Čaj je bezpochyby jedním z nejpopulárnějších nápojů na světě. Lidé jej pijí ráno, večer i přes den, horký i ledový, v nejrůznějších variacích. Věděli jste ale, že se do čaje můžete také „zakousnout“ a vychutnat si jej i jinak než v podobě nápoje?
Kousněte si do čaje! Vyzkoušejte 5 nových receptů s MatchaTea
Trendem poslední doby je přidávat čaj do nejrůznějších pokrmů, sypat zde ale čajové lístky není úplně nejšťastnější nápad. Ideální pro přípravu pokrmů je drcený práškový čaj MatchaTea, který kromě praktického použití nabízí také spoustu zdravotních benefitů.
MatchaTea obsahuje velké množství antioxidantů označovaných katechiny, podstatnou část tvoří katechin EGCG, který podporuje zrychlení metabolismu. Dále je bohatý na aminokyselinu L-theanin, která dokáže uklidnit mysl, zvyšuje soustředění, paměť a zlepšuje náladu. Obsahuje také vlákninu, proteiny, vitaminy (A, E, C) a minerály (železo, vápník, draslík, zinek).„Důležitou látkou je theofylin, který stimuluje podobně jako kofein, na rozdíl o něj je však uvolňování energie postupné,“ dodává Petr Patočka, odborník z MatchaTea.cz.
No a co se tedy dá z tohoto zeleného zázraku vykouzlit?
MatchaTea cookies
MatchaTea cookies; foto: archiv MatchaTea.cz
Ingredience:
• 1 hrnek změklého másla
• 1 hrnek cukru
• 2 vejce
• 1 čajová lžička vanilky
• 3 hrnky polohrubé mouky
• ½ čajové lžičky prášku do pečiva
• ½ čajové lžičky soli
• 1 ½ čajové lžičky MatchaTea
Postup přípravy:
1. Ve velké míse utřete dohromady máslo s cukrem.
2. Přidejte vejce a vanilku.
3. Přidejte mouku, prášek do pečiva, sůl a pořádně promíchejte.
4. Vezměte zhruba polovinu směsi a dejte ji bokem do ledničky.
5. Do zbylé části směsi přidejte prášek MatchaTea a míchejte tak dlouho, dokud se barva úplně nerozprostře, a také uložte do ledničky. Nechte odležet 15–20 minut.
6. Po odležení vytáhněte obě těsta z lednice, rozdělte na části podle potřeby a každé zvlášť rozválejte. Následně je položte na sebe vždy jeden bílý a jeden zelený plát těsta a zarolujte. Vzniknou vám dlouhé válce.
7. Zarolované válce ještě na chvíli nechte odležet v ledničce.
8. Vychladlé válce vytáhněte z lednice a nakrájejte na kolečka a ta pak naskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
9. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C 12–14 minut.
10. Nechte vychladnout a můžete podávat.
MatchaTea palačinkový dort
Palačinkový dort s MatchaTea; foto: archiv MatchaTea.cz
Ingredience na těsto:
• ¼ hrnku změklého másla
• 3 hrnky teplého mléka
• 6 velkých vajec
• 1 ½ hrnku hladké mouky
• 3 lžíce MatchaTea
• špetka soli
• ½ hrnku cukru
Postup přípravy těsta:
1. Ve velké míse smíchejte vejce, mouku, prášek MatchaTea, cukr a sůl.
2. Přidejte teplé mléko a máslo a míchejte, dokud není směs jemná.
3. Dejte do lednice a nechte zde alespoň 4 hodiny, nejlépe celou noc.
4. Odleželé těsto vytáhněte z lednice a rozehřejte na pánvi kousek másla tak, aby vytvořil opravdu tenkou vrstvu.
5. Z těsta smažte palačinky jednu za druhou, tak jak jste zvyklí.
Ingredience na náplň:
• 1 lžíce práškové želatiny
• 4 lžíce ledové vody
• 3 hrnky plnotučné smetany
• 1/3 hrnku práškového cukru
• 2 lžíce MatchaTea
Postup přípravy náplně:
1. V menší míse smíchejte želatinu se studenou vodou a nechte odstát několik minut.
2. Ve větší míse ušlehejte smetanu s práškovým cukrem, dokud neztuhne.
3. Želatinu s vodou lehce zahřejte, dokud se nerozpustí, ale nenechte ji vřít.
4. Za stálého míchání přidejte želatinu a prášek MatchaTea do ušlehané smetany. Míchejte tak dlouho, dokud se jednotlivé části úplně nespojí.
