Suroviny
- hovězí nízký roštěnec 1 kg
- sůl 1 lžíce
- pepř (čerstvě namletý) 1 lžička
- bobkový list (mletý) 1 menší lžička
- kardamom (mletý) 1/2 lžičky
- olej 3 lžíce
- dijonská hořčice 1 lžička
- med 1 lžička
- citronová šťáva 20 ml
- tymián (nasekaný) 1 snítka
Postup přípravy
- Roštěnou očistěte od silné blány. Smíchejte sůl, pepř, bobkový list a kardamon a směs důkladně vetřete do masa. Poté promíchejte také olej s medem, citronovou šťávou, hořčicí a tymiánem a opět roštěnou potřete ze všech stran. Připravené maso nechte při běžné teplotě marinovat minimálně 4 hodiny nebo ještě lépe v lednici přes noc.
- Pak roštěnou zprudka opečte ze všech stran na pánvi (pokud je z lednice, nechte maso před opékáním minimálně hodinu rozdýchat na pokojovou teplotu).
- Opečenou roštěnou vložte do trouby rozhřáté na 80 ˚C a pečte asi 40 minut (uvnitř masa by měla být teplota max. 55 ˚C). Po upečení počkejte, až roastbeef vychladne a pak jej nakrájejte na tenké plátky.
- Pokud chcete podávat roastbeef teplý, odvařte z pekáče i pánve přípečky – mírně je zalijte dobrým vývarem. Omáčku svařte a nakonec zjemněte máslem.
- Prima tip: Když maso ještě před marinováním trochu propícháte tenderizérem, bude měkčí a marináda se snáze dostane dovnitř masa.