Čaj Matcha: zajímavá alternativa kávy i silný antioxidant

O čaji Matcha jste nejspíš už slyšeli. Čím je ale tento zelený prášek tak zajímavý? Proč může být lepší než káva nebo jak se odlišuje od běžného zeleného čaje? To, ale ještě řadu jiných informací, se dozvíte v dnešním článku!

Tento čaj ocení jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Může totiž dodat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako „antiaging“ nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.

Jaké účinky může mít prášek Matcha?

Matcha prášek může zlepšit soustředění, paměť, harmonizovat tělo a může pomoci se snížením oxidačního stresu. Je zdrojem aminokyselin, vitamínů, minerálních látek a antioxidantů. Zásadní látkou v tomto zeleném prášku je epigalokatechingalát, také zvaný „EGCG“. EGCG je silný antioxidant a jedna z klíčových látek, díky které Matcha stojí za pozornost.

Rozdíl mezi běžným zeleným čajem a Matcha

Prášek Matcha se získává jemným mletím mladých listů, které se před zpracováním suší a rozmělní na jemný prášek. V listech jsou koncentrovány živiny jako vitamín C, hořčík, chlorofyl a mnoho biologicky aktivních látek. Pro výrobu Matcha čaje se tedy využívají celé zelené listy. Tradiční zelený čaj se po sklizni „jen“ suší ve formě listů, které se pak tvarují a louhují běžným způsobem. Matcha má tedy výraznější chuť a obsahuje více kofeinu.

Jak může pomáhat při hubnutí?

Jednou z nejpopulárnějších vlastností čaje Matcha je jeho příznivý vliv na zrychlení metabolismu a spalování tuků při fyzické aktivitě.

  • Podporuje metabolismus. Čaj Matcha obsahuje katechin EGCG, který tělu může pomoci spálit kalorie efektivněji. Snižuje chuť k jídlu, což vede k menšímu příjmu kalorií. Je zdrojem přirozené energie bez kalorií, což se hodí především při fyzické aktivitě za účelem redukce hmotnosti. Pomáhá z těla odstranit toxiny a škodlivé látky. Podporuje psychickou pohodu díky obsahu aminokyseliny L-theanin, která podporuje uklidnění mysli a snižuje tak riziko emočního přejídání.

Jak se správně pije čaj Matcha

Aby měl nápoj správnou chuť i účinky, je důležitá jeho správná příprava. Je však třeba počítat s tím, že ve své základní formě je jeho chuť intenzivní. Pro mnoho lidí může být čaj příliš silný.  Jednoduchým řešením je jeho chuť zjemnit mlékem nebo medem. Je tedy jen na vás, zda si ho více naředíte, nebo si připravíte silnější shot jako nakopávač před sportem či po bujaré noci.

Nejjednodušší příprava čaje Matcha v šejkru

V čajovnách běžně seženete set na přípravu tohoto nápoje, který obsahuje misku, bambusovou metličku a dřevěnou lžičku. Pomocí kmitavých pohybů se prášek dokonale rozmíchá a napění. Pokud si chcete přípravu zjednodušit, použijte přístroj ke šlehání mléka nebo shaker. Jak na to?

  • Do shakeru vsypte 1 lžičku prášku. Přilijte trochu studené vody a šálek vody do teploty 70 °C. Důkladně protřepte a zjemněte chuť pár kapkami ovocné šťávy, lžičkou medu nebo mandlovou smetanou.

Jak poznat pravý a kvalitní Matcha prášek?

Kvalita je u Matcha prášku zásadní faktor. Nekvalitní prášek by se vám totiž nelíbil barvou, ale zároveň by divně chutnal. V obchodech se bohužel můžete setkat s méně kvalitními náhražkami či padělky. Jak ho tedy poznat?

  1. Pravý čaj Matcha je z Japonska.
  2. Obsahuje pouze 100% zelený prášek nejlépe v BIO kvalitě.
  3. Neobsahuje žádné přidané cukry, hledejte tedy na obalu heslo „No added sugar“.
  4. Splňuje přísné standardy EU a je pravidelně testován na detekci těžkých kovů, pesticidů a dalších kontaminantů.
  5. Má zářivě zelenou barvu a jemnou chuť.
  6. Je jemně mletý, hladký a dobře se rozpouští v tekutině.

Až budete chtít příště dostat své tělo do pohody, nebo se cítit více energicky, vzpomeňte si, že existuje i jiný pomocník než jen káva. Matcha prášek vám vlije energii do žil, která jen tak nevyprchá.

Zdroj: Ing. Kamila Metzová (Vařila myšička); značka Iswari; zdroj foto: iStock

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty