Další z řady kulinárních kurzů, které pořádá časopis Gurmet, se nesl ve znamení asijské kuchyně. Šéfkuchař Tomáš Kalina z restaurace Noodles účastníkům kurzu představil kompletní menu, převážně z thajské kuchyně. A bylo na co se dívat a především ochutnávat :)
Už vím jak chutná Asie
Minulý měsíc jsme v pražském kulinárním studiu Ola Kala prozkoumávali taje české a moravské kuchyně přímo od základů. Nový kurz byl úplně jiný. Zavedl nás do exotických krajin, donutil nás ochutnávat nové překvapivé chutě a přiměl nás objevovat nové suroviny a nevšední ingredience.
Šéfkuchař Tomáš Kalina z pražské restaurace Noodles je velký sympaťák a čiší z něj zapálení pro věc. Připravil pro nás kompletní menu, které obsahovalo tři thajské a jeden malajský recept.
Podívejte se na video reportáž z kurzu:
Začali jsme velmi svěžím salátem ze skleněných nudlí, kterému dalo neobvyklou chuť pomelo. To je moje oblíbené ovoce, které ráda zobu po večerech místo chipsů. Použít ho jako ingredienci do salátu by mě nenapadlo. Ale bylo to skutečně výtečné a osvěžující. Kromě nudlí a pomela salát obsahoval fazolové klíčky, cibuli a rajčata. Křupavost dodaly nasekané buráky, chuť jsme dotáhli rybí omáčkou, šťávou z limety, chilli papričkou a čerstvým koriandrem.
Thajský salát ze skleněných nudlí s pomelem. Foto: Klára Michalová
Následovala velmi oblíbená thajská polévka Tom kha kai. Pro mě tedy vítěz večera :) Základem polévky je kokosové mléko, do kterého dáte nakrájené kuřecí maso a žampiony s nahrubo posekanou citronovou trávou, chilli papričkami, galangalem a limetovými listy, dochutíte rybí omáčkou a necháte asi 10 minut povařit. Nakonec dochutíte trochou cukru, další limetkovou šťávou a rybí omáčkou. Při podávání dejte do talíře nakrájená rajčata a koriandr a přelijte polévkou. Díky kokosovému mléku má tato polévka velmi sytou a hladivou chuť. Mně tedy opravdu moc chutnala.
Polévka Tom kha kai s kuřetem. Foto: Klára Michalová
Typické ingredience: Limetky, galangal a citronová tráva. Foto: Klára Michalová
Následovalo malajské kari Beef Rendang. Neobvyklé spojení chutí se zvláštní strukturou... Základem omáčky je opět kokosové mléko s kurkumou a pastou z čerstvého zázvoru, galangalu, chilli, šalotek a česneku. Na závěr se do omáčky přidává opražený strouhaný kokos, který kari zahustí. Výsledek byl určitě zajímavý, ale na mě příliš sytý a tučný. Ovšem pravda je, že jsme neměli přílohu, s rýží by to bylo určitě lepší.
Beef Rendang s kurkumou a kokosem. Foto: Klára Michalová
Podívejte se na rozhovor s Tomášem Kalinou o asijských surovinách:
Během kurzu padla od jedné účastnice prosba, aby nám pan Kalina ukázal nějaké jednoduché rychlé jídlo, které by se dalo udělat jako blesková večeře pro rodinu. Tomáš se improvizace nezalekl a na pánev s olejem hodil na nudličky nakrájené kuřecí řízky a cibuli na klínky, po chvíli restování přidal nakrájené žampiony a chilli papričky, podlil trochou vody a přidal ústřicovou a rybí omáčku. Poté do pánve vhodil předvařené skleněné nudle, chvilku restoval a nakonec vmíchal fazolové klíčky a nakrájené pak choi. Vznikly z toho klasické smažené nudle s kuřetem, které znáte z asijských bister, ale díky dobré ústřicové omáčce byly prostě výtečné!
Skleněné nudle s kuřetem a zeleninou. Foto: Klára Michalová
Závěr kurzu patřil samozřejmě sladké tečce. Lepkavá rýže s mangem mě zprvu moc nelákala, očekávala jsem něco jako rýžový nákyp ze školní jídelny, takže výsledek mě překvapil. A to velmi příjemně! Speciální thajskou lepivou rýži jsme vařili ve směsi kokosového mléka a vody. Poté jsme ji rozprostřeli na plech a zalili svarem z cukru a kokosového mléka. Po vychlazení už jsme ji jen ozdobili čerstvým mangem a pustili se do toho tak rychle, že jsem tu dobrotu ani nestihla vyfotit :)
Hlavní ingredience tohoto kurzu vaření: kvalitní kokosové mléko. Foto: Klára Michalová
Musím říct, že kurz se mi moc líbil. Dozvěděla jsem se mnoho nových informací, ochutnala, osahala i očichala jsem si nové ingredience. Tomáš Kalina spolu se šéfredaktorkou Gurmetu Jitkou Rákosníkovou byli velmi milí průvodci celého večera a mně nezbývá, než se těšit na další kulinární kurz v Ola Kala. Přidáte se?
Šéfkuchař Tomáš Kalina v akci. Foto: Vladan Krumpl
Pozvánka na další kurz vaření s Gurmetem:
Vařte jako Jamie
Martin Škoda, "raketa" na české kulinární scéně, vyzve na pomyslný souboj Jamieho Olivera, s nímž bývá často srovnáván. Termín kurzu: 24. 3. 2014. Zvýhodněná cena pro čtenáře časopisu Gurmet: 1990 Kč.
Více informací na www.igurmet.cz
Autor: Klára Michalová
Video reportáže: Zuzana Schneidewind