Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Tři druhy sůloví aneb slané cukroví

do 1,5 hodiny
Tři druhy sůloví
Tři druhy sůloví Autor: prima
Nejste na sladké? Vyzkoušejte na Vánoce upéct slané cukroví :) Máme pro vás recepty na linecké s uherákem, parmazánové rohlíčky a burákové pracny. A to vše z jednoho těsta!
Reklama

Sledujte novou kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny

Těsto:

Reklama

Postup

  1. Z mouky, másla, žloutků, smetany a soli vypracujte hladké těsto. (Práci vám usnadní elektrický hnětač.) Zabalte ho do fólie a dejte na hodinu odpočívat do chladničky. Pak těsto rozdělte na tři díly. Ty, se kterými právě nepracujete, uložte zpátky do chladu.
  2. Začněte „lineckým“. Díl těsta rozválejte na 3 milimetry silný plát a vykrajujte z něj kolečka. Polovinu z nich nechte „plnou“, do ostatních vykrojte střed, jako když se peče linecké cukroví. Spodní kolečka potřete rozšlehaným vejcem a položte na ně po kolečku salámu s o něco menším průměrem.
  3. Kolečka, která přijdou navrch, potřete na jedné straně rozšlehaným vajíčkem a „přilepte“ na salám. Potřete je i shora a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je asi 16 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.
  4. Mezitím je čas na rohlíčky. Do druhé třetiny těsta zapracujte parmazán a tvarujte rohlíčky, podobné těm vanilkovým. Pečte je na pečicím papíře, ale nečekejte, až dostanou zlatavou barvu. Ničím je nepotíráte, a tak těsto zůstane bledé. Asi po 16 minutách by měly být konečky rohlíčků mírně béžové, v tu chvíli musí z trouby ven. Nechte je 10 minut chladnout, potom nasypejte do mističky uzenou papriku (stačí i obyčejná sladká). S každým rohlíčkem zvlášť v ní zlehka zatočte, aby dostal „stínování“.
  5. Z poslední části těsta připravte burákové pracny. Do těsta zapracujte rozsekané buráky a sladkou i pálivou papriku. Pak kousky těsta vmáčkněte do formiček na pracny – nemusíte je vymazávat. Pečte je asi 20 minut při teplotě 160 °C. Ještě horké pracny vyklepněte z formiček. Můžete je také obalit v parmazánu.
Reklama

Tři druhy sůloví  Foto:

Tři druhy sůloví                                                                                                         Foto: Prima

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama