Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Jak jsem vařila po moravsku

Vaříme po moravsku s časopisem Gurmet a Evou Gajdošík - Obrázek 13

Vaříme po moravsku s časopisem Gurmet a Evou Gajdošík - Obrázek 13

  • Zavřít
Vaříme po moravsku s časopisem Gurmet a Evou Gajdošík - Obrázek 13

Vaříme po moravsku s časopisem Gurmet a Evou Gajdošík - Obrázek 13

Dostala jsem pozvání na kuchařský kurz, který pořádal časopis Gurmet. Taková příležitost se neodmítá, takže jsem s radostí vyrazila do studia Ola Kala na Vaření po moravsku s Evou Gajdošík.

Seznam.cz banner

Ruku na srdce, myslím si o sobě, že umím obstojně vařit, ale můj repertoár je z větší části složen ze středomořské kuchyně, občas zavítám do kuchyní exotických, sem tam minutka, ale co se týká naší národní kuchyně nejsem zrovna patriot. Pravidelně vařím houbovou omáčku, kuře na paprice, bramboračku a zelňačku. A na Nový rok čočku s uzeným :) A tím asi končím.

Téma kurzu mi tedy přišlo lehce neatraktivní, asi bych jásala víc, kdyby mě někdo chtěl naučit pořádné sushi. Ale na druhou stranu jsem to brala jako výzvu, nakonec bych asi měla být schopná uvařit knedlík, ne?

Prohlédněte si video reportáž z kurzu Vaříme po moravsku:

Sešlo se nás u plotny asi patnáct, včetně moderátora Libora Boučka, který se ukázal jako velmi zkušený kuchař. Po krátkém přivítání šéfredaktorkou časopisu Gurmet Jitkou Rákosníkovou se slova ujala lektorka kurzu Eva Gajdošík, která kromě známé restaurace provozuje i Moravský kulinární institut.

Začali jsme pěkně od základů a jako první jsme připravili těsto na domácí nudličky do polévky. Pamatuju si jak je připravovala moje babička a už tenkrát mi to přišlo pracné a zdlouhavé. Takže mě překvapilo, že to vlastně není tak hrozná práce. Těsto je hotové za chvilku, pak se nechá chvíli odpočinout, poté se vyválí a zase odpočívá, a pak už je jen nakrájíte (to je ta zábavná část) a necháte proschnout. Umím si představit, že bych takové nudličky dělala svým kamarádům jako jedlý dárek :)

O kurzu vaření s Jitkou Rákosníkovou:

Další přišly na řadu moravské houskové knedlíky. Jsou to takové ty tužší, co se nerozmočí, když je polijete omáčkou. A ty já mám nejradši, žádná nadýchaná hmota, co se v omáčce rozpustí. Překvapilo mě, že jejich příprava je vlastně hrozně jednoduchá a výsledek byl vážně ohromný.

A potom už přišla na řadu ta nejzajímavější část večera. Příprava omáček... Vařili jsme dvě bílé omáčky – koprovku a žampionovou, a pak také klasickou rajskou omáčku se základem ze zeleniny.

Na bílé omáčky si nejprve udělejte světlou jíšku z másla a hladké mouky, hezky jí prorestujte, ale nenechte ztmavnout. Tento základ rozřeďte silným poctivým masovým vývarem, který dá omáčce výbornou chuť i strukturu. Omáčku nechte provařit klidně půl hodiny a poté přilijte TROCHU smetany. Mezitím si na másle orestujte nakrájené žampiony, které úplně na závěr přimíchejte do omáčky. Tahle omáčka mě tedy opravdu překvapila. Mám za to, že žampiony zrovna nemají nějak výraznou chuť, ale ta omáčka byla zkrátka fantastická, sametově hladká s jemnou houbovou chutí... Podobně postupujte i s koprovkou, kopr si minutku orestujte na másle a přidejte do základu omáčky a lehce podle chuti přikyselte citronovou šťávou nebo octem. Perfektní!

Jak se kurz vaření líbil Liboru Boučkovi? Podívejte se:

Na rajskou omáčku jsme nejprve orestovali cibuli, kořenovou zeleninu a řapíkatý celer. Poté jsme přidali koření, rajčatovou passatu, malý rajský protlak a plechovku sekaných rajčat. Vše jsme hezky podusili doměkka, opět jsme přilili hovězí vývar. Poté můžete omáčku buď propasírovat nebo rozmixovat tyčovým mixérem. A třešinka na dortu – omáčku zahustěte nastrouhaným perníkem. Byla to tedy nadpozemská dobrota...

Na závěr jsme si ještě udělali lívance z kynutého těsta, potřené povidly smíchanými s trochou rumu, zasypané strouhaným tvarohem a cukrem.

