Buchtičky
- mléko 170 ml
- droždí 14 g
- vejce 1 ks
- máslo 100 g
- hladká mouka 400 g
- cukr krupice 100 g
- sůl
Vanilkový krém
- mléko 500 ml
- vanilkový lusk (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu) 1 ks
- cukr krupice 60 g
- žloutek 2 ks
- kukuřičný škrob (lze použít i vanilkový pudink) 20 g
Postup přípravy
Buchtičky: Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, rozmícháme a zasypeme asi půl lžící mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek (cca 10 minut).
Mezitím si do mísy dáme mouku, vejce, povolené máslo, cukr a špetku soli. Přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto, poprášíme moukou a na teplém místě necháme hodinu kynout, nebo dokud nezvětší svůj objem 2x (já nechávám o něco déle, asi 90 minut).
Středně velký pekáček vymažeme máslem.
Vykynuté těsto propracujeme rukama a následně z něj vytvoříme asi 3 cm tlustého šneka, ze kterého krájíme stejně velké dílky. Ty rukou vykoulíme do kuliček a dáváme je do pekáčku, kde každou kuličku pomažeme ze všech stran rozpuštěným máslem a mašlovačkou dostrkáme na místo - tak aby buchtičky seděly hezky vedle sebe.
Troubu rozpálíme na 160 °C. Buchtičky zatím necháme cca 15 minut kynout. Pekáč vložíme do trouby a pečeme 20–30 minut dozlatova.
Lžíci rozehřátého másla smícháme s tuzemákem nebo vanilkovým extraktem a ještě horké buchtičky touto směsí potřeme.
Krém: Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože vyškrábneme semínka, která vložíme spolu s mlékem do hrnce. Přidáme i vydlabaný lusk a mléko přivedeme k varu (pokud použijete vanilkový extrakt, přiveďte k varu samotné mléko). Poté hned odstavíme, vyndáme a vyhodíme vydlabaný lusk.
Mezitím si metličkou v ruce vyšleháme žloutky s cukrem a následně i škrobem. Horké mléko s vanilkou tenkým pramínkem lijeme k žloutkové směsi a zároveň směs pořád prošleháváme. Když máme všechno mléko u žloutků, směs přelijeme zpět do hrnce (v případě vanilkového extraktu ho nyní přidáme) a za stálého míchání metličkou směs svaříme do řidšího pudinku. Odstavíme, čas od času promícháme a necháme zchladnout na konzumovatelnou teplotu.
Buchtičky (mohou být ještě teplé, ale ne horké) poléváme krémem a servírujeme.