Nechybí snad v žádné kuchyni – velký cedník s většími dírkami. Používáme ho na cezení těstovin, brambor, zeleniny, ale i na promývání ovoce a zeleniny. Je to užitečný pomocník, ale může být ještě užitečnější! Víme, jak vám v kuchyni usnadní život o dost více.
8 překvapivých nápadů, jak můžete v kuchyni použít velký cedník
- Uvařte rýži v páře
Připravte v něm krásně nadýchanou rýži. V kovovém cedníku nejprve rýži důkladně propláchněte, abyste ji zbavili přebytečného škrobu. Rýži vsypte do hrnce s vařící osolenou vodou a vařte 5 minut. Poté rýži sceďte v cedníku. Do hrnce dejte vařit menší množství vody, snižte plamen a navrch hrnce položte cedník s rýží. Přikryjte natěsno alobalem a nechte vařit v páře 10 minut.
Obdobně můžete cedník využít jako pařák na ohřívání knedlků nebo vaření zeleniny v páře.
- Prosejte mouku
Prosívání mouku zbaví hrudek a krásně ji prolehčí, díky čemuž bude těsto pěkně hladké a pružné. Nejlépe k tomuto účelu slouží jemné sítko, ale pokud ho nemáte po ruce, můžete použít cedník. Vsypte do něj mouku nad mísou, podržte ho v jedné ruce a druhou rukou do něj jemně poklepávejte, aby se mouka prosypala dírkami.
- Bramborová kaše
Pokud si potrpíte na hedvábnou bramborovou kaši, asi vám v šuplíku nechybí lis na vařené brambory. Podobnou službu ale dokáže i velký cedník, i když ne tak pohodlně jako lis k tomu určený. Ale v nouzi to určitě zvládnete! Uvařené brambory protlačte dírkami cedníku pomocí kuchyňské špachtle.
Kompletní recept ZDE: Hedvábná bramborová kaše – dokonalá příloha nejen k řízku
- Přikryjte pánev
Pokud smažíte něco v horkém tuku, vlhkost v potravinách může způsobit, že tuk bude stříkat ven. Jednoduše tomu zabráníte, pokud cedník položíte na pánev dnem vzhůru. Většiná tuku nebude stříkat ven, ale cedník zároveň umožní páře unikat ven a jídlo se nezačně dusit.
- Umyjte úrodu ze zahrádky
Je to jedna s funkcí, ke které je velký cedník určen, ale pro případ, že jste to ještě nezkusili, tohle je nejlepší způsob, jak umýt větší množství ovoce a zeleniny. Dejte ho do cedníku a po studenou tekoucí vodou ho umyjte. Můžete také napustit studenou vodu do dřezu do výšky, která sahá pod okraj cedníku, cedník s ovocem položit do dřezu a ovce jemně promýt – bude se ve vodě trochu vznášet, ale nikam vám neuteče :)
- Piknik bez hmyzu
Až půjdete dělat piknik nebo zahradní párty, vezměte s sebou cedník či dva. Můžete je dát přes talíře s jídlem jako víko, abyste dobroty ochránili před otravným hmyzem.
- Otrhejte lístky bylinek
Některé bylinky mají velmi jemné lístky na tvrdém stonku a je potřeba je před vařením otrhat. To je ale někdy trochu zdlouhavý úkol. Zkuste využít cedník! Snítku strčte do jedné z dírek na cedníku a protáhněte ji skrz. Lístky zůstanou v cedníku a stonek prázdný. Hodí se na petržel, koriandr, tymián či oregano…
- Udělejte kapání do polévky
Kapání do polévek, malé přílohové nočky nebo špetzle můžete udělat se speciálním cedníkem na halušky, ale podobně poslouží i cedník s většími dírkami. Řídké těsto dejte do cedníku a dřevěnou vařečkou ho protlačujte skrz dírky přímo do vařící vody. Vařte asi 2 minut nebo až nočky vyplavou na povrch a poté je sceďte.
Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduché kapání do polévky z vajíčka a mouky
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH