Suroviny
- větší květák 1 ks
- sépie 2 ks
- česnek 4 stroužky
- červená cibule 2 menší ks
- olivový olej
- oloupané krevety 8 ks
- langustiny (lze vynechat a případně použít více krevet) 2 ks
- očištěné mušle (slávky) 8 ks
- velká červená paprika 1 ks
- rajčatové pyré 1/2 hrnku
- mletá uzená paprika 1 lžička
- rybí nebo kuřecí vývar 3/4 hrnku
- pár snítek šafránu 1/2 hrnku
- mražený hrášek
- nerafinovaná mořská sůl
Na servírování
- nasekaná petržel a na měsíčky nakrájený bio citron
Postup přípravy
- Květák očistěte a nakrájejte na růžičky. Ty poté vložte do mixéru, zalijte filtrovanou vodou tak, aby růžičky květáku byly ponořené.
- Zapněte mixér a mixujte, dokud se nevytvoří malé, jako rýže vypadající, kousky květáku. Dávejte pozor u vysokorychlostních mixérů, kde stačí pro rozmixování květáku pouze pár vteřin. Květovou rýži poté přeceďte a vložte do mísy.
- Sépii rozřízněte napůl a poté nakrájejte na menší kostičky. V širší pánvi zahřejte olivový olej, přidejte na kostičky nakrájenou sépii a sůl a 2 minuty restujte. Sépii poté přendejte do misky.
- Cibuli a česnek nasekejte najemno, vložte do pánve s olejem a restujte 3 minuty. Přidejte na kostičky nakrájenou červenou papriku a společně restujte další 2 minuty. Poté vlijte rajčatové pyré, přidejte uzenou papriku a restujte 2–3 minuty.
- Následně vlijte vývar, přidejte šafrán a sůl a promíchejte. Do pánve pak vyskládejte všechny mořské plody, pánev překryjte pokličkou a nechte 4 minuty vařit.
- Poté mořské plody přendejte na talíř. Do vzniklé omáčky přidejte květákovou rýži a hrášek a vše důkladně promíchejte. Na ně rovnoměrně vyskládejte mořské plody, překryjte pokličkou a nechte 5 minut vařit.
- Pokličku odklopte a na vyšším plameni vařte bez ní, dokud se vývar nevyvaří.
- Hotovou paellu posypte nasekanou petrželkou a podávejte společně s kouskem citronu.
Cukrfree paella 2 Zdroj: Janina Černá / Cukrfree