Nesnášíme plýtvání. Nechceme plýtvat jídlem, ale ani vzácným časem a těžce vydělanými penězi. Zatímco babička přes plot i pro pírko skočila, my často vyhazujeme zbytečně to, co by se dalo snadno využít. Proto jsme pro vás vybrali objevné triky, které plýtvání zamezí.
10 jednoduchých triků, které v kuchyni ušetří jídlo, čas i peníze
Velkým pomocníkem v neplýtvání je mrazák, ve kterém můžete uchovávat zbytky. Důležité je ovšem na ně nezapomínat, i zmražené potraviny mají svou omezenou trvanlivost!
Inspirujte se našimi tipy a zamezte plýtvání, dobrý pocit z toho budete mít vy i vaše peněženka :).
1. Pečicí papír můžete použít až pětkrát, pokud nepečete při hodně vysokých teplotách. Že už je třeba ho vyměnit, poznáte podle lehce spálených okrajů. Každopádně používejte jiný papír na pečení sladkých moučníků a jiný na slané dobroty.
2. Pokud chcete zamrazit chleba, nejprve ho nakrájejte na krajíce. Pak můžete jednoduše rozmrazit jen takové množství, které opravdu použijete. Víte, že do tousteru můžete dát krajíce chleba rovnou z mrazáku?
3. Nevyhazujte slupky od citrusů jen proto, že zrovna nikam nepotřebujete nastrouhanou kůru. Jednoduše ji můžete schovat na později. Než z citronů či limet vymačkáte šťávu, ostrouhejte omytou kůru, zabalte ji do folie nebo malého zipového sáčku a zamrazte. Až budete péct o víkendu moučník, jako když najdete…
Citronová kůra krásně ovoní třeba tvarohovou bábovku. Upečte ji podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vláčná tvarohová bábovka
4. Až budete příště připravovat křehké těsto na koláč, udělejte ho rovnou dvojitou dávku a půlku s klidem zamrazte. Počká tam na svou chvíli, až budete chtít rychle upéct pohoštění pro návštěvu.
5. Pokud používáte v kuchyni celý muškátový oříšek (což byste měli, protože má mnohem lepší chuť, než ten předem nastrouhaný), skladujte ho v mrazáku, i tehdy, pokud už jste ho začali strouhat. Odvděčí se vám výraznější chutí a delší trvanlivostí.
6. Určitě se vyplatí investovat do kvalitních skladovacích nádob. Dobře těsnící víka a velký výběr velikostí jsou klíčem k uchování surovin ve spíži v dobré kondici. My doporučujeme skleněné nádoby – je do nich dobře vidět, snadno se čistí a nepřejímají pachy potravin.
7. Domácí sušenky vydrží v dobré kondici mnohem déle, pokud je budete skladovat ve vzduchotěsné nádobě s půl krajícem chleba. A pokud ztvrdnou, rozdrobte je a použijte jako křupavou ozdobu třeba na zmrzlinový pohár.
Zkuste upéct americké cookies s čokoládou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Americké cookies s čokoládou
8. Chilli papričky se často prodávají ve větším balení. Pokud máte normální spotřebu, většinou ty zbylé rychle vyschnou v lednici a skončí v koši. Přitom je jednoduché řešení! Dejte je v zipovém pytlíku do mrazáku. Až budete chtít přiostřit jídlo, jednoduše do něj zmrzlé chilli papričky nastrouhejte.
9. Ze zbytků, které běžně vyhazujete, můžete uvařit jednoduchý a dobrý vývar. Stačí dát obrané kosti z pečeného nebo grilovaného kuřete do hrnce, přidat půl cibule, pár bobkových listů a 5 hrnků vody. Poté už jen nechte pomalu táhnout 30-45 minut a nakonec sceďte přes jemné síto. Ideální základ do omáček, do risotta nebo do krémových polévek.
10. Vakuovačka se zdá být nákladnou hračkou, ale ve výsledku vám ušetří spoustu peněz, zvlášť pokud nakupujete potraviny ve větším množství. Díky vakuovaní vydrží potraviny v mrazáku i v lednici mnohem déle, protože se nevysušují.
Zdroj: autorský text
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH