou druhým sítem, klidně přidejte do zelené krémové polévky.
A co s různými odřezky? Můžete z nich vypěstovat zeleninu znovu! Je to zábavné a nic to nestojí. Stačí k tomu vhodná sklenička, voda, slunný parapet a trocha trpělivosti. Pro děti bude experiment s odkrojky zábavný a zároveň je nenásilnou formou poučíte, jak důležité je omezit plýtvání jídlem.
Vytipovali jsme pro vás druhy zeleniny, kterou z odřezků vypěstujete snadno a se zaručeným úspěchem:
- Jarní cibulka
Asi nejoblíbenější zelenina, kterou zvládnete znovu vypěstovat, je jarní cibulka. Jediné, co musíte udělat, je seříznout ji asi 3 centimetry nad kořínky a odkrojky zpola ponořit do sklenice s vodou. Postavte sklenici k oknu, pravidelně měňte vodu a pozorujte, jak vám nať znovu dorůstá.
Vypěstujte si čerstvou zeleninu z odřezků a zbytků 2 Zdroj: iStock
- Řapíkatý celer
Odkrojenou spodní část celeru umístěte do sklenice nebo misky s vodou tak, aby 2/3 zůstaly nad hladinou. Dopřejte zárodku nového celeru každý den čerstvou vodu a dostatek světla. Po cirka čtyřech dnech začnou od středu rašit nové lístky. Nechte je asi týden zesílit a pak celer přesaďte do květináče nebo na záhon. Půdou ho zakryjte až po nové výhonky. Celer pravidelně zalévejte a těšte se na nové řapíky.
- Římský salát
Vypěstovat nový římský salát z odřezku je stejně snadné jako v případě celeru. Odkrojenou spodní část dejte do misky a do poloviny naplňte vodu. Jakmile za několik dní narostou nové lístky, přesaďte salát do půdy, zalévejte a nechte narůst. Podobně můžete recyklovat i pekingské nebo čínské zelí (Pak Choi).
- Mrkev
Z odřezku mrkve sice nevypěstujete nový kořen, ale čerstvou mrkvovou nať ano. Je dobrým zdrojem draslíku a vitamínu K a má překvapivě široké využití. Můžete z ní připravit skvělé pesto a dobře poslouží i do polévky nebo jako zpestření salátu. Jednoduše nechte odřezek s trochou natě v misce nebo na talířku s vodou a postavte ji na okenní parapet s dostatkem slunečního svitu.
PRIMA TIP: Stejně postupujte s odkrojky petržele, celeru nebo řepy. Brzy se dočkáte rašících výhonků, které jsou křehké a plné chuti a vitamínů.
Vypěstujte si čerstvou zeleninu z odřezků a zbytků 3 Zdroj: iStock
- Pórek
Pór znovu doroste stejně jako zelená část jarní cibulky, jen mu to bude trvat trochu déle. Ze spodní části ponechte asi 5centimetrový kus a, stejně jako u ostatní zeleniny, ho vložte do sklenky nebo misky s vodou. Vodu pravidelně vyměňujte a čekejte na nové přírůstky.
- Cibule
Cibulová nať je zdrojem vitamínu C a obsahuje krom jiného také provitamín A s antioxidačními účinky. Proč si ji tedy nedopřát ve velkém na ozdobu polévek, do salátů i na posypání chleba s máslem nebo pomazánkou? Posaďte cibuli do úzké skleničky s trochou vody tak, aby cibule byla těsně nad hladinou. Za pár dnů pustí do vody kořínky a brzy vyraší i zelená nať.
Vypěstujte si čerstvou zeleninu z odřezků a zbytků 4 Zdroj: iStock
- Česnek
Nevyhazujte starší, naklíčený česnek! Naopak růst natě podpořte a stroužky zasaďte tak, aby klíček vykukoval. Skvěle poroste v truhlíku na okenním parapetu, ale vystačíte si i malými panáky s trochou vody. Česneková nať je plná minerálů a vitamínů A, B a C (kterého má víc než samotný česnek) a hodí se stejně jako nať z cibule do polévek, salátů a pomazánek. Má jemnější chuť i aroma než stroužky.
- Zázvor
Zapomenuté zbytky zázvoru občas vyklíčí, tak toho využijte. Namočte kousek kořene s klíčkem na noc do vody a potom ho zasaďte do širší nádoby s drenáží a propustnou půdou. Na světlém a teplém okenním parapetu mu dopřejte pravidelnou zálivku. Brzy zapustí kořínky a vyžene nové výhonky. Na úrodu vlastního zázvoru budete muset počkat minimálně půl roku. Pokud budete mít štěstí a zázvor vám vykvete (není to v našich podmínkách úplně běžné), tak se navíc budete radovat z překrásných květů podobných orchidejím.
Colors Of Low Carb