Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Kam za jídlem
Kam za jídlem

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Degustační večer v Alriso

Degustační večer v Alriso

Degustační večer v Alriso Zdroj: Thinkfood.cz

  • Zavřít
Degustační večer v Alriso

Degustační večer v Alriso Zdroj: Thinkfood.cz

V restauraci Alriso odstartovala série degustačních večerů, které se budou v průběhu roku odehrávat v podnicích mikrořetězce ‚Al‘ – Alriso, Alforno, Aldente. Během nich se hosté seznámí s regionálními specialitami a výtečnými víny jednotlivých oblastí Itálie.

Seznam.cz banner

Gastronomická výprava po italských regionech začala prostřednictvím Alrisa ve Venetu.

Průvodci: šéfkuchař restaurace Alriso Jiří Sus a sommeliéři Tomáš Babor a Matouš Ballík.

Atmosféra večera lákala přicházející hosty na akci již zvenku. Betlémské náměstí, kde Alriso sídlí, se na tu noc proměnilo v malou italskou piazzu, které vévodila jen jediná trattorie. Před ní postával hlouček nahlas diskutujících mužů, kteří se na vás už zdálky usmívali a otvírali ochotně dveře. Při vstupu do restaurace mě ihned omámila vůně dobrého jídla a vína.

Po uvítání následovalo uvedení ke stolu do podzemních prostor původního středověkého domu, kde se restaurace z větší částí nachází. Familiárně dekorované stoly s červenobílými kostkovanými ubrusy spolu s kamennými zdmi sklepa perfektně dorýsovaly atmosféru domácí italské restaurace.

Alriso Risotteria Italiana aneb Rýže v hlavní roli
Kam za jídlem

Alriso Risotteria Italiana aneb Rýže v hlavní roli

Pro začátek sommeliéři rozlévali prosecco, bez kterého se v Itálii neobejde žádné aperitivo. Když se sešli k večeři všichni hosté, seznámil nás Pavel Prokop, manažer podniku, s průběhem večera a po něm šéfkuchař Jiří Sus představil menu večera.

Po úvodním slovu následoval předkrm, roláda z perličky se sýrovým přelivem a rýžovým chlebem, podávaná s červeným vínem Bardolino Classico z benátského vinařství Domini Veneti. Bardolino je italské červené víno, původem z oblasti podél morénových kopců v provincii Verona východně od Gardského jezera. Své jméno dostalo podle města Bardolino na břehu jezera. Bardolino získalo v roce 1968 označení Denominazione di origine controllata (DOC). Pro jeho výrobu se používá směs hroznů odrůd Corvina, Rondinella a Molinara. Má příjemnou chuť zralých třešní, která překvapivě velmi hrála s jemnou drůbeží. V chuti rolády se snoubila parmská šunka se sýrovým přelivem. Na zakousnutí zde byl domácí rýžový chléb. Má zvláštní vlhkou konzistenci a chuťově není moc výrazný, takže je vhodné k němu servírovat kapku vynikajícího olivového oleje, což v Alrisu dobře vědí.

Aperitivo bylo za námi, takže jsme mohli plynule a za doprovodu bílého vína Ca‘ De Napa Soave Classico DOC, rovněž z vinařství Domini Veneti, přejít k primo piatto. Víno bylo pro spaghetti Casenatico s rybami, rozinkami a piniovými oříšky jako stvořené. Odrůdy Garganega a Trebbiano di Soave se rodí v kopcovitém terénu, v půdě, která je převážně vulkanického původu a bohatá na minerály. Decentní vůni a svěží chuť získává víno díky fermentaci a zrání v nerezových tancích. Rýžové těstoviny byly nadupané chutěmi. Sleď, česnek, divoký fenykl, pinie, rozinky, olej, bílé víno. Velmi ráda je v Alrisu opět ochutnám.

Degustační večer v Alriso. Foto: Thinkfood.cz

Celý večer příjemně plynul díky skvělé práci personálu, víno působilo přesně tam, kde mělo a před námi zbývalo ještě secondo piatto a dolce.

Dančí hřbet na jalovci se šípky, červenou řepou a rýžovou polentou, servírovaný se sklenkou červeného vína Valpolicella Classico Superiore Ripasso „La Casetta“ DOC, Domini Veneti. Vinice, kde se rodí odrůdy Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella a Cabernet, se nacházejí na kopcích v okolí městečka Negrar, v srdci zóny Valpolicella Classico. Půdy jsou různé s příměsí jílů. Toto víno se vyznačuje poměrně náročnou vinifikací, tedy procesem výroby od zpracování hroznů po lahvování. Hrozny se odstopkují a vylisují. Následně proběhne fermentace a dvanáctidenní macerace, během které se víno třikrát za den po dobu dvaceti minut automatizovaně promíchává. Takto zraje přibližně 4 měsíce v nerezových tancích. Po uplynutí doby kvašení se do něj přidají slupky Amarone pro druhé kolo fermentace, to trvá 3 měsíce. Poté se víno přečerpá do dřevěných sudů, kde zraje 24 měsíců. Před prodejem dozrává dalších 6 měsíců v láhvi. Když se potom takové víno dostane na stůl ke zvěřinovému chodu, ve kterém hlavní roli hraje fantastický steak z mladého daňka na jalovci se šípkovou omáčkou, kořeněná červená řepa a jemná rýžová polenta, je to opravdu gurmánský zážitek.

Degustační večer v Alriso. Foto: Thinkfood.cz

Restaurace Alriso má v názvu přívlastek risotteria italiana, zaměřuje se na rýži a v různých podobách ji používá do většiny pokrmů od předkrmu po dezert. Zdejší menu je tak kompletně bezlepkové. Stejně tak to bylo v případě posledního chodu. Domácí tiramisù, ve kterém jsou běžně používané podlouhlé piškoty Savoiardi nahrazeny piškoty z rýžové mouky. Amaretem a espressem promáčenému piškotovému základu zahalenému do maskarponového krému s popraškem kakaa už jen chybělo doporučení: Když jíte tiramisù, nemluvte, vdechnutím kakaového prášku si můžete způsobit vážné dýchací komplikace .)

Jaká bude příští zastávka? Alforno nebo Aldente? Uvidíme… Ciao! Ci vediamo presto!

Alriso Risotteria Italiana, Betlémské náměstí 1, Praha 1, www.alriso.cz

Aldente trattoria vineria, Vězeňská 4, Praha 1, www.al-dente.cz

Alforno Focacceria Italiana, Petrské náměstí 4, Praha 1, www.al-forno.cz

Autor: Kateřina Obrazová, převzato z blogu ThinkFood.cz

Sdílejte článek
Štítky víno restaurace chléb tiramisu jalovec řepa červená Předkrm hrozen rozinka polenta

Návrhy pro vás

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech Sladké

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři Přílohy

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři Maso

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano Recepty

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano

Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři Maso

Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka Polévky

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní Recepty

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní

Sladko-pikantní hovězí guláš s povidly – klasika v novém kabátku Maso

Sladko-pikantní hovězí guláš s povidly – klasika v novém kabátku


Přečtěte si také

Sladké
Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Prostřeno!
Prostřeno: Smetanovo vaječná pomazánka na francouzské bagetě

Prostřeno: Smetanovo vaječná pomazánka na francouzské bagetě

Prostřeno!
Prostřeno: Poctivá česnečka s krutony a strouhaným sýrem podle Simony

Prostřeno: Poctivá česnečka s krutony a strouhaným sýrem podle Simony

Prostřeno!
Prostřeno: Kuřecí na medu, šťouchané vařené brambory s osmaženou cibulkou dozlatova

Prostřeno: Kuřecí na medu, šťouchané vařené brambory s osmaženou cibulkou dozlatova

Prostřeno!
Prostřeno: Karamelovo-jablečný dezert ve skleničce zdobený malinou

Prostřeno: Karamelovo-jablečný dezert ve skleničce zdobený malinou

Přílohy
Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Maso
Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři

Soutěžící
Simona Čermáková nemá ráda mlaskání a játra

Simona Čermáková nemá ráda mlaskání a játra

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Polévky
Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Sladké
Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu Sladké

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři Sladké

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři

Maso
Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři

Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři Maso

Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka Polévky

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Přílohy
Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano Recepty

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní Recepty

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní

Nápoje
Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem Nápoje

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu Recepty

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Ryby a mořské plody
Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Polévky
Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů Polévky

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů Polévky

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Předkrmy a chuťovky
Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením

Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem Předkrmy a chuťovky

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Houbový sulc – retro lahůdka na studeno, která překvapí a potěší milovníky aspiku Předkrmy a chuťovky

Houbový sulc – retro lahůdka na studeno, která překvapí a potěší milovníky aspiku

Předkrmy a chuťovky
Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda Vegetariánské

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda

Sladké
Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu Sladké

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři Sladké

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu Zelenina

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce Recepty

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

STAN a Piráti mají peníze od Číny, zaútočil Turek. Co si to dovolujete? vykřikla Kovářová Vyhnat Ukrajince by byla tragédie, míní Kovářová. Stačilo! varuje před válečnými veterány Dron nad vládními budovami ve Varšavě: Ochranka ho zneškodnila a zadržela dva Bělorusy

prima-zeny

Druhá řada Zrádců odstartovala. Diváky si získala Věra i vrchní komisařka Mia Zrádci se s bijcem nemazali: Kincl končí. Měl mě poslouchat, rýpla si jeho manželka Díky zradě získáváme zkušenosti, říká Jan Tyl. Vítězství ve Zrádcích přeje věrným

prima-zoom

Na jednu věc má člověk lepší čich než žralok Prehistorická želva vážila jako dva nosorožci, kořist lovila ostrým zobákem Česko poslalo proti ruským dronům vrtulníky ruské výroby. Mají výbavu pro noční boj

prima-fresh

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři

prima-cool

Cillian Murphy o roli Voldemorta EMMY 2025: seznam všech oceněných Nový Zaklínač se ohání mečem v prvním velkém traileru. Ukázala se i hvězda Matrixu

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Těšte se! Po deštivých dnech přijde slunečný víkend s letními teplotami Užijte si dýně až do jara. Jak je správně sklidit a uskladnit? Jak pěstovat starček převislý, sukulent připomínající korálky na niti

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.