Suroviny
- chléb (kváskový) 4 krajíce
- zelenina (sezónní) 250 g
- řepkový olej 1 lžíce + 200 ml na smažení
- máslo 100 g
- šunka (Pražská) 200 g
- vejce 2 ks
- cibule 100 g
- nakládané okurky 100 g
- pažitka 1 hrst
- plnotučná hořčice 100 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
„Smaženka nebo také chleba ve vajíčku je vhodný způsob, jak upotřebit starší chleba. Co se zeleniny týče, v Esce se nám osvědčilo používat druhy, co zrovna mají sezonu. Naší oblíbenou a ověřenou kombinací se stala červená cibule, cuketa, jarní cibulka, kapusta, květák a kedlubna,“ vypočítává Martin Štangl, šéfkuchař Esky a budoucí restaurace Štangl.
Postup přípravy
- Chleba nakrájejte na krajíce silné zhruba 1½ cm. Zeleninu pokrájejte na stejně velké kousky. V pánvi rozehřejte trochu oleje a zeleninu na něm opečte tak, aby zezlátla, ale zůstala křupavá. Dochuťte solí a pepřem, promíchejte a odstavte.
- V jiné pánvi rozehřejte máslo. Vložte do něj Pražskou šunku a na nízkém ohni ji prohřejte. Pozor – plátky šunky se nesmějí opékat zprudka, aby se nevysušily!
- Do třetí pánve, s vyššími okraji, vlijte olej a rozpalte ho. Mezitím rozklepněte vajíčka do misky nebo hlubokého talíře a vidličkou je rozšlehejte. Obalte v nich plátek chleba, osolte ho a v rozpáleném oleji osmažte z obou stran dozlatova.
- Osmažený chleba opatrně vyjměte a položte na vrstvu papírových utěrek, které vytáhnou přebytečný tuk. Totéž proveďte i s ostatními krajíci.
- Cibuli a nakládané okurky pokrájejte na kostičky, pažitku nasekejte najemno. Smažený chleba opepřete, potřete hořčicí, posypte cibulkou a okurkami. Na talíři jednu polovinu chleba obložte opečenou zeleninou, druhou teplou šunkou. Posypte pažitkou a podávejte.
Další recepty a zajímavé články a kulinární tipy ze sítě restaurací Ambiente najdete na webu Jídlo a radost.
Upečte si jednoduchou domácí focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE