Těsto
- hladká mouka 400 g
- máslo (studené) 330 g
- žloutek 2 ks
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 6 lžic
- sůl 2 lžičky
Na dokončení
- vejce (rozšlehané) 1 ks
- uherák 100 g
- strouhaný parmazán 50 g + další na obalování
- mletá uzená paprika 1 lžíce
- arašídy (slané) 100 g
- mletá sladká paprika 1 lžička
- mletá pálivá paprika špetka
Postup přípravy
- Z mouky, másla, žloutků, smetany a soli vypracujte hladké těsto. (Práci vám usnadní elektrický hnětač.) Zabalte ho do fólie a dejte na hodinu odpočívat do chladničky. Pak těsto rozdělte na tři díly. Ty, se kterými právě nepracujete, uložte zpátky do chladu.
- Začněte „lineckým“. Díl těsta rozválejte na 3 milimetry silný plát a vykrajujte z něj kolečka. Polovinu z nich nechte „plnou“, do ostatních vykrojte střed, jako když se peče linecké cukroví. Spodní kolečka potřete rozšlehaným vejcem a položte na ně po kolečku salámu s o něco menším průměrem.
- Kolečka, která přijdou navrch, potřete na jedné straně rozšlehaným vajíčkem a „přilepte“ na salám. Potřete je i shora a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je asi 16 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.
- Mezitím je čas na rohlíčky. Do druhé třetiny těsta zapracujte parmazán a tvarujte rohlíčky, podobné těm vanilkovým. Pečte je na pečicím papíře, ale nečekejte, až dostanou zlatavou barvu. Ničím je nepotíráte, a tak těsto zůstane bledé. Asi po 16 minutách by měly být konečky rohlíčků mírně béžové, v tu chvíli musí z trouby ven. Nechte je 10 minut chladnout, potom nasypejte do mističky uzenou papriku (stačí i obyčejná sladká). S každým rohlíčkem zvlášť v ní zlehka zatočte, aby dostal „stínování“.
- Z poslední části těsta připravte burákové pracny. Do těsta zapracujte rozsekané buráky a sladkou i pálivou papriku. Pak kousky těsta vmáčkněte do formiček na pracny – nemusíte je vymazávat. Pečte je asi 20 minut při teplotě 160 °C. Ještě horké pracny vyklepněte z formiček. Můžete je také obalit v parmazánu.