Naučte se, jak vyrobit nejlepší domácí vanilkový extrakt, který bude chutnější než z obchodu. Je super snadný a vyžaduje pouze dvě ingredience. Perfektně slouží i jako jedlý dárek, protože navíc skvěle vypadá.

Vanilkový extrakt můžete stále doplňovat Zdroj: istock.com
Naučte se, jak vyrobit nejlepší domácí vanilkový extrakt, který bude chutnější než z obchodu. Je super snadný a vyžaduje pouze dvě ingredience. Perfektně slouží i jako jedlý dárek, protože navíc skvěle vypadá.
Vaše pečené dobroty dostanou díky domácímu vanilkovému extraktu úplně nový chuťový rozměr. Nic totiž nenahradí kvalitní a poctivé suroviny, které s výsledným pokrmem dokážou zázraky.
Kvalitní vanilkový extrakt poznáte, když odšroubujete víčko a ucítíte silnou vůni. Imitace a méně kvalitní extrakty postrádají kombinaci ovocných a zemitých tónů. Většinou je cítit pouze alkohol. Kvalitní vanilkový extrakt není zrovna levnou záležitostí. O to větší radost můžete mít z toho, že jde jednoduše vyrobit doma.
Na výrobu vanilkového extraktu budete potřebovat:
Vodka se na výrobu vanilkového extraktu používá, protože má neutrální chuť. Použít můžete i rum, ale počítejte s tím, že rumová chuť nezmizí.
Na kuchyňském prkénku rozřízněte podélně vanilkové lusky. Čajovou lžičkou nebo nožem vydlabejte semínka a ta vložte do připravené čisté sklenice. Takto to udělejte se všemi semínky.
Prázdné lusky také přidejte do sklenice. Pokud bude potřeba, přeřízněte je, aby se do nádoby vešly a byly celé ponořené. Nyní přilijte vodku, sklenici dobře uzavřete a protřepte ji, aby se semínka odlepila od stěn sklenice.
Nyní začíná fáze dlouhého louhování. Platí, že čím déle se bude vanilka louhovat v alkoholu, tím bude chuť intenzivnější. Silný a kvalitní extrakt získáte za půl roku. Používat jej můžete ale i dříve.
Pokud vám bude extrakt docházet, znovu ho doplňte vodkou. Alkohol funguje jako konzervant a není problém v něm opět nechat vanilku louhovat. V případě častého doplňování přihoďte do extraktu novou vanilku s vydlabanými semínky.
Madagaskarská bourbonská vanilka – to, co si většina lidí spojuje s vanilkovou příchutí. Plná, krémová, sladká a jemná chuť s dlouhotrvajícími chuťovým tónem.
Tahitská vanilka – květinové aroma s tóny třešňové, lékořicové a karamelové chuti.
Mexická vanilka – sladké i dřevité chuťové tóny s kořenitým nádechem hřebíčku a muškátového oříšku.
Vanilkový extrakt poslouží jako skvělý dárek. Trochu nalijte do malé zavařovací sklenice nebo jiné skleněné lahve s uzávěrem. Uzavřete, zavažte na hrdle mašli a ozdobným fixem napište na sklenici „Vanilkový extrakt“.
Zdroj: daringgourmet.com; foto: iStock.com
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living