Najděte si recept
Na co máte chuť?

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Klasické české jídlo, které ani školní jídelna nedokázala dětem znechutit. Kdo je miloval v dětství, miluje je celý život! Připravte si je doma podle poctivého vyzkoušeného receptu...
do 2 hodin
Suroviny
Buchtičky:
- Mléko 170 ml
- droždí 14 g
- Vejce 1 ks
- Máslo 100 g
- hladká mouka 400 g
- cukr krupice 100 g
- Sůl
Na dokončení buchtiček:
- Máslo dohromady cca 60 g
- 1 lžíce tuzemáku nebo 1 lžička vanilkového extraktu
Vanilkový krém:
- Mléko 500 ml
- vanilkový lusk (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu) 1 ks
- cukr krupice 60 g
- Žloutek 2 ks
- kukuřičný škrob (lze použít i vanilkový pudink) 20 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Buchtičky: Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, rozmícháme a zasypeme asi půl lžící mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek (cca 10 minut).
- Mezitím do mísy dáme mouku, vejce, povolené máslo, cukr a špetku soli. Přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto, poprášíme moukou a na teplém místě necháme hodinu kynout nebo počkáme, dokud nezvětší svůj objem 2x (já nechávám o něco déle, asi 90 minut).
- Středně velký pekáček vymažeme máslem.
- Vykynuté těsto propracujeme rukama a následně z něj vytvoříme asi 3 cm tlustého šneka, ze kterého krájíme stejně velké dílky. Ty rukou vykoulíme do kuliček a dáváme je do pekáčku, kde každou kuličku pomažeme ze všech stran rozpuštěným máslem a mašlovačkou dostrkáme na místo – tak aby buchtičky seděly hezky vedle sebe.
- Troubu rozpálíme na 160 °C. Buchtičky zatím necháme cca 15 minut kynout. Pekáč vložíme do trouby a pečeme 20–30 minut dozlatova.
- Lžíci rozehřátého másla smícháme s tuzemákem nebo vanilkovým extraktem a ještě horké buchtičky touto směsí potřeme.
- Krém: Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože vyškrábneme semínka, která vložíme spolu s mlékem do hrnce. Přidáme i vydlabaný lusk a mléko přivedeme k varu (pokud použijete vanilkový extrakt, přiveďte k varu samotné mléko). Poté hned odstavíme, vyndáme a vyhodíme vydlabaný lusk.
- Mezitím si metličkou v ruce vyšleháme žloutky s cukrem a následně i škrobem. Horké mléko s vanilkou tenkým pramínkem lijeme k žloutkové směsi a zároveň směs pořád prošleháváme. Když máme všechno mléko u žloutků, směs přelijeme zpět do hrnce (v případě vanilkového extraktu ho nyní přidáme) a za stálého míchání metličkou směs svaříme do řidšího pudinku. Odstavíme, čas od času promícháme a necháme zchladnout na konzumovatelnou teplotu.
- Buchtičky (mohou být ještě teplé, ale ne horké) poléváme krémem a servírujeme.
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem; foto: Pradobroty.cz
Objevte Pradobroty!
Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.
V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.
Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.