Prohlédněte si fotogalerii z kurzu i hotová jídla:

Vaříme po moravsku s časopisem Gurmet a Evou Gajdošík
Fotogalerie

Vaříme po moravsku s časopisem Gurmet a Evou Gajdošík

Shrnutí? Byla to zábava, velmi příjemně strávený večer, při kterém jsme se něco naučili, moc dobře jsme se najedli a na závěr jsme si slíbili, že se potkáme na dalších kurzech. Já osobně jsem v sobě odblokovala ostych z přípravy knedlíků. Až budu příště dělat třeba svíčkovou, nebudu muset prosit maminku, aby mi k ní vyrobila knedlíky, už je zvládnu sama!

Pozvánka na další kurzy vaření s Gurmetem:

Jak chutná Asie

Tomáš Kalina, šéfkuchař pražského hotelu Noodles, vás v dalším kurzu zasvětí do tajů asijské kuchyně. Seznámí vás s exotickými surovinami a naučí vás je používat. Pod jeho vedením si připravíte kompletní asijské menu od předkrmu po dezert. Termín kurzu: 24. 2. 2014. Zvýhodněná cena pro čtenáře časopisu Gurmet: 1990 Kč.

Vařte jako Jamie

Martin Škoda, "raketa" na české kulinární scéně, vyzve na pomyslný souboj Jamieho Olivera, s nímž bývá často srovnáván. Termín kurzu: 24. 3. 2014. Zvýhodněná cena pro čtenáře časopisu Gurmet: 1990 Kč.

Více informací na www.igurmet.cz

Autor: Klára Michalová

Video reportáže: Zuzana Schneidewind

Sdílejte článek
Štítky časopis omáčka Libor Bouček vývar máslo středomořská kuchyně knedlík rajská omáčka James Oliver gurmet

Návrhy pro vás

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple Maso

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce Maso

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku Sladké

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera Polévky

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd Vegetariánské

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou Maso

Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase Přílohy

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky Sladké

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky


Přečtěte si také

Maso
Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple

Prostřeno!
Prostřeno: Mascarpone s ovocem à la Simonka

Prostřeno: Mascarpone s ovocem à la Simonka

Prostřeno!
Prostřeno: Vepřová panenka s tymiánovými bramborami a borůvkovou omáčkou

Prostřeno: Vepřová panenka s tymiánovými bramborami a borůvkovou omáčkou

Prostřeno!
Prostřeno: Bramborová krémová polévka se zeleninou

Prostřeno: Bramborová krémová polévka se zeleninou

Prostřeno!
Prostřeno: Caprese s domácí bagetkou podle Simony

Prostřeno: Caprese s domácí bagetkou podle Simony

Maso
Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce

Sladké
Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku

Soutěžící
Simona Šedová má bezlepkovou dietu

Simona Šedová má bezlepkovou dietu

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké
Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky Sladké

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky

Mandlový koláč – jednoduchý nadýchaný dezert s jemným žloutkovým krémem Sladké

Mandlový koláč – jednoduchý nadýchaný dezert s jemným žloutkovým krémem

Maso
Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce Maso

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce

Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou Maso

Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou

Maso
Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou

Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce Maso

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami Polévky

Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi Polévky

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Předkrmy a chuťovky
Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem Předkrmy a chuťovky

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc Předkrmy a chuťovky

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc

Vegetariánské
Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo Vegetariánské

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Sladké
Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce Maso

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Rusko v rozpočtové pasti: Kolaps odvrací rizikovými kroky. Na válku se vždy najde, míní expert Hrůzné lidské safari: „Turisté“ z celého světa jezdili střílet do Sarajeva lidi, tvrdí Italové Ruský trapas: Robot chodil jako opilý, pak se skácel k zemi. Videu se smějí i v Moskvě

prima-zeny

Dřív jsem riskoval, dnes chci klid, říká Lukáš Vaculík. V práci sází na lidi Farmář Kotek si kvůli chráněným rostlinám pořizuje ovce jako sekačky a stěhuje kurník Lukáš Vaculík jako lékař podezřelý ze sériových vražd. prima+ uvádí kriminálku Noční operatér

prima-zoom

VIDEO: Prohlídka kokainové ponorky Novou záhadu u pyramid v Gíze zatím nerozklíčovaly ani nejmodernější přístroje Pád tureckého letadla zachytila kamera. Nehodu nikdo nepřežil

prima-fresh

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku

prima-cool

Seriálový Vetřelec dostává 2. sérii Super Mario 2 a Toy Story 5: Zábavné první trailery největších animovaných hitů roku 2026 Podívejte se na 7 nejlepších scén s Dolphem Lundgrenem

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Dům, kde vyrůstal Trump, je na prodej. Vyvolávací cena je 2,3 milionu dolarů Žádnou šunku ani mléko. Pro kočky je lidské jídlo často toxické Skořápky vlašských ořechů nevyhazujte! Zkuste čaj proti kašli a pro krásné vlasy

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.