Dokončení:
Pro dokončení dortu pokládejte jednu palačinku na druhou, přičemž mezi ně budete dávat náplň. Navrch dejte také trochu náplně a na ozdobu ještě lehce posypte práškem MatchaTea nebo práškovým cukrem, případně dozdobte podle vlastních preferencí.
Nechte uležet v chladu alespoň hodinu a podávejte.
MatchaTea bábovka
Ingredience:
• 2 velká vejce
• 1 hrnek polohrubé mouky
• 2/3 hrnku cukru
• ½ hrnku změklého másla
• 1 lžička MatchaTea
• ½ lžičky prášku do pečiva
Postup přípravy:
• Předehřejte troubu na 170 °C.
• Přidejte cukr k máslu a poté postupně přidávejte vajíčka. Vše důkladně promíchejte.
• Smíchejte dohromady polohrubou mouku, prášek do pečiva, MatchaTea a tuto směs poté přisypejte k máslu a vejcím.
• Vymažte formu máslem (můžete použít klasickou kulatou nebo podlouhlou, tzv. srnčí hřbet) a nalijte do ní celou směs.
• Pečte na 170 °C asi 30–40 minut dozlatova. Špejlí můžete kontrolovat, zda už je bábovka hotová.
MatchaTea makronky
Ingredience:
• 115 g mandlové mouky
• 150 g moučkového cukru
• 3 vaječné bílky
• 80 g krupicového cukru
• 90 g másla
• 1 polévková lžíce MatchaTea
Postup přípravy:
• Mandlovou mouku smíchejte s moučkovým cukrem a MatchaTea a důkladně přesijte přes síto, aby v ní nebyly žádné hrudky.
• Vyšlehejte z bílků pokojové teploty sníh a postupně k němu přisypte 30 g krupicového cukru. Šlehejte tak dlouho, dokud sníh není opravdu tuhý.
• Do sněhu přisypte zhruba jednu třetinu zelené směsi a důkladně smíchejte. Postup opakujte i se zbývajícími dvěma třetinami. Míchejte tak dlouho, dokud nedocílíte lesklé a hladké směsi bez bublinek.
• Směsí naplňte zdobicí pytlík a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte kolečka o velikosti zhruba 2,5 cm a propíchejte párátkem všechny případné vzduchové bubliny v těstě.
• Makronky nechte schnout alespoň půl hodiny a poté vložte do trouby předehřáté na 160 °C, pečte 10–15 minut.
• Během pečení připravte náplň. Smíchejte hnědý cukr se změklým máslem.
• Makronky pomocí směsi slepte.
Matchamisu
Matchamisu; foto: archiv MatchaTea.cz
Ingredience na těsto:
• 6 vajec
• 180 g cukru krupice
• 150 g hladké mouky
• 6 lžic oleje
• 6–8 g MatchaTea (3–4 sáčky)
Postup přípravy těsta:
1. Oddělte žloutky od bílků. Bílky vložte do mísy a šlehejte. Jakmile se začne tvořit sníh, přidejte cukr a šlehejte do úplného zhoustnutí.
2. Do pěny zašlehejte žloutky s olejem a nakonec vmíchejte opatrně mouku smíchanou s MatchaTea.
3. Těsto pořádně promíchejte a poté nalijte do vymazané a vysypané dortové formy nebo plechu.
4. Pečte na 170 °C v předehřáté troubě cca 10 minut.
Ingredience na krém:
• 1 balíček mascarpone (250 g)
• 3 žloutky
• 100 g cukru moučka
• 1 smetana ke šlehání
• 4 g MatchaTea (2 sáčky)
Postup přípravy krému:
1. Žloutky i cukr vyšlehejte do pěny, přidejte mascarpone a zamíchejte.
2. Zvlášť vyšlehejte sladkou šlehačku a nakonec smíchejte obojí dohromady i s MatchaTea.
3. Nechte odpočinout na chvíli v lednici.
Dokončení:
1. Jakmile je těsto hotové, nechte ho vychladnout a pak jej rozpulte.
2. Spodní polovinu vložte do pečicí formy a potřete zhruba polovinou krému. Poté na krém opatrně položte druhou polovinu těsta a potřete druhou polovinou krému.
3. Nakonec celý dort posypte jedním sáčkem MatchaTea, vložte do lednice a nechte pár hodin odležet.
PRIMA TIP: Do opravdového tiramisu se místo piškotového těsta dávají pekařské piškoty (lze použít i klasické).
Zdroj: MatchaTea.cz