Práce s ohněm vyžaduje určité postupy, které se vyplatí dodržovat, aby bylo jídlo fantastické. Mnoho lidí se jimi neřídí a zbytečně se připravují o chuťový zážitek. Držte se těchto jednoduchých zásad a stanete se grilmasterem!

Maso na grilu potřebuje speciální péči Zdroj: istock.com
Práce s ohněm vyžaduje určité postupy, které se vyplatí dodržovat, aby bylo jídlo fantastické. Mnoho lidí se jimi neřídí a zbytečně se připravují o chuťový zážitek. Držte se těchto jednoduchých zásad a stanete se grilmasterem!
Nejrovnoměrnějšího opékání na grilu docílíte trpělivostí. Pokud grilujete na mřížce, počkejte, až plameny ohně uhasnou a uhlíky se dostatečně rozžhaví. V momentě, kdy jsou rozpálené doběla, můžete začít s pokládáním jídla na gril. Maso se tak krásně zatáhne a nevyteče z něj šťáva.
Gril připravte na dvě teplotní zóny. Větší množství uhlíků soustřeďte na jednu polovinu grilu, kde se bude nacházet rozpálená část. Ta slouží k prudkému zatáhnutí masa. Druhá polovina grilu pak maso jen prohřívá, peče pomaleji a věnuje mu péči po delší dobu.
U grilování nespěchejte ani poté, co je maso dopečené. Nechte ho pár minut odpočinout, abyste se zbytečně nepřipravili o šťávu, která potřebuje čas se do masa zatáhnout.
Až budete připravovat plátky masa na gril, krájejte je přes vlákna, nikoliv podél nich. Maso se tak bude snadněji kousat. Do masa pak při grilování nezapichujte vidličku, ani ho jinak neřežte. Opět by vytekla drahocenná šťáva a tuk, který by na grilu vyvolal velké plameny. Maso obracejte například grilovacími kleštěmi.
Domácí burgery jsou zkrátka skvělé, a to hlavně z důvodu, že je můžete dochutit podle sebe. Navíc víte, jaké maso grilujete. Kupte mleté maso s větším obsahem tuku nebo požádejte řezníka, aby vám dal mletý bok či kotletu. Získáte tím šťavnaté a chutné burgery. Maso připravte den dopředu, aby se na grilu nerozpadalo.
U grilování je nakládání masa do marinády důležité. Čím déle necháte maso naložené, tím bude mít výraznější chuť. Při přípravě nechte trochu marinády v misce a maso čas od času na ohni ještě přetřete. Tímto způsobem dodáte masu vlhkost, zachytí se chuť kouře a marináda navíc jemně zkaramelizuje. Skvělé je do marinády přidat šťávu z cibule, která karamelizaci na masu podpoří. Pozor však na čerstvé bylinky, které by se mohly spálit a zhořknout, pokud grilujete na mřížce.
Oheň dokáže zázračné věci i se zeleninou. Nakrájejte ji na tenké plátky a rovnou ji grilujte, a to bez oleje a bez koření. Jakmile je hotová, můžete ji dochutit kvalitním olivovým olejem a trochou octa.
Ryby a kouř jdou perfektně k sobě. Zkuste grilovat například celého pstruha. Přidejte do ohně pár dubových třísek, rybu naplňte plátky citronu, koprem, osolte a opepřete. Rybám nesvědčí dlouhé opékání na nízký stupeň ohně. Grilujte tedy na vysoký stupeň krátkou dobu a rybu otočte pouze jednou, aby se nerozpadla.
Zdroj: jamieoliver.com, jidloaradost.ambi.cz; foto: iStock.com
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living