Luxusní smaženka s pečenou zeleninou z karlínské Esky

Moje hodnocení
2x

Vláčný, a přitom dozlatova osmažený chleba ve vajíčku, opečená zelenina, prohřátá Pražská šunka, poctivá hořčice a cibulka, co má říz. Comfort food s nádechem nostalgie! Nejlepší nápady a hvězdy jídelního lístku se v kuchyni někdy zrodí ve chvíli, kdy některá ze surovin chybí, či naopak přebývá. Proslulá smaženka z Esky je ukázkovým příkladem zero waste v restaurační praxi – její příprava kuchařům umožnila vytěžit to nejlepší z přebytků chleba, zeleniny i libých vzpomínek na jídlo z dětství.

4 porce
20 minut

Suroviny

„Smaženka nebo také chleba ve vajíčku je vhodný způsob, jak upotřebit starší chleba. Co se zeleniny týče, v Esce se nám osvědčilo používat druhy, co zrovna mají sezonu. Naší oblíbenou a ověřenou kombinací se stala červená cibule, cuketa, jarní cibulka, kapusta, květák a kedlubna,“ vypočítává Martin Štangl, šéfkuchař Esky a budoucí restaurace Štangl.

Postup přípravy

  1. Chleba nakrájejte na krajíce silné zhruba 1½ cm. Zeleninu pokrájejte na stejně velké kousky. V pánvi rozehřejte trochu oleje a zeleninu na něm opečte tak, aby zezlátla, ale zůstala křupavá. Dochuťte solí a pepřem, promíchejte a odstavte.
  2. V jiné pánvi rozehřejte máslo. Vložte do něj Pražskou šunku a na nízkém ohni ji prohřejte. Pozor – plátky šunky se nesmějí opékat zprudka, aby se nevysušily!
  3. Do třetí pánve, s vyššími okraji, vlijte olej a rozpalte ho. Mezitím rozklepněte vajíčka do misky nebo hlubokého talíře a vidličkou je rozšlehejte. Obalte v nich plátek chleba, osolte ho a v rozpáleném oleji osmažte z obou stran dozlatova.
  4. Osmažený chleba opatrně vyjměte a položte na vrstvu papírových utěrek, které vytáhnou přebytečný tuk. Totéž proveďte i s ostatními krajíci.
  5. Cibuli a nakládané okurky pokrájejte na kostičky, pažitku nasekejte najemno. Smažený chleba opepřete, potřete hořčicí, posypte cibulkou a okurkami. Na talíři jednu polovinu chleba obložte opečenou zeleninou, druhou teplou šunkou. Posypte pažitkou a podávejte.

Další recepty a zajímavé články a kulinární tipy ze sítě restaurací Ambiente najdete na webu Jídlo a radost.

Upečte si jednoduchou domácí focacciu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Martin Štangl


Přečtěte si také

Recepty