Neumím uvařit rýži. Moc se s tím nechlubím, protože to patří k základním kuchařským dovednostem, ale je to tak. Žádný ze způsobů, které jsem kdy vyzkoušela, nedopadl podle mých představ. Až jednou…
Jak mi rýžovar změnil život…
Mám rýži ráda, může být lepkavá i sypká, když není rozvařená, jedla bych ji klidně samotnou. Ale neumím ji uvařit, aby se mi nepřichytla ke dnu hrnce. A to nesnáším, mám pak pocit, že to dělám špatně. Tak jsem dlouhá léta vařila pytlíkovou Uncle Ben´s. Ta není špatná, ale styděla jsem se… A je sypká, takže k „číně“ se moc nehodí.
O rýžovaru jsem tedy přemýšlela docela dlouho. Všichni na mě koukali, k čemu další krám do kuchyně, když přece uvařit rýži je tak jednoduché… A já si myslela svoje :)
Pak přišel čas mých narozenin a obligátní manželova otázka… A já tak nějak mimovolně odvětila, že si přeju ten krásný, designový hrnec na rýži z japonského obchodu u nás na rohu. A tak k nám domů přibyl další objemný fešák. Našla jsem mu místo v šuplíku a začala studovat návod.
Koupila jsem pytel jasmínové rýže, odměřila dva kelímky, pečlivě proprala, vyměřila vodu a zmáčkla kouzelné tlačítko. Trvalo to docela dlouho, v rýžovaru se rýže vaří klidně tři čtvrtě hodinky, ale pak na mě hrnec třikrát pípnul a bylo hotovo. A bylo to výborné. Přesně ta struktura, kterou znáte z čínských a vietnamských restaurací. Rýže drží u sebe, takže jde skvěle nabrat hůlkami, a přitom není rozvařená.
Další velkou výhodou je možnost nechat po uvaření hrnec běžet, a on vám rýži uchová horkou a ve stejném stavu dalších 10 hodin. Takže když se manžel vrací domů ze světa pozdě večer, a my už jsme s dětmi tři hodiny po večeři, pořád tam na něj čeká krásně voňavá horká rýže.
Díky mému kouzelnému hrnci jsem se také odhodlala k domácímu sushi. Protože zrovna rýže mi na celém sushi procesu připadá nejsložitější. Teď mi stačí nasypat ji do hrnce, nechat uvařit, a pak ji jen zaliju rýžovým octem s cukrem. Takhle dobře ji v klasickém hrnci neuvaříte.
Mám ráda rýži, a teď už ji i ráda vařím. Tenhle „krám“ do mojí kuchyně skvěle zapadl a našel si v ní svoje místo. Jestli o téhle vymoženosti přemýšlíte, na nic nečekejte.
Autor: Klára Michalová