Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Novinky

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Kuchařka pro muže vařením nepolíbené

Kuchařka pro mého muže

Kuchařka pro mého muže Zdroj: David Turecký

  • Zavřít

Kuchařka pro mého muže Zdroj: David Turecký

Kuchařka pro mého muže Veroniky Zemanové je první českou knihou pro příslušníky silnějšího pohlaví, kteří se dosud dění kolem plotny vyhýbali a při plnění žaludků byli odkázáni na umění svých blízkých nebo okolních restaurací. Autorka v rozhovoru přiblíží svou cestu k vaření i ke své prvotině.

Patříte k ženám, které se kolem sporáku pohybovaly již odmalička, nebo byla vaše cesta do kuchyňského hájemství trochu delší?

Vařit jsem se naučila až ve zmlsané Francii, kam jsem před patnácti lety odjela za strýčkem – emigrantem z osmašedesátého roku. Francouzský způsob stolování, tamní kvalitní suroviny a rozšafný přístup k vaření mne přesvědčily, že by bylo škoda na tuhle oblast rezignovat. Právě francouzský strýček Jiří, který si ve Francii nechával říkat George, byl mým prvním kuchařským vzorem. Když se chystal vařit, nejprve si nalil aperitiv, poté nanosil veškeré potřebné suroviny ke stolu, pohodlně se usadil a beze spěchu začal loupat a krájet. Mezitím se pozvolna trousili jeho kamarádi, strýček si s každým dal skleničku aperitivu a u toho tak nějak, jakoby mimochodem vařil. Trvalo to nekonečně dlouho, ale výsledky byly bezkonkurenční.

Recepty

Salát Caesar

3

Pamatujete si ještě na svůj první kuchařský výtvor?

Zpočátku jsem si troufala jen na saláty, ovšem mým prvním skutečným, vlastnoručně uvařeným jídlem byly francouzské zapečené tousty croque-monsieur, v těsném závěsu za nimi pak francouzský slaný koláč quiche. Ten první byl s chřestem a se sýrem.

Pojí se s vašimi začátky nějaká nezapomenutelná historka?

Vcelku vtipný byl okamžik, kdy jsem si uvědomila, že sice umím připravit paštičky plněné houbovým ragú a lososa baleného v uzlíčku z galetky, ovšem na to, jak uvařit obyčejné brambory, jsem se musela telefonicky zeptat maminky. Prostě jsem začala vařit tak trochu z opačného konce, než bývá zvykem.

Kuchařka pro mého muže vyniká originálním pojetím. Vzpomenete si na moment, kdy jste si řekla: „Z těhle nápadů bude jednou kniha“?

S myšlenkou vytvořit z receptů napsaných pro mého muže knihu přišla jedna z mých kamarádek, a to hned několikrát, protože já jsem její nápad opakovaně odmítala. Nakonec se ukázalo, že to vůbec není špatná ani nerealizovatelná idea, ba přímo naopak, šedesát listů s recepty ušitými na míru pro mého muže se ke knižnímu vydání doslova nabízelo.

Kuchařku jste intenzivně testovala přímo „v terénu“, na vlastním manželovi...

Máte pravdu, veškeré texty jsem konzultovala s mým mužem Filipem, který mi připomínky házel rovnou od plotny. Neúnavně také v mých receptech hledal a nacházel nedostatečně srozumitelné či dokonce mírně matoucí pasáže. Stal se tak nejen prvním mužem, jenž podle těchto receptů uvařil, ale také tím, kdo bděl nad logikou a jasností mých textů.

Jaké jídlo podle vašich návodů uvařil Filip jako první a jak se mu povedlo?

První jídla, která můj muž uvařil a která jsou dodnes jeho horkými favority, byl buřtguláš a sekaná. Takže mohu s klidným svědomím říct, že kuchařka se ujala výborně, manžel nyní vaří vcelku často a řekla bych, že ho to i velmi baví. Naštěstí! (smích)

V čem jsou podle vás muži lepší a horší než ženy, pokud jde o vaření?

Jsem přesvědčená, že muži jsou vybaveni jakýmsi senzorem, který jim napovídá, jak jídlo okořenit, to umějí bezkonkurenčně. A také bych řekla, že si vaření parádně užívají, což je zřejmě dáno tím, že málokterý muž vaří z povinnosti, to spíše míváme ve zvyku my, ženy. V čem jsou muži horší, to netuším a ani si netroufám odhadovat.

Misi „kuchařka“ máte úspěšně za sebou. Jaké jsou vaše další plány?

Nejsem příliš aktivní tvůrkyní plánů do budoucna, připadá mi to jako zbytečná námaha, která příliš často přijde nazmar. Mnohem raději čekám, co den přinese, a nechávám věcem volný průběh.

O autorce

Veronika Zemanová je spisovatelkou a překladatelkou z francouzštiny a angličtiny. Přispívala do časopisů MF Plus, F.O.O.D., Marianne, Food Service, La Cucina Italiana a dalších. V roce 2008 se se svým mužem Filipem odstěhovala z Prahy na venkov, kde svou pozornost obrátila k péči o velkou bylinnou zahradu a postupně se narodivší dva syny.

Kuchařka pro mého muže bude chloubou každého chlapa, díky nadsázce a mírné ironii tvůrců se při jejím listování jistě pobaví, a snad podle ní i uvaří. Vydává nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Autor: Eva Karlasová

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Maso

Křupavý kuřecí popcorn lepší než z KFC

Vegetariánské

Japonský bramborový salát: Připravuje se ze šťouchaných brambor s křupavou zeleninou

Těstoviny

Fettuccine Alfredo: Perfektní recept na italsko-americkou klasiku

Sladké
6

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy

Recepty

Kedgeree: Britská kari rýže s uzeným lososem a vejcem

Těstoviny

Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší


Přečtěte si také

Prostřeno!

Prostřeno: Vanilkový cheesecake s malinami

Prostřeno!

Rib Eye Steak, smetanové brambory, pepřová omáčka

Prostřeno!

Prostřeno: Carpaccio s mořskou solí, parmazánem, kapary

Prostřeno!

Prostřeno: Kulajda se zastřeným vejcem

Maso

Křupavý kuřecí popcorn lepší než z KFC

Soutěžící

Václav Mikulášek

Novinky

Mixér: červený hrnec plný dobrot, oceněné džemy nebo nový projekt známého restauratéra

Novinky

Moderní degustace vín je nový trend. Kam se vydat za českými a moravskými víny?

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Fettuccine Alfredo: Perfektní recept na italsko-americkou klasiku

Těstoviny

Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Sladké
6

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Maso

Křupavý kuřecí popcorn lepší než z KFC

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Vegetariánské

Japonský bramborový salát: Připravuje se ze šťouchaných brambor s křupavou zeleninou

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Vegetariánské

Japonský bramborový salát: Připravuje se ze šťouchaných brambor s křupavou zeleninou

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Vegetariánské

Japonský bramborový salát: Připravuje se ze šťouchaných brambor s křupavou zeleninou

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

prima-cnn-news

Panika ve vládě a okopávání kotníků. Průzkum volebních preferencí spustil alarm, říká politolog Mají obrovské ztráty a pro velitele jsou jen maso. Vagnerovce nahradily jednotky Storm-Z Koudelka straší lidi. Každý má vlastní hlavu na krku, říká o boji s dezinformacemi Juchelka

prima-zeny

Gentleman Petr Vondráček o sexismu: Když dnes pustíte ženu do dveří, může se urazit Měla k prezidentovi příliš ženský vztah? Řeháková říká, že vždy jednala profesionálně Turecko líhní supermužů. Po svůdném Yamanovi přichází uhrančivý modrooký Çelik

prima-zoom

Jak byl sestřelen černý jestřáb? Nejpekelnější stavba světa: Mrakodrap se stal slumem plným rasismu, smradu a drog Krokodýl je zákeřný a vypočítavý zabiják. Podívejte se, jak si počká na hroší mládě

prima-fresh

Křupavý kuřecí popcorn lepší než z KFC Mixér: červený hrnec plný dobrot, oceněné džemy nebo nový projekt známého restauratéra Moderní degustace vín je nový trend. Kam se vydat za českými a moravskými víny?

prima-cool

Jak se povedla druhá série Lokiho? Tajné cameo v Deadpoolovi 3 odhaleno? Má v něm být jedna z největších hvězd současnosti Partička – Nová krev má premiéru už ve čtvrtek ve 21.15!

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? V případě Elona Muska nepadlo jablko daleko od stromu, děda Joshua věřil ve spiknutí a svět řízený technologiemi Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá

lajk

Grznár zaútočil na kulturistku Věru Mikulcovou. Naznačil, že je jako chlap Věřila, že rakovinu prsu porazí. Vítězka talentové soutěže Janečková zemřela v 25 letech Hromada alkoholu a šňupání koksu z ňader! Pilot si noc před odletem pořádně užil, nakonec však litoval

prima-living

Staré recepty z česneku proti chřipce a nachlazení. Zkuste čaj, elixír, sirup i česnekovou vodu Prima vychytávky vám vykouzlí takový podzim, že si na léto už ani nevzpomenete! Zakázané potraviny pro psy: Čokoláda je jedovatá, ořechy nebezpečné a hranolky nevhodné

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.