Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Už vím jak chutná Asie

Účastníci kurzu Jak chutná Asie

Účastníci kurzu Jak chutná Asie Zdroj: Vladan Krumpl

  • Zavřít
Účastníci kurzu Jak chutná Asie

Účastníci kurzu Jak chutná Asie Zdroj: Vladan Krumpl

Další z řady kulinárních kurzů, které pořádá časopis Gurmet, se nesl ve znamení asijské kuchyně. Šéfkuchař Tomáš Kalina z restaurace Noodles účastníkům kurzu představil kompletní menu, převážně z thajské kuchyně. A bylo na co se dívat a především ochutnávat :)

Seznam.cz banner

Minulý měsíc jsme v pražském kulinárním studiu Ola Kala prozkoumávali taje české a moravské kuchyně přímo od základů. Nový kurz byl úplně jiný. Zavedl nás do exotických krajin, donutil nás ochutnávat nové překvapivé chutě a přiměl nás objevovat nové suroviny a nevšední ingredience.

Šéfkuchař Tomáš Kalina z pražské restaurace Noodles je velký sympaťák a čiší z něj zapálení pro věc. Připravil pro nás kompletní menu, které obsahovalo tři thajské a jeden malajský recept.

Podívejte se na video reportáž z kurzu:

Začali jsme velmi svěžím salátem ze skleněných nudlí, kterému dalo neobvyklou chuť pomelo. To je moje oblíbené ovoce, které ráda zobu po večerech místo chipsů. Použít ho jako ingredienci do salátu by mě nenapadlo. Ale bylo to skutečně výtečné a osvěžující. Kromě nudlí a pomela salát obsahoval fazolové klíčky, cibuli a rajčata. Křupavost dodaly nasekané buráky, chuť jsme dotáhli rybí omáčkou, šťávou z limety, chilli papričkou a čerstvým koriandrem.

Thajský salát ze skleněných nudlí s pomelem. Foto: Klára Michalová

Následovala velmi oblíbená thajská polévka Tom kha kai. Pro mě tedy vítěz večera :) Základem polévky je kokosové mléko, do kterého dáte nakrájené kuřecí maso a žampiony s nahrubo posekanou citronovou trávou, chilli papričkami, galangalem a limetovými listy, dochutíte rybí omáčkou a necháte asi 10 minut povařit. Nakonec dochutíte trochou cukru, další limetkovou šťávou a rybí omáčkou. Při podávání dejte do talíře nakrájená rajčata a koriandr a přelijte polévkou. Díky kokosovému mléku má tato polévka velmi sytou a hladivou chuť. Mně tedy opravdu moc chutnala.

Polévka Tom kha kai s kuřetem. Foto: Klára Michalová

Typické ingredience: Limetky, galangal a citronová tráva. Foto: Klára Michalová

Následovalo malajské kari Beef Rendang. Neobvyklé spojení chutí se zvláštní strukturou... Základem omáčky je opět kokosové mléko s kurkumou a pastou z čerstvého zázvoru, galangalu, chilli, šalotek a česneku. Na závěr se do omáčky přidává opražený strouhaný kokos, který kari zahustí. Výsledek byl určitě zajímavý, ale na mě příliš sytý a tučný. Ovšem pravda je, že jsme neměli přílohu, s rýží by to bylo určitě lepší.

Beef Rendang s kurkumou a kokosem. Foto: Klára Michalová

Podívejte se na rozhovor s Tomášem Kalinou o asijských surovinách:

Během kurzu padla od jedné účastnice prosba, aby nám pan Kalina ukázal nějaké jednoduché rychlé jídlo, které by se dalo udělat jako blesková večeře pro rodinu. Tomáš se improvizace nezalekl a na pánev s olejem hodil na nudličky nakrájené kuřecí řízky a cibuli na klínky, po chvíli restování přidal nakrájené žampiony a chilli papričky, podlil trochou vody a přidal ústřicovou a rybí omáčku. Poté do pánve vhodil předvařené skleněné nudle, chvilku restoval a nakonec vmíchal fazolové klíčky a nakrájené pak choi. Vznikly z toho klasické smažené nudle s kuřetem, které znáte z asijských bister, ale díky dobré ústřicové omáčce byly prostě výtečné!

Skleněné nudle s kuřetem a zeleninou. Foto: Klára Michalová

Závěr kurzu patřil samozřejmě sladké tečce. Lepkavá rýže s mangem mě zprvu moc nelákala, očekávala jsem něco jako rýžový nákyp ze školní jídelny, takže výsledek mě překvapil. A to velmi příjemně! Speciální thajskou lepivou rýži jsme vařili ve směsi kokosového mléka a vody. Poté jsme ji rozprostřeli na plech a zalili svarem z cukru a kokosového mléka. Po vychlazení už jsme ji jen ozdobili čerstvým mangem a pustili se do toho tak rychle, že jsem tu dobrotu ani nestihla vyfotit :)

Hlavní ingredience tohoto kurzu vaření: kvalitní kokosové mléko. Foto: Klára Michalová

Musím říct, že kurz se mi moc líbil. Dozvěděla jsem se mnoho nových informací, ochutnala, osahala i očichala jsem si nové ingredience. Tomáš Kalina spolu se šéfredaktorkou Gurmetu Jitkou Rákosníkovou byli velmi milí průvodci celého večera a mně nezbývá, než se těšit na další kulinární kurz v Ola Kala. Přidáte se?

Šéfkuchař Tomáš Kalina v akci. Foto: Vladan Krumpl

Pozvánka na další kurz vaření s Gurmetem:

Vařte jako Jamie

Martin Škoda, "raketa" na české kulinární scéně, vyzve na pomyslný souboj Jamieho Olivera, s nímž bývá často srovnáván. Termín kurzu: 24. 3. 2014. Zvýhodněná cena pro čtenáře časopisu Gurmet: 1990 Kč.

Více informací na www.igurmet.cz

Autor: Klára Michalová

Video reportáže: Zuzana Schneidewind

Sdílejte článek
Štítky pomelo rýže salát omáčka polévka kokosový ořech chilli paprička nudle ingredience rybí omáčka

Návrhy pro vás

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem Předkrmy a chuťovky

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně Polévky

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve Vegetariánské

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve

Medové řezy s karamelovým krémem – vláčný dezert s kondenzovaným mlékem, který se rozplývá na jazyku Sladké

Medové řezy s karamelovým krémem – vláčný dezert s kondenzovaným mlékem, který se rozplývá na jazyku

Vepřová játra na smetaně s paprikou – krémová a pestrobarevná klasika, kterou si zamilujete Maso

Vepřová játra na smetaně s paprikou – krémová a pestrobarevná klasika, kterou si zamilujete

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc Předkrmy a chuťovky

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc

Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě Sladké

Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě


Přečtěte si také

Předkrmy a chuťovky
Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Prostřeno!
Prostřeno: Rychlá plněná vejce s opečeným toustem

Prostřeno: Rychlá plněná vejce s opečeným toustem

Prostřeno!
Prostřeno: Kuřecí vývar z pečených kostí s domácími nudlemi

Prostřeno: Kuřecí vývar z pečených kostí s domácími nudlemi

Prostřeno!
Prostřeno: Lasagne Bolognese

Prostřeno: Lasagne Bolognese

Prostřeno!
Prostřeno: Tiramisu podle Aničky

Prostřeno: Tiramisu podle Aničky

Polévky
Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Přílohy
Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Soutěžící
Anna Marie Bajčůrová jako zábavu připraví tortilla challenge

Anna Marie Bajčůrová jako zábavu připraví tortilla challenge

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem Těstoviny
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Sladké
Medové řezy s karamelovým krémem – vláčný dezert s kondenzovaným mlékem, který se rozplývá na jazyku

Medové řezy s karamelovým krémem – vláčný dezert s kondenzovaným mlékem, který se rozplývá na jazyku

Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě Sladké

Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě

Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony Sladké

Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony

Polévky
Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Vepřová játra na smetaně s paprikou – krémová a pestrobarevná klasika, kterou si zamilujete Maso

Vepřová játra na smetaně s paprikou – krémová a pestrobarevná klasika, kterou si zamilujete

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Přílohy
Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci Polévky

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí Zelenina

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci Polévky

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Loštická česnečka s tvarůžky – tradiční vyprošťovací polévka z Olomouckého kraje Polévky

Loštická česnečka s tvarůžky – tradiční vyprošťovací polévka z Olomouckého kraje

Předkrmy a chuťovky
Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc Předkrmy a chuťovky

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc

Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv Předkrmy a chuťovky

Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv

Vegetariánské
Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí Zelenina

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem Vegetariánské

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem

Sladké
Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu Sladké

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera Omáčky

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Spor o Okamuru: V čele Sněmovny nám ublíží, varuje Pospíšil. Doležal má šéfa SPD za profíka Slavia vzdorovala, od Arsenalu ale dostala tři góly. V Edenu padl historický rekord LM Civilisté u Charkova nesli bílou vlajku. Rusové je zabili dronem, zlobí se Ukrajinci

prima-zeny

Halina Pawlowská zavzpomínala na otce: Nikdy ho nenapadlo, že nějaká kniha není pro děti To si děláte srandu. Vojta Kotek dostal kohouta, kterého mu Ráďa výslovně zakázala Zemřel kardinál Dominik Duka, po říjnové akutní operaci se již nezotavil

prima-zoom

Explozivní páření včelích samečků Zemřel bývalý americký viceprezident Dick Cheney. Architekt války proti terorismu označil Trumpa za zbabělce Hadí útok ve zpomaleném záběru. Unikátní video zachytilo jeho bleskovou rychlost

prima-fresh

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

prima-cool

Stranger Things řeší velký skandál Nová Mumie je hotová a bude úplně jiná. Jak se odliší od filmů s Brendanem Fraserem? Nový Predátor je inspirovaný Avengers. Režisér ale zůstává nohama na zemi

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Spadané listí v zahradě: Kde nesmí zůstat a jak ho využít jako mulč? Panelák a zámek v jednom: Socialistický realismus hýřil zdobností Luxusní vila fotbalisty Horsta Siegla jde za 28 milionůdo dražby

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.