Listopadky nejsou zdaleka tak smutné, jak se tváří. Chryzantéma je rostlina velmi symbolická a také opředená mnoha příběhy.
Ochutnejte zářivé květy podzimu
V Česku není typičtější dušičková rostlina, než je chryzantéma. Zahradnictví je produkují v nejrůznějších tvarech, barvách i velikostech, umělá provedení z voskovaného papíru nevyjímaje. U nás tím pádem nevzbuzuje příliš chuti ji ochutnat. Ale vždyť máme také chryzantémy v zahradách, které jsou posledními vděčnými květinami, jimiž si můžeme ozdobit talíř.
Královna Dálného východu
O chryzantémách by se nejspíš daly napsat celé knihy. Nejspíš to také někdo už udělal. Chryzantémy pocházejí z Číny a Japonska. Pro východní vladaře byly rostlinou, která zajišťovala dlouhověkost, činila duši lehkou. Vedle bambusu, orchideje a slivoně je jednou ze čtyř vznešených rostlin konfucianismu. K přípravě jídla se hojně používaly také výhonky. Květy chryzantém jsou dosud obvyklou přísadou do čínských čajů.
Tyto úchvatné rostliny se pěstovaly také v Japonsku. Tato ostrovní říše, která se až do 16. století zcela uzavírala okolnímu světu, pustila své chryzantémy do Evropy na lodích holandských a portugalských obchodníků. Dodnes je květ chryzantémy symbolem japonské císařské rodiny. Po příjezdu do Evropy se chryzantémy staly oblíbeným materiálem šlechtitelů. Dnešní pompóny by už své „prapředkyně“ stěží poznaly.
Jak se v tom vyznat
Tou nejchutnější „chryzantémou“ je zlateň věncová, Chrysanthemum coronarium, která ovšem nemá s listopadkami mnoho společného – až na rodové jméno. Název chrysanthemum má řecké kořeny a znamená doslova zlatý květ. Připomeneme si ji na jaře. Jedná se o jednoletou bylinu, která se dříve také nazývala kopretina věncová.
Na podzim je třeba smířit se s květinami výrazných chutí. Však rostliny musejí vyvinout daleko více energie, aby prosperovaly i navzdory chladnějšímu a drsnějšímu počasí. Na talíř se nejvíce hodí, jako vždy když jde o zahradní květiny, druhy, které se co nejvíce podobají planě rostoucím druhům, z nichž byly vyšlechtěny. Do kuchyně si vybírejte chryzantémy s menšími květy, nikoli druhy s velikými „koulemi“.
Co s nimi v kuchyni
Chryzantémy jsou hořké. Tím není třeba se znepokojovat. Stejně jako u jiných květin vždy záleží na dávkování. Některým lidem tato chuť velmi konvenuje, jiní se jí raději vyhnou. Každopádně je aroma listopadek zajímavým kontrapunktem k lecčemus. Květy jsou velmi trvanlivé a ve vlhkém obalu vydrží v lednici i několik dní.
Z květů používáme jen jazykovité okrajové lístky, respektive květy. Mnohá negativa pozdního kvetení bohatě vyvažuje fakt, v kolika barvách se tyto květiny vyskytují. Sypat je můžete na cokoli. Bílé květy na guláš nebo čokoládové krémy. Žluté květy na salát z modrého zelí nebo chleba se škvarky. Kam s fialovými a dalšími barvami jistě vymyslíte sami.
Autor: Jana Vlková
www.kytkykjidlu.cz, http://www.kytkykjidlu.blogspot.cz/, www.facebook.com/kytkykjidlu