Česnek je přírodní antibiotikum a navíc skvělé dochucovadlo. V kuchyni ho lze těžko nahradit. Jeho předností je výrazná chuť a ostrost. Často však může způsobovat nepříjemné zažívací potíže, kvůli kterým je pro některé nepoživatelným. Stejně tak může být výrazná chuť česneku někdy příliš silná pro ty, kteří dávají přednost jemnějším pokrmům.
Jak zlepšit stravitelnost česneku: Malý trik nadobro odstraní zažívací potíže
Hlavním viníkem způsobujícím zažívací česnekové potíže je malý klíček uprostřed každého stroužku. Jednoduchým podélným rozříznutím stroužku vyjměte klíček. Tím se usnadní jeho trávení, ale také se odstraní veškeré stopy hořkosti.
Zjemnit česnek můžete také pomocí mléka. Zahřejte mléko v malém hrnci téměř k varu. Oloupejte česnek a vložte do mléka stroužky. Nechte je louhovat asi 15–20 minut, poté česnek osušte a pokračujte v klasickém postupu při přípravě jídla. Mléko neutralizuje veškerou štiplavost, takže chuť je mnohem jemnější a příjemnější, navíc také napomáhá trávení.
Pokud je pro vás chuť česneku příliš silná, můžete při vaření použít česnek pečený nebo konfitovaný. Touto úpravou česnek zesládne a ztratí štiplavost. Palice česneku zvrchu seřízněte, jednotlivé palice zakápněte olivovým olejem a zabalte do alobalu, pečte v troubě asi 45 minut. Poté stroužky vymačkejte ze slupek a použijte při vaření. Obdobně lze česnek konfitovat neboli pomalu vařit v oleji. Větší množství česneku oloupejte a celé stroužky dejte do rendlíku. Zalijte olejem, aby byly ponořené a na velmi mírném ohni vařte, až stroužky změknou a lehce zezlátnou. Přendejte do sklenice a uchovávejte v lednici.
Zdroj: localaromas.com; foto: iStock.com