Slané a veselé Vánoce: 3 tipy na jednoduché slané cukroví

Kdo říká, že vánoční cukroví musí být jen sladké? Zkuste upéct i něco slaného na zub. Zavděčíte se všem, kteří si na sladké nepotrpí, a slané dobroty oceníte i jako skvělou chuťovku k vínu.

Před Vánoci se na cukroví většina z nás těší a upečené kousky musí maminky doslova bránit vlastním tělem. Jenže i cukroví, byť by bylo sebelepší, se o svátcích snadno přejí. V takový moment je dobré mít v záloze něco na spravení chuti. Máme pro vás pár tipů na rychlé slané pečivo, říkejme mu třeba sůloví, které můžete podávat i na silvestra jako chutný snack.

Listové těsto nezklame

S balíčkem listového těsta v lednici vás nezaskočí ani neohlášená návštěva. Stačí z vyváleného plátu vykrájet vánoční tvary (stromečky, hvězdičky a podobně), na plechu vyloženém pečicím papírem je potřít rozšlehaným vejcem, posypat hrubou solí a kmínem nebo nastrouhaným tvrdým sýrem a upéct v troubě vyhřáté na 180 °C do zlatohnědé barvy.

PRIMA TIP: Na posypání můžete použít i mák, sezam, slunečnicová semínka nebo strouhaný sýr.

Tvarohové pečivo

Tvaroh, hladká mouka a máslo. Vše stejným dílem a k tomu vejce na potření plus něco na posypání. Slané tvarohové pečivo je opravdu velmi snadné a ocení ho děti i dospělí.

Ze změklého másla, tvarohu a hladké mouky vypracujte těsto a dejte ho odležet do lednice. Přestane lepit a vy snadno vyválíte plát asi půl centimetru vysoký. Z něj pak vykrajujte libovolné tvary. Na Vánoce se budou hodit kapříci, hvězdičky a podobně. Na Silvestrovské pohoštění se vykrajováním trápit nemusíte, těsto stačí nařezat rádlem třeba na trojúhelníčky. Vykrájené tvary vyskládejte na plech s pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, posypejte solí a ozdobte mákem, sezamem nebo kmínem. Pečte asi dvacet minut při 180 °C.

PRIMA TIP: Jakékoli těsto vyválíte snadno i bez podsypání. Použijete velký kus potravinářské fólie nebo rozstřihnutý igelitový sáček, těsto na něj položte a překryjte volnou částí igelitu.

Sýrové krekry

Sýrové pečivo dokáže parádně spravit vaše chutě, když už vám sladké cukroví doslova leze ušima.

Smíchejte 100 gramů vychlazeného másla, 100 gramů hladké mouky, 100 g výraznějšího tvrdého sýra a jeden žloutek. Těsto nechte zabalené v potravinářské fólii odležet v lednici alespoň hodinu. Z vychlazeného těsta vyválejte plát o síle půl centimetru a vykrajujte z něj libovolné tvary. Ty pak upečete na plechu vyloženém pečicím papírem. V troubě vyhřáté na 180 °C to trvá asi 10 minut.

PRIMA TIP: Zkuste těsto nařezat rádlem na trojúhelníčky a malým vykrajovátkem na linecké naznačit dírky jako v ementálu. Získáte velice efektní krekry nejen na silvestrovskou párty.

Zdroj: Colorsoflowcarb.cz; zdroj foto: iStock, Kateřina Šváchová